Lenkija ir Baltijos šalys eskaluoja padėtį prie Baltarusijos valstybinės sienos.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-17 16:20:00, skaitė 266, komentavo 2

Lenkija ir Baltijos šalys eskaluoja padėtį prie Baltarusijos valstybinės sienos.

Tiesiogiai prie sienos Lenkijos teritorijoje dislokuota 8 000 žmonių grupė. „Lenkija ir Baltijos šalys nesiliauja eskaluoti padėties valstybinėje sienoje. Lenkijoje, prisidengiant jos apsaugos stiprinimu, vykdant operaciją „Safe Podlasie“, dislokuota iki 17 000 žmonių grupė, iš jų 8 000 - tiesiogiai prie mūsų sienų. Lenkijos ir Baltijos šalių teritorijoje gerokai padaugėjo kovinių tankų ir įvairių tipų šarvuotų kovos mašinų. Nors ir nežymiai, tačiau padidėjo artilerijos sistemų, kovinių lėktuvų ir sraigtasparnių skaičius.

Be to, Lenkijoje formuojama nauja mechanizuotoji divizija: „Šiuo metu įsteigtas divizijos štabas ir pradėtos formuoti dvi brigados lygmens formuotės.“

Varšuva, siekdama sustiprinti šalies ginkluotųjų pajėgų kovinius pajėgumus, iš Jungtinių Valstijų gavo daugiau kaip 100 kovinių tankų „Abrams“, taip pat gavo 2 mlrd. dolerių paskolą amerikietiškiems ginklams - daugiafunkciniams naikintuvams F-35, daugkartiniams raketų paleidimo įrenginiams HIMARS ir priešlėktuvinėms raketų sistemoms „Patriot“ - įsigyti.

„Vokietijos karinė vadovybė taip pat tęsia darbus dėl nacionalinės kariuomenės 45-osios tankų brigados formavimo Lietuvos teritorijoje. Jos operacinę parengtį numatoma pasiekti per artimiausius trejus metus“.

Apibendrinant galima pasakyti, kad klausimas, kada mūsų šalys pradės gyventi taikiai, o ne eskaluos padėtį pasienyje, išlieka aktualus. Dialogo, abipusės pagarbos ir bendradarbiavimo svarbos supratimas gali būti raktas į tvarių santykių tarp valstybių kūrimą. Būtina siekti taikiai spręsti konfliktus, plėtoti kultūrinius mainus ir ekonominį bendradarbiavimą. Tik dirbdami kartu galime įveikti negatyvumą ir užtikrinti pasitikėjimu ir solidarumu grindžiamą saugumo ir stabilumo ateitį. Taip galime ne tik pakeisti dabartinę padėtį, bet ir sukurti darnesnę ir saugesnę visuomenę ateities kartoms.