Už ką Jungtinėse Valstijose žlugdomas Samsung? (2)

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/11/uz-k... 2016-11-30 08:41:30, skaitė 2112, komentavo 0

Už ką Jungtinėse Valstijose žlugdomas Samsung? (2)

Tęsinys: pirma dalis čia

Nuo redakcijos:
Straipsnis įdomus, kaip aprašantis konkurentų pašalinimo scenarijų globaliame pasaulyje, kuriame tam, kad galima būtų išlikti – geros visos priemonės. Ypač tarpe tų jėgų, kurios turi realią galią tas priemones pritaikyti. Tačiau, norime įspėti, jog straipsnyje yra pakankamai propagandos elementų, kurių nerodysime pirštais, tikėdamiesi, jog protingi žmonės ją pamatys ir taip. Pamatysime ar pildysis straipsnyje išsakytos prognozės, kas iš esmės visai tikėtina, matant tai, kas šiandien vyksta su Samsung kompanija, o konkrečiai su jos naujuoju produktu Galaxy Note 7.
Gero skaitymo. sarmatas.lt

Samsung’as pagamino puikų sumanųjį telefoną, po ko sumažėjo Apple pelnas ir rinkos dalis. Tada Jungtinėse Valstijose buvo pradėta melo kampanija, kad Samsung sumanūs telefonai užsidega patys savaime, ir netgi daro tą išskirtinai JAV teritorijoje.

Autorius Ruslanas Bachas

Kol slūgsta euforija ir nusivylimas dėl D. Trampo išrinkimo 45 -uoju JAV prezidentu, bandykime toliau aiškintis, kaip atsitiko, kad Samsung’ą paklupdė? Po to, kai pirmoji straipsnio dalis tapo populiari, man pradėjo rašyti skaitytojai ir dalintis detalėmis. Netikėtai, viskas tapo dar įdomiau, nei aš aprašiau savo pirmame straipsnyje.

Beje, Samsung įrodė, jog jų komanda nėra kvailiai ir, kad be kovos ir keršto jie nepasiduos. Jie vis tik sugebėjo atkeršyti labai genialiu būdu, pritaikydami psichologinę Aikido strategiją. Taip, kad jiems kažką inkriminuoti sudėtinga ar net neįmanoma – jie atsistojo ant kelių.

Neliepk bausti, valdove – leisk žodį tarti… Štai jie, taip „tarė“, kad daugelis kompanijų ir valstybių tikėtina pabus, kaip po šalto dušo. Turintis ausis lai išgirsta. Turintis akis, lai pamato. Šio įvykio pasekmes mes pamatysime jau 2017 metais.

Fizika, Niutono dėsnis – „jei vienas kūnas tam tikra jėga paveikia kitą kūną, tai pastarasis pirmąjį taip pat paveikia tokio pat dydžio priešingos krypties jėga „. Liaudiškai tariant: kaip pamiškėj šūktelėsi, taip iš miško ir atsilieps. Na, bet grįžkime prie to, kaip tas viskas buvo įsukta.

Pirmiausia ir svarbiausia – Samsung užlipo ant Nokia grėblio du kartus.

Jie vis tik užsimojo įdiegti savo nuosavą operatyvinę sistemą (OS) ir keletą metų atkakliai stengėsi ją prastumti, iš pradžių diegdami ją į kitus savo prietaisus, tokius kaip televizoriai, o po to ir į tą nelemtą Galaxy Note 7.

Korporacijos Samsung sukurta Tizen OS , Pietų Korėjos technologijų giganto vadovybės nuomone, turėjo sumažinti priklausomybę nuo Google programinių sprendimų. Ambicingi korporacijos užmojai numatė, kad dauguma Samsung įtaisų, naudojančių operacinę sistemą, palaipsniui bus pervesti į Tizen OS.

Remiantis leidinio « The Korea Times» informacija, Samsung ketino dėti pastangas dirbant savo nuosavos operacinės sistemos rėmuose ir tokiu būdu palaipsniui atsisakyti nuo Android ir Google priklausomybės.

