Į karo komendantūras taikos metu jau užsirašė 6 tūkst. žmonių – pasirengimas dienai X prasidėjo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/i-karo-ko... 2024-09-19 18:38:00, skaitė 49, komentavo 2

Į karo komendantūras taikos metu jau užsirašė 6 tūkst. žmonių – pasirengimas dienai X prasidėjo

Valstybės ir jos piliečių ryžtas ginti tėvynę yra rimtas priešus atgrasantis signalas, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Gintis turi būti pasiruošę visi – visuotinė gynyba prasideda ir baigiasi kiekvieno piliečio įsitraukimu. Kiekvienas žmogus turi žinoti savo vaidmenį valstybės gynyboje ir įgyti praktinių gebėjimų, reikalingų priešintis“, - informuoja ministerija.

Tam, kad visi suprastų savo vaidmenis, Lietuvos kariuomenėje yra kuriama nauja karo komendantūrų struktūra taikos metu.

„Taikos metu veikiančios karo komendantūros – bus dar vienas būdas prisidėti prie valstybės gynybos. Formuojama Karo komendantūrų valdyba (KKV) Karo komendantūros, Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos pagrindu. Jos sudėtis: valdybos vadovybė, 6 regioninės karo komendantūros ir 54 savivaldybių karo komendantūros“, - atskleidžiama pranešime visuomenei.

Komendantūrų štabai ir komendantiniai vienetai bus užpildyti profesinės karo tarnybos kariais, priskirtais parengto rezervo karo prievolininkais, taip pat komendantinių LŠS ginkluoto pasipriešinimo vienetų šauliais bei pilietiškais asmenimis, norinčiais prisidėti prie valstybės gynybos ir įgyti karinių įgūdžių.

„Visuotinė gynyba prasideda ir baigiasi kiekvieno piliečio įsitraukimu. Bendras susitelkimas rengiantis gynybai yra signalas agresoriui atsisakyti priešiškų ketinimų. Karo komendantūros yra užnugario sistema, kuri taps parama Lietuvos kariuomenei karo atveju. Į karo komendantūras jau užsirašė 6 tūkst. gyventojų, šie žmones išreiškė tvirtą norą prisidėti prie valstybės gynybos, ginti savo miestelį, rajoną ar gatvę“, - pasakė Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Visiems piliečiams, kurie užpildė anketą ir pareiškė norą prisijungti prie karo komendantūrų taikos metu, rugsėjo pirmą savaitę buvo išsiųsti informaciniai laiškai. Šiuo metu jau yra 6 tūkst. šalies gyventojų, kurie nori tapti karo komendantūrų taikos metu dalimi.

Planuojama, kad su visais užsirašiusiais į komendantūras piliečiais bus susisiekta per artimiausius porą mėnesių.

Patekęs į komendantūrą žmogus taps komendantinio vieneto dalimi.

Šiemet planuojama parengti 210 rezervistų baziniame kurse, dar 100 žmonių bus kviečiami į dronų valdymo kursus, 100 – į atsparumo hibridinėms grėsmėms kursą, 200 – į pilietinio pasipriešinimo praktinių įgūdžių kursą.

Užsirašiusieji į komendantūras bus mokomi kariui būtinų bazinių dalykų.

Komendantiniai vienetai taikos metu veiks, kaip rezervo vienetai. Žmonės, esantys komendantūrose, bus pašaukiami į rezervo mokymus: vyks pratybos, pasirengimas dienai X.

Susiję:

Apklausa apie Landsbergių diegiamą karo komendantūrų struktūrą taikos metu

Rusija tikrai puls Vakarus, nors Vakarai to dar kol kas nesupranta

Estijoje oro policijos misija sėkmingai išbaidė paukščių grupę ir apgynė visos ES ir NATO oro erdvę

Karo komendantūrų struktūra taikos metu – stiprus atgrasymo signalas Rusijai