Autorius: Petras Dargis Šaltinis: http://petrasdargis.lt/rasinia... 2015-03-31 00:45:39, skaitė 5923, komentavo 2
Pasidarykime kieto muilo - labai pigaus ir labai švelnaus. Tiesiog bajoriško.
Mums reikės pusės kilogramo gyvulinių taukų, 200 gramų kokoso aliejaus, 200 gramų alyvuogių aliejaus, 100 gramų saulėgrąžų aliejaus, 150 gramų natrio šarmo ir 380 gramų vandens.
Aliejų galima naudoti ir kitokį bei kitomis proporcijomis, svarbu, kad aliejai atsvertų gyvulinius taukus. Kiek taukų, tiek ir aliejaus. Jeigu norite tikrai švelnaus, malonaus muilo, kokoso aliejaus patarčiau neatsisakyti - jis gerai putoja ir laikomas muilų karaliumi. Būtų gerai prie jo ir palmių aliejus, bet neradau nusipirkti.
Aš naudoju kiaulės taukus,. bet tinka ir paukščių taukai. Kiti sako, kad jie netgi geriau. Muilą galima daryti vienais taukais, be augalinių aliejų, bet tai bus kietas ūkiškas muilas. Jis labai tinka skalbimui. Arba skystiems skalbikliams, valikliams daryti.
Kas yra muilas? Tai šarmu paveikti riebalai, kurie ima traukti ne tik nešvarumus, bet ir vandenį. Stipria vandens srove kartu su muilu nuplauname nešvarumus. Taigi muilas - jungtis tarp vandens ir nešvarumų, kuriuos reikia pašalinti.
Muilui gaminti naudojamas kalio arba natrio šarmas. Kalio šarmu daromas skystas muilas. Kadangi mes darome kietą, tai mums reikalingas natrio šarmas. Jo nusipirkau bitininkų parduotuvėje. Tai maži balti grūdeliai. Degina odą, todėl su jais reikia atsargiai.
Natrio šarmą reikėtų pasverti kuo tiksliau. Tam reikalui naudoju elektronines svarstykles.
Atsvertą šarmą tirpiname vandenyje. Tai pati nemaloniausia procedūra. Ant šarmo grūdelių lėtai pilame pasimatuotą vandens kiekį. Aš tai darau virtuvės kriauklėje. Jeigu atsitiktų avarija ir stiklainis su šarmu skiltų, viskas išbėgtų į kanalizaciją ir nepridarytų žalos.
Reaguodamas su šarmu, vanduo įkaista, ima virti, iš indo ima kilti aštrūs garai. Stenkitės jų neįkvėpti. Galima naudoti respiratorių ir akinius. Dėl viso pikto apsimaukite gumines pirštines. Po to išvėdinkite patalpą.
Šarmui jokiu būdu nenaudokite aliuminių indų - tik nerūdijančio plieno arba emaliuotus.
Šarmo tirpalą gerai išmaišykime, kad ištirptų visi grūdeliai. Palikime jį atvėsti. Imkimės riebalų.
Pirmiausia ant lėtos ugnies ištirpinkime kiaulės taukus. Kokoso aliejus irgi kietas, jį irgi reikia tirpinti, bet - ne ant ugnies, o vandens vonelėje. Augaliniai aliejai nuo aukštos temperatūros gadinasi, ir tai yra jų didžiausias minusas.
Kiaulės taukai ištirpo. Dabar puodą statome į vandens vonelę ir supilame aliejus. Tegu lėtai kaista. Viską gerai išmaišome.
Kai taukai su aliejais gerai išsimaišė, pilame į juos šarmo tirpalą. Pilti jį geriau per tinklelį, kad į muilą nepatektų neištirpusio šarmo grūdelių, jeigu tokių būtų likę. Man taip niekada nepasitaikė, bet geriau nerizikuoti. Maišome.
Kiek ilgai maišyti ir kaitinti? Yra du variantai - šaltasis ir karštasis. Jeigu renkamės šaltąjį būdą, masės nebekaitiname, tik gerai išmaišome. Tarkime, elektriniu maišytuvu. Išmaišytą masę, kai ji pradeda stingti, jau galima supilti į formeles ir palikti. Tačiau laikyti reikės ilgai. Šaltuoju būdu padarytas muilas brandinamas ne mažiau, kaip mėnesį. Reikia daug laiko, kad visas šarmas sureaguotų su riebalais. Kuo ilgiau brandintas muilas, tuo jis geresnis.
Aš muilą darau karštuoju būdu, kuris daug greitesnis. Riebalų ir šarmo masę lėta ugnimi vandens vonelėje kaitinu ilgai, apie valandą. Priėjęs vis pamaišau. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo greičiau vyksta cheminės reakcijos. Karšti riebalai daug geriau reaguoja su šarmu. Masė ima darytis panaši į kisielių, stingti, paskui pasidaro panaši į manų košę.
Tai jau muilas, jis ir kvepia muilu. Kokoso muilas turi šiokį tokį švelnų kvapą, bet jeigu norite dar kvapnesnio, dabar, proceso pabaigoje, į jį įlašinkite eterinių aliejų.
Vėsdama masė pradeda stingti. Ją supilu į plastikinius indelius ir palieku šiltai. Kam labai svarbu estetinis grožis, gali vaikų žaislų parduotuvėse nusipirkti visokių formelių, kuriose iš smėlio daromi visokie zuikučiai, širdutės ir kiti niekučiai. Turėsite visokių formų muilo. Skonio dalykas. Aš supilu į tokius indelius, kokius turiu.
Po kokių 10 valandų muilas jau būna tiek sustingęs, kad galima jį iškratyti iš indelių. Tada jį supjaustau nedideliais gabaliukais. Bet jis dar turi daug vandens. Kad būtų kietesnis, reikia džiovinti. Galima įdėti į šaldiklį ir užšaldyti. Šaldamas jis praras nemažai drėgmės. Todėl atšilęs jau nebesuminkštės.
Karštuoju būdu darytu muilu galima naudotis iškart, kai jis padarytas. Bet galite ir panokinti, nors tai nebūtina.
Rankų darbo muilas yra ne tik pigus. Tai pigiai padaromas labai geras produktas. Juk gali pasirinkti tokius aliejus, kurie tau maloniausi ir geriausiai draugauja su oda. Rankų darbo muile lieka visas glicerinas, kurį fabrikai išskiria ir parduoda kaip atskirą produktą. Taigi rankų darbo muilas yra glicerininis. Glicerininio muilo galima nusipirkti ir parduotuvėse, bet - daug aukštesne kaina.