Man įdomu, kur žiūri jų marketologai, konsultantai, strategai? Gal sakau galėjo į mane kreiptis! Negi jie nestudijuoja savo konkurentų žlugimų istorijų? Negi iš to džiaugsmo, kad Nokia užlinko, prarado budrumą ir nusprendė, kad suomiai patys apsišovė?

Kaip sako kinai – yra dvi likimo bausmės. Pirma – pralaimėti mūšį. Antra – nepatikėsite – nugalėti. Pergalė pagimdo euforiją ir didybės maniją, kas priveda prie budrumo stokos.

Po Nokia kracho, Samsung tapo pasauliniu lyderiu rinkoje.

Ir, panašu, kad lyderio „karūna“ užspaudė smegenis, kurios pradėjo reikalauti nepriklausomybės nuo hegemoniško Androido. Samsung nusprendė sukurti savo OS, kad ateityje atsisakytų Android. Ir Tizen kūrime buvo planuojamas netgi Rusijos kūrėjų dalyvavimas. Už tai Rusija nusprendė atsidėkoti ir padaryti užsakymą telefonams Gazpromui, valstybiniams organams ir valstybei.

Vietoj Microsoft Office sumaniesiems telefonams kaip alternatyva buvo pasiūlytas Tizen papildymų paketas „My office“, sukurtas rusų kompanijoje «Новые облачные технологии» (naujos debesų technologijos ).

Kodėl taip atsitiko būtent dabar?

Na gerai, Tizen egzistuoja ir vystoma jau kelis metus. Kodėl dabar, o ne prieš metus? Tame ir reikalas, kad Tizen OS padidintas saugumas. O tai a-ja-jai koks Samsung’o rimtas privalumas prieš Android ir Windows Phone.

Tai kaip čia dabar gaunasi? Ten, Amerikoje žmonės dirbo dešimtis metų, kad laikytų visą pasaulį už Faberžė, o čia staiga išlindo kažkoks Samsung’as ir nusprendė viską susišluoti sau? Maža to, sugalvojo apsaugotus sumaniuosius telefonus pardavinėti Gazpromui. Na, visai nedraugiškai gavosi.

Samsung pradėjo tiekti rusiškai organizacijai „Gazprom“ sumaniuosius telefonus su apsaugota OS. Gamintojo vadovybė tikėjosi, jog Rusijos valstybiniai organai teigiamai įvertins Pietų Korėjos firmos įrenginius.

Pasak kūrėjų, rusų vadovybė aukštai įvertino Samsung produkciją, saugumo technologijų srityje. Pranešama, kad sumaniųjų telefonų populiarumas buvo grindžiamas dėl aukšto Tizen OS apsaugos lygio.

Tizen visiems prieinama operacinė sistema Linux pagrindu. Sistema praėjo visus valstybinio saugumo reikalavimus pagal Rusijos Federacijos standartus (ФСТЭК). Startiniai sprendimai dėl šalies korporatyvios rinkos buvo priimti jau šių metų vasaros pradžioje. Samsung teigė, kad komunikacijos ir ryšių ministerija jau pateikė paraišką apsaugotų įrenginių pirkimui.

Tai kas čia dabar gaunasi, kad iš anapus vandenyno, patys žinot kas, nebegalės daugiau skaityti persiunčiamų žinučių ir pasiklausyti Gazpromo vadybininkų, RF vadovų ir vyriausybės pokalbių? Ir visų kitų, kurie nusipirks Galaxy Note7? Pačioje įdomiausioje vietoje. Pats įdomiausias susirašinėjimas!. Taaiipp! Kaip buvo juokaujama TSRS laikais – „skaitydamas jūsų meilės susirašinėjimą verks visas KGB“.

Na, dabar, aš taip suprantu, „verkia“ ne tik dėl susirašinėjimų, bet ir dėl jūsų pokalbių su nuotraukomis. Ir netgi užjaučia dėl jūsų išvaizdos ir garsų su negliže, jeigu jūs sugalvosite su telefonu nueiti į tualetą. O gal pavydi jūsų garsams ir pozoms, kai jūs atliekate savo sutuoktinio pareigą su telefonu kažkur šalimais (beje, visai nejuokinga).

