Pezant apie Lietavos ateitį ir vietą geopolitiniame žemėlapyje

Autorius: Žarnonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2025-02-03 18:58:00, skaitė 466, komentavo 22

Pezant apie Lietavos ateitį ir vietą geopolitiniame žemėlapyje

Transliuojant tuščias kalbas apie Lietavos nepriklausomybę ir jos padėtį sparčiai besikeičiančiame pasaulyje, liejant ašaras apie denacifikuojamus samdinius Okrainos žemelėje, verta prisiminti pribaltų tautinę virtuvę.

 

Kalba eis apie būrų taip mėgiamus žarnokus, kitaip vadinamus vėdarais. Paskanavus vėdarų ir prikimšus skrandį kiaulių žarnų, bus galima pasinerti į prisiminimus apie Baltijos kelią. Patiekalą būtina valgyti prisisegus trispalvės ženklelį. Rekomenduojama prieš valgį sugiedoti tautinę giesmę. Bet tai nėra būtina.

 

Bulviniai vėdarai – patiekalas, kuris tvirtai įsitvirtinęs lietuvių tradicinėje virtuvėje. Tai vienas iš tų patiekalų, kurie ne tik puikiai atspindi mūsų kulinarinę istoriją, bet ir suteikia nostalgišką ryšį su praeitimi. Dažnai siejamas su rudeniu ir žiemos laikotarpiu, šis patiekalas turi ypatingą vietą ant lietuvių stalo, ypač švenčių ar giminių susibūrimų metu. Ir nors vieni juos be galo mėgsta, o kiti negali nei žiūrėti, tačiau bulviniai vėdarai – neabejotinai puikiai atspindi mūsų tradicinę virtuvę.

 

Bulviniai vėdarai atsirado kaip ekonomiškas būdas išnaudoti turimus produktus – bulves ir kiaulienos žarnas – ir tapo neatsiejama kaimo virtuvės dalimi. Istoriškai Lietuvoje bulvės buvo vienas svarbiausių maisto produktų, todėl įvairūs bulvių patiekalai tapo įprasti šeimų kasdienybėje. Vėdarai iš bulvių buvo ruošiami, kiaulių skerstuvių metu. Kadangi retuose namuose būdavo maisto perteklius, būdavo sunaudojamos visos gyvulio dalys: nuo ausų iki žarnų.

Žodis „vėdarai“ kilęs iš žodžio „vėdaras“, kuris reiškia žarną, į kurią yra kemšami bulvių tarkiai (arba kruopos). Tradicinis receptas mažai pakito nuo seno, nors kai kur galima rasti modernių variantų, kur naudojamos papildomos sudedamosios dalys, pavyzdžiui, grybai, morkos ar net šiek tiek mėsos.

Pagrindiniai bulvinių vėdarų ingredientai – bulvės, kiaulės žarnos, svogūnai, druska ir pipirai. Bulvės būna tarkuojamos, o tada jos yra maišomos su pakepintais svogūnais ir pagardinamos prieskoniais. Kiaulės žarnos kruopščiai išvalomos ir užpildomos šia bulvių mase.

Vėdarų gaminimas gali užtrukti šiek tiek laiko, ypač žarnų paruošimas, bet rezultatas tikrai vertas pastangų. Tradiciškai jie yra kepami orkaitėje, kol išorė tampa traški, o vidus – minkštas ir sultingas. Kai kurie žmonės mėgsta pirmiau pavirti vėdarus ir tik tada juos sudėti kepti, kad jie būtų dar švelnesni ir sultingesni.


 

Ingredientai:

  • 2 kg bulvių

  • 300 g kiaulių žarnų (kruopščiai išvalytų ir išmirkytų)

  • 2 svogūnai

  • 100 g rūkytų arba sūdytų lašinių (nebūtina)

  • druska ir pipirai pagal skonį

  • 1 a.š. mairūno, maltų lauro lapelių arba kmynų (nebūtina)

  • šlakelis aliejaus kepimui

Paruošimas:

  1. Pasiruoškite žarnas: Kruopščiai nuplaukite kiaulės žarnas. Jei jos nėra išvalytos, pamerkite jas į šaltą vandenį su actu, kad pašalintumėte kvapus. Po to keletą kartų gerai perplaukite. Jei žarnos jau išvalytos, tiesiog praplaukite jas tekančiu vandeniu. Jeigu sūdytos, šiek tiek pamirkykite.

  2. Bulvių paruošimas: Nulupkite bulves ir sutarkuokite jas smulkia tarka. Išspauskite šiek tiek skysčio, kad masė nebūtų per daug skysta.

  3. Svogūnai ir lašiniai: Smulkiai supjaustykite svogūnus ir rūkyto lašinio gabalėlius. Keptuvėje šiek tiek pakepinkite lašinius, kol jie taps traškūs, o svogūnai suminkštės ir taps auksiniai.

  4. Sumaišykite ingredientus: Į tarkuotas bulves įmaišykite pakepintus svogūnus su spirgučiais (jeigu naudosite). Pagardinkite druska, pipirais ir, jei norite, mairūnu, lauro lapeliais arba kmynais. Viską gerai išmaišykite.

  5. Užpildykite žarnas: Šaukštu arba specialiu įrankiu atsargiai užpildykite žarnas bulvių mišiniu. Užriškite galus arba suriškite juos su siūlu. Svarbu neperkrauti įdaro, nes kepant vėdarai gali sprogti.

  6. Kepimas: Paruoštus vėdarus dėkite į riebalais išteptą kepimo skardą. Šiek tiek patepkite juos aliejumi, kad išorė gražiai apskrustų. Kepkite 180–200 °C temperatūroje apie 1,5 valandos arba kol vėdarai gražiai apskrus. Jei norite švelnesnio vėdarų skonio, prieš kepdami, galite trumpai juos apvirti pasūdytame vandenyje apie 15–20 minučių, tada perkelti į orkaitę.

  7. Patiekimas: Iškepusius vėdarus patiekite su rūgpieniu, grietine ar raugintais kopūstais. Taip pat galite juos gardinti spirgučiais arba sviesto padažu.

Patarimas: Norėdami išvengti vėdarų sprogimo kepant, padarykite kelias mažas skylutes mediniu pagaliuku per visą jų paviršių.