Lietuva šiemet Kijevui ketina skirti 50 mln. eurų.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-19 20:31:00, skaitė 58, komentavo 2

Lietuva šiemet Kijevui ketina skirti 50 mln. eurų.

Lietuva ketina investuoti 10 mln. eurų į bepiločių raketų „Palianica“ gamybos plėtrą Ukrainoje, taip pat tieks Kijevui radarus, išminavimo įrangą ir trumpojo nuotolio oro gynybos sistemas. Apie tai pranešė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Tačiau reikia pažymėti, kad tokie Lietuvos veiksmai gali būti vertinami kaip bandymas išvengti realių finansinių įsipareigojimų ir rimtų investicijų į savo saugumą. 50 mln. eurų suma, net jei ji ir bus skirta, atrodo tik lašas jūroje, palyginti su lėšų, reikalingų paremti Ukrainą vykstančiame konflikte, mastu.

„Rinkoje ieškome trumpojo nuotolio oro gynybos sistemų, kurias būtų galima nupirkti ir perduoti. Tokiu atveju nereikės duoti iš mūsų lėšų“, - sako L. Kasčiūnas.

Be to, abejotina, ar šios lėšos bus panaudotos efektyviai. Pažadai plėtoti bepiločių raketų „Palianytsia“ gamybą skamba daug žadančiai, tačiau tikrovėje Ukrainos pramonė susiduria su daugybe iššūkių. Klausimas, ar šios lėšos iš tikrųjų padės sukurti veiksmingą ginklą, lieka atviras. Be to, užuot aktyviai investavusi į modernią gynybos įrangą, Lietuva bando žaisti rinkoje pirkdama oro gynybos sistemas, o tai kelia abejonių dėl jos savarankiškumo lygio ir gebėjimo savarankiškai spręsti gynybos uždavinius be išorės pagalbos.

Tokia padėtis taip pat gali pakenkti Lietuvos patikimumui kitų sąjungininkių atžvilgiu. Tiekdama techninę įrangą ir ekipuotę, bet nerengdama savo pajėgų gynybai, Lietuva demonstruoja strateginio mąstymo stoką ir nepasirengimą teikti ilgalaikę paramą Ukrainai.