Yahoo prisipažino, kad naudoja kameras planšetėse ir paslapčia, be „lemputės“ įjungimo daro vartotojų nuotraukas. Beje, ten pat jie prisipažįsta, kad 30% tų nuotraukų nepadoraus pobūdžio. Na, patinka liaudžiai sėdėti su planšete su trumpikėmis, o gal net ir be jų. O ką? Juk, nesakykit, patogu! Tipo, niekas nemato.

Windows 10 – irgi nieko prieš pasismaginti jūsų nuotraukomis su apatiniais ir atvirai prisipažino, kad fotografuoja be leidimo – na ir suprantama perduoda viską anapus okeano.

Jūs neįsižeiskite, pas juos ten Santa Barbara pasibaigė – reikia juk vaikinams ką nors įdomaus pasižiūrėti. Tik va, nereikia pasakoti, kad paskutinė Android versija to nedaro.

Samsung suspėjo parduoti apie 2,5 milijono Galaxy Note7, beje vien tik Valstijose 1 milijoną. Pirmas dvi savaites iš amerikonų pusės iš viso nebuvo jokios reakcijos. O po to, lyg kas startą būtų davęs.

Bet va, kas įdomu, „sproginėjo“ ir „užsiliepsnodavo“ telefonai tik Valstijose. MIP stengėsi, suprantama, bet visiems taip patiko telefonas, kad niekas ir nesiruošė atsisakyti ir grąžinti pirkinio atgal.

O pats įdomumas tame, kad taip ir nebuvo pateikti rimti įrodymai. O šimtai Samsung inžinierių per 2 mėnesius taip ir nesugebėjo sumodeliuoti užsidegimo. Taip viskas ir liko hipotezių lygmenyje.

Taip, rankos ten Korėjoje auga, patys žinote iš kur. O štai visai kitas reikalas Valstijose. Va ten rankos ir smegenys auga iš kur reikia. Bet hegemonas neprivalo niekam nieko aiškinti.

Nežiūrint į tai, kad esama kelių hipotezių apie sumaniųjų telefonų užsiliepsnojimo priežastis, pačioje Samsung kompanijoje vyrauja neapibrėžtumas. Iš žinovų pranešimų seka, kad su šita problema dirba šimtai inžinierių, bet kompanija taip ir nesugebėjo sumodeliuoti situacijos, kurios rėmuose pavyktų laboratorinį Galaxy Note7 priversti užsidegti pačiam. O juk praėjo beveik du mėnesiai nuo to momento, kai buvo pranešta apie akumuliatorių sprogimus!

Hegemonas terliotis nesiruošia. Pasakė, kad į lavoninę, vadinasi į lavoninę. Ta prasme, užsidega telefonai ir taškas. Iš pradžių prašė pas Korėjiečius gražiuoju: įsiklausykite į vidinį balsą – pasidarykite patys sau charakiri. Bet jie juk Korėjiečiai – „tamsuoliai“, iš kur pas juos vidinis balsas?

JAV vadovybė prašo atsisakyti naudoti Samsung Galaxy Note 7 modelį.

Korėjiečiai priešinosi ir nenorėjo praterioti 17 milijardų. Teko panaudoti „sunkiąją artileriją“ – Baraką: Obama šaiposi iš sprogstančio Samsung Galaxy Note 7.

Ir dėl visa ko dar ir per vartotojus „perėjo“ – kontrolinis šūvis: už sumanaus telefono Samsung Galaxy Note 7 įsinešimą į lėktuvo saloną JAV galima gauti baudą iki 17 993$ ir sėst į cypę iki 10 metų. O po to ir oro kompanijos uždraudė. Pasidavė ir Rusijos priežiūros, sanitarinės ir epidemiologinės gerovės gyventojų srityje kontrolė (Роспотребнадзор), – nusprendė įvesti draudimą telefonui, kaip praneša radijas „Echo Moskvy“

Neskystai, ar ne taip? O tai, suprantat, nenori Gazprome, na ir visame likusiame pasaulyje dalintis intymaus gyvenimo detalėmis ir fotografijomis – na, patinka jiems telefonai su apsauga, nors tu ką. Kažkokie senamadžiai tie rusai.

