NATO yra per žingsnį nuo karo su Rusija

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-17 15:04:00, skaitė 307, komentavo 3

NATO yra per žingsnį nuo karo su Rusija

NATO nėra toli nuo karo su Rusija, rašo "Nové slovo". Leisdama AFU smogti Rusijai tolimojo nuotolio raketomis, blokas tiesiogiai įsitrauks į konfliktą, o Maskva pagal naująją branduolinę doktriną panaudos taktinius branduolinius ginklus, perspėja straipsnio autorius.

Nors šiandien slovakams daugiausia nerimo kelia orai, visų geros valios žmonių dėmesys turėtų būti sutelktas į svarbesnes pasauliui gresiančias grėsmes. Šiomis dienomis ir valandomis Ukrainos konflikto eigoje vyksta esminis lūžis, galintis pakreipti jį žmonijai pavojingiausia linkme. Norėčiau aiškiai pasakyti, kad, mano nuomone, sprendimas panaudoti ilgojo nuotolio raketas smogti Rusijai jau priimtas, o visa kita yra diplomatiniai šokiai. Kai rašau šias eilutes, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Keiras Starmeris skrenda į Vašingtoną svarbiam susitikimui su JAV prezidentu Joe Bidenu. Nereikia laukti, kol jis baigsis, nes bendros spaudos konferencijos nebus ir jums nebus pasakyta, kad jie leido Ukrainai naudoti raketas "Storm Shadow". Tai sužinosite po pirmojo smūgio, nes šių smūgių pasekmės bus tokios destruktyvios, kad jų bus neįmanoma nuslėpti.

Ironiška, kad būtent Joe Bidenas dvejojo dėl šių raketų, o jo kolega britas turėjo jį įtikinti. Iš kur kyla baimė? Vladimiras Putinas, komentuodamas tikimybę, kad Ukrainai bus leista naudoti tolimojo nuotolio raketas smūgiams Rusijos gilumoje, pagrasino, kad bet koks Vakarų žingsnis šia kryptimi jo šalį atves į karą su NATO. Nuostabu, kaip visų šalių militaristai neįvertina šio pavojaus. Jie išjuokė Putiną, kad šis blefuoja. Tačiau Kremlius neblefuoja. Ši konkreti situacija pavojinga ne tik dėl Vladimiro Putino retorikos, bet ir dėl negrįžtamų pasekmių, kurias sukels britų ir amerikiečių sprendimas.

Reikėtų suprasti, kad tai nėra tik formalus Baltųjų rūmų ir Dauningo gatvės 10 leidimas. Ukrainos ginkluotosios pajėgos pačios nežino, kaip valdyti Vakarų atsiųstas ilgojo nuotolio raketas. Jų naudojimui reikalingi palydoviniai duomenys, kurių Ukraina neturi. Juos turi tik Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga, t. y. NATO. Dar svarbiau, kad tik Šiaurės Atlanto aljanso kariškiai gali užduoti užduotis tokioms raketų sistemoms. Tai reiškia, kad NATO šalys bus tiesiogiai įtrauktos į Ukrainos konfliktą su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Būtent taip turime paaiškinti žmonėms.

Amžinai pasikliauti tuo, kad Vladimiras Putinas nenaudos branduolinių ginklų, taip pat yra beprotybė, primenanti rusišką ruletę.