Dėl smurto prieš EP narį P. Gražulį policija iki šiol nepradėjo ikiteisminio tyrimo. LR Seimo rinkimų kandidatės I. Gajauskaitės sulaikymas

Autorius: Petras Gražulis Šaltinis: https://infa.lt/113800/del-smu... 2024-10-11 13:38:00, skaitė 302, komentavo 1

Dėl smurto prieš EP narį P. Gražulį policija iki šiol nepradėjo ikiteisminio tyrimo. LR Seimo rinkimų kandidatės I. Gajauskaitės sulaikymas

Pranešimas spaudai:

Dėl smurtinio incidento prieš Europos Parlamento narį Petrą Gražulį policija iki šiol nepradėjo ikiteisminio tyrimo. LR Seimo rinkimų kandidatės Irmos Gajauskaitės sulaikymas.

Europos Parlamento narys Petras Gražulis kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokurorę Nidą Grunskienę ir Lietuvos policijos generalinį komisarą Renatą Požėlą dėl Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) kandidatės į LR Seimą Irmos Gajauskaitės sulaikymo bei ankstesnio smurtinio incidento, kuriame jis pats tapo auka.

Petras Gražulis atkreipia dėmesį į kelis esminius klausimus:

Šių metų spalio 6 d., politinės agitacijos metu, prieš europarlamentarą buvo panaudotas smurtas – jis buvo užpultas, patyrė sužalojimų, nuskeltas dantis, praskelta lūpa. Kaltininko automobilio numeriai iš karto buvo padiktuoti policijai ir pateikti raštu, tačiau iki šiol ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas.

„Nepaisant to, kad esu Europos Parlamento narys, šis smurtinis protrūkis buvo ignoruotas, o smurtautojas nerastas, neapklaustas ir galimai toliau daro kitus smurtinius veiksmus“, – teigia P. Gražulis. Jis pabrėžia, kad smurtautojas buvo pastebėtas su Nemuno aušra kandidatu į LR Seimą Tomu Domarku, nes jie kartu dalijo agitacinę medžiagą.

Europarlamentaras prašo paaiškinti, kokiomis konkrečiomis aplinkybėmis ir kokiu teisiniu pagrindu buvo sulaikyta kandidatė į LR Seimą Irma Gajauskaitė. Ar buvo atsižvelgta į jos teisinį imunitetą, numatytą Lietuvos Respublikos rinkimų kodekse?

P. Gražulis primena panašius atvejus, kuomet LRT darbuotojo Algio Ramanausko, buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko ir visuomenės veikėjo Olego Šurajevo pasisakymai, sukėlę visuomenės pasipiktinimą, nesulaukė tokio atsako.

Tai leidžia manyti, kad Gajauskaitės sulaikymas galėjo būti perteklinis, atsižvelgiant į parodijuojamo pobūdžio kalbą, atsakant į Ramanausko retoriką.

P. Gražulis prašo pateikti išsamią informaciją apie šiuo metu vykdomas teisines procedūras, susijusias su I. Gajauskaitės sulaikymu. Jis reikalauja užtikrinti, kad visos procedūros būtų
atliekamos pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir žmogaus teisių apsaugos principus.

Pranešime klausiama, ar visuomenė, kandidatės šeima ir politinė partija buvo tinkamai informuoti apie sulaikymo aplinkybes. Kaip Lietuvos policija užtikrino, kad sulaikymo procesas vyktų skaidriai, nepažeidžiant piliečių teisės į informaciją bei kandidatės politinio statuso?

Šie klausimai, susiję su politine veikla, gali turėti reikšmingos įtakos visuomenės pasitikėjimui teisėsauga, ypač rinkimų laikotarpiu. Petras Gražulis tikisi, kad teisėsaugos
institucijos veiks objektyviai, laikydamosi įstatymų ir skaidrių procedūrų.

Petras Gražulis
Europos Parlamento narys