Samsung – pasielgė labai garbingai

Pasiūlė pasirinkimą: susigrąžinti pinigus arba paimti kitą telefono modelį. Išsaugos veidą, bet neišgelbės situacijos. Tiems, kas paėmė kitą modelį, Samsungas atsiuntė dovanų: virtualios realybės akinius, fitness-apyrankę, belaidį pakrovėją ir 128 Gb laikmeną. Plius 3000 rublių vertės kuponą pirkiniams firminėse Samsung parduotuvėse.

O toliau jūs jau žinote – 28 Samsungo Top vadybininkai atsistojo ant kelių. Cha-cha ir tuo pačiu atkeršijo. O likęs pasaulis turbūt atspėjo – kas iš tikrųjų įvyko su Samsung, o taip pat kas įvyko su Nokia.

Bet iš kur pas mane toks įsitikinimas, kad po to seks būtent Samsung ir visos Pietų Korėjos bankrutas? Juk viskas buvo daroma skubotai, ant karštųjų, netgi užslėpti kaip dera nesuspėjo. Gal tiesiog „truputį“ nubaus už tai, kad užsimojo nuosavą OS prastumti ir paliks toliau darbuotis, kaip ir anksčiau? Deja, ne.

Samsung prezidentas San Čžin Pak: “Pasakysiu tiesiai, pastaruoju metu – nelengvi laikai kompanijai. Kompanija tikisi, tuo pačiu, sustiprinti savo pozicijas parduodant naująjį sumanųjį telefoną Samsung Galaxy Note 7…“

Samsung skubėjo išleisti savo telefoną vienu mėnesiu anksčiau, nei išeis iPhone7

Kad turėtų privalumą, nors ir mažą, nors ir vieno mėnesio. Ir jiems pavyko. Bet ekonomikoje nuosmukis, ir Graužtukas (Apple) susidūrė su pardavimų sunkumais, jiems teko nuleisti kainą 12% jau po dviejų savaičių nuo pardavimų pradžios. Praėjusį kartą, išleidžiant į rinką iPhone 6, kainos išsilaikė pusmetį.

Sulyginkite, kur pusmetis, 26 savaitės ir 2 savaitės – tai reiškia, kad vietos rinkoje lieka vis mažiau, katastrofiškai mažai! Tai buvo netikėta – reikėjo skubiai keisti situaciją. Kažkas vienas turi išeiti, skubiai, nedelsiant. Dėl to ir skubotumas, kad net galų paslėpti nesugebėjo, kaip tą padarė su Nokia.

Beje, „išeiti“ reikia būtent lyderiui, flagmanų gamintojui – „smulkmė“ už 10-15 tūkstančių rublių (145-218 €u) niekam neįdomi. Lyderiu buvo Samsung, tiesiog „taip gyvenime susiklostė, taip gavosi“, na o po to, kai jie peržengė raudonąją liniją, tiesiog nieko daugiau nebeliko, kas juos užstotų.

Taip, aš suprantu, kad Samsung dar gyvas. Kad jų nepasiuntė į dausas, o šiek tiek susilpnino, ir Samsung prarado tą mažutį privalumą, vietoj to, kad jį įgauti. Bet Samsung’ui nelengvi laikai, ir visą tai padauginus iš keleto krizinių metų, – tai mirtina jų verslui.

Kokias galima padaryti išvadas?

Būti rinkoje lyderiu – „pavojinga sveikatai“. O nebūdamas lyderiu – pinigų neužsidirbsi. Šiuolaikinė ekonomika sukurta taip, kad lyderis pasiima viską. Netgi tam, kuris rinkoje užims antrą vietą, lieka dešimtis kartų mažiau. Išeitis tik viena – kažkokioje savo, nors ir siauroje nišoje, užimk pirmą vietą ir tokiu būdu užsidirbk.

Todėl Apple planšetėse ir telefonuose sava operacinė sistema MAC OS, o ne Windows. Todėl pas juos ilgą laiką ne Intel procesoriai buvo, o savi – atsiskyrimas nuo konkurentų – viskas tam, kad išvengtų tiesioginio palyginimo. Ir iPhone jie sukūrė, kaip visiškai atskirą produktą – ne telefoną, o sumanųjį telefoną (smartphon) (ne komunikatorius, kaip pas Nokia). Todėl jie nekuria pigių telefonų linijos su dešimtimis pigių telefonų – todėl, kad su jais ypatingai daug neužsidirbsi, o dirbti reikia o-ho-ho.

Todėl Apple uždirba žymiai daugiau, nei Samsung ir sukaupė jau šimtus milijardų dolerių grynais savo sąskaitose. Kai, tuo metu, Samsung’ui reikia nuolat reinvestuoti, išradinėti vis ką nors naujo ir testuoti. O Korėjos piliečius teko priversti dirbti po 2000-2200 valandų į metus – daugiausiai iš visų pasaulyje. Kitaip Samsung’ui ir Korėjai neišgyvent.

Juos „paturėjo“ už lyderystę, kad pakirstų būtent Samsung’o lyderystę, juk jie gamina ir pigius telefonus su Tizen operacine sistema, bet Apple nereikalinga pigių telefonų gamybos rinka, ten daug triūso ir mažas uždarbis. Samsung tapo truputį silpnesnis, vienu milimetru – padauginsime iš keleto krizinių metų – ir užteks, kad jie visiems laikams prarastų lyderystę, na ir verslą. Kaip Nokia.

Neliečiamieji gal ir egzistuoja, bet tik iki tam tikro laiko. O po to – kare kaip kare, atleiskite… Verslas – tai šiuolaikinė karo forma, kaip mano Japonai.

Štai aš, daug metų negalėjau suprasti – kodėl suomiams daugelį metų, principiniais klausimais buvo daug kas leidžiama, netgi tai, kas kitoms didelėms, ekonomiškai stiprioms valstybėms, kaip Vokietija, Prancūzija, Japonija, Norvegija buvo uždrausta. Suomiai buvo išskirtiniais ilgą laiką – teigiamas gyventojų prieaugis, šeimyninės vertybės – vien tik „tėvo diena“ ką reiškia, masinės musulmonų emigracijos nebuvimas, stipri mokyklinė programa, kalbos išsaugojimas be svetimų angliškų žodžių pakaitalo.(Pavyzdžiui šiuolaikinėje japonų kalboje randama 5500 naujadarų iš anglų kalbos. Tai siaubingai daug – vidutinis šiuolaikinis japonas apsieina su 8000 žodžių).

Suomiai turėjo Nokia, ko nebuvo pas vokiečius. (šioje vietoje galima nesutikti. Vokiečiai turėjo Siemens telefonus, kurie pastaruoju metu gamino Nokia telefonus. Kai žlugo Nokia, paskui save nusitempė ir Siemens, ir Sony-Ericcson. Tas buvo jau taip seniai, kad daugelis ir neprisimena, kad tokių markių telefonai buvo – vert.pastaba).Bet atėjo laikas ir viskas „atsistojo į savo vietas“ – viskas, kas buvo „nepabaigta“, dabar baigiama skubos tvarka. Gimstamumas krito, tėvams sudaromos rimtos kliūtys. Mokyklinė programa naikinama – darosi vos ne pasauliniais lyderiais. Suomija bus pirmoji valstybė, kuri iš viso atsisakys mokyklinių disciplinų.

Į eksportą orientuota ekonomika – tai neilgam. Anksčiau ar vėliau rinkas uždarys. Nesvarbu kaip ilgai ir atkakliai dirbote – nors ir 60 metų po 2200 valandų vienam darbininkui, ir kiek beinvestuotum į mokslinius tyrimus. Kiek mergina „besivyniotų“ savo galo neišvengs. Nokia irgi dirbo 40 metų. Anksčiau ar vėliau jums uždarys prieigą į rinką ir prives prie bankroto per vieną dieną, vien tik dėl to, kad daug dirbate ir esate sėkmingas. Jūsų verslui ateis galas. Na ir kas, kad Samsung – reinvestavo visus savo pinigus į mokslinius tyrimus – jie vieną dieną prabudo, po 60 metų, ir sužinojo, kad nė už ką prarado 17 milijardų.

Kurti stambų, ilgalaikį verslą galima tik tada, jeigu turi labai patikimą užnugarį, kuris akis už akį, dantis už dantį. Nepriklausomybės nebūna – vienaip ar kitaip valstybės priklausomos. Bet yra tarpusavio priklausomybė. Kuo galėjo Korėjiečiai ar Suomiai atsakyti į tokį išpuolį? O gi niekuo – tik atsistoti ant kelių ir užpykti. Nuryti nuoskaudą, nutylėti.

Verslas orientuotas į eksportą, t. y. į svetimą pardavimo rinką – uždelsto poveikio mina, kuri sprogs ir maža nepasirodys. Labai patogu – pardavinėti eksportui, svetimiems vartotojams. Nereikia kvaršinti galvos – iš kur pas tuos vartotojus atsiras darbo vietos su geru atlyginimu jūsų importinei produkcijai. Nereikia kvaršinti galvos dėl daug ko.

Todėl Jungtinės Valstijos – grąžina savo gamybą atgal į šalį jau daugelį metų. Todėl „išstumia“ Volkswageną, prieš tai atimdamos 14 milijardų dolerių. Todėl, kad prisižaidė – jų gamintojai jau vieną kartą bankrutavo. Todėl ir Deutschebank ir kiti bankai vis tik gaus savo baudas didelėms sumoms, jei patys neras jėgų dingti iš amerikietiškos rinkos.

O man tai buvo akivaizdu dar prieš 40 metų.

Sąžiningumas neegzistuoja. Konkurencija neegzistuoja.

Būti kažkam artimu nieko nereiškia. Tai įrankiai tam, kad išpudrinti kvailiui smegenis ir perimti lyderystę. Nieko asmeniško, tik verslas ir…valdžia. Kai protingo, aukšto išsilavinimo žmogaus, pavogusio didelę pinigų sumą, klausia: kodėl tu pavogei? Na gyvenai sau ramiai, svetimo nelietei. O čia tik, šast, ir pavogei kelis milijonus. Kodėl? Todėl, kad buvo tokia galimybė, ir buvo iliuzija, kad pavyks išvengti bausmės.

Jeigu yra galimybė iš silpno atimti duonos kąsnį – tai jis ir bus atimtas. Silpni visada buvo mušami ir tas niekuomet nepasikeis. Taip sukurtas šitas pasaulis ir nieko jame nepakeisi. Ir nereikia puoselėti iliuzijų šiuo klausimu. Kaip pirma šnipo taisyklė – nepakliūk.

Nokios TOP vadybininkas, tas pats, kuris 90-ųjų pradžioje iš Nokia padarė tarptautinio lygmens TNK monstrą – Bilderbergo klubo narys. Suomijoje to niekas ir neslepia. Bet to nepakako. Gyvenimas yra gyvenimas ir jis įneša savo korekcijas. Galbūt dėl to Nokia buvo ardoma švelniai, daug metų, kad nelabai įžeisti. O Samsung – vienu smūgiu ir visiems matant.

Šis įvykis ženklus, parodomasis, todėl svarbu matyti ir suvokti jį visą. Iš šitos situacijos su Samsung reikia padaryti teisingas išvadas skirtinguose lygmenyse, kurie man neprieinami. Tokie įvykiai artimiausiu metu, greičiausiai, kartosis – situacija su Samsung jau, galima manyti, daug ką pakeitė šiuolaikiniame pasaulyje. Kas ne kvailas, jau turėjo atsikratyti iliuzijų likučių.`

P.S.
Tik ką gavau pranešimą, kuriame parašyta: „Su Samsung situacija dar įdomesnė, jau prasideda pasaulio padalinimas į valiutines zonas. Tame ir nemalonumų priežastis Pietų Korėjoje – tik matoma aisbergo viršūnė, konkurentai nori iš karto ir viską…“
Išsamias detales parašys kiti – aš jų nežinau.
Ruslan Bach

pagal ruslanbah.ru parengė Remigijus Sinkevičius