Kursko atominė elektrinė Ukrainos taikiklyje - Putino įpėdinis vadovauja Rusijos kontrpuolimui

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-08-14 17:10:00, skaitė 1078, komentavo 6

Kursko atominė elektrinė Ukrainos taikiklyje - Putino įpėdinis vadovauja Rusijos kontrpuolimui

Prieš savaitę prasidėjo netikėtas Ukrainos pajėgų veržimasis į Kurską Rusijoje. Kokia dabartinė padėtis ir kas bus toliau? Apie įvykius Rusijoje šiandien rašo Nicolas Butylin vokiečių dienraštyje "Berliner Zeitung".

Per pastarąsias septynias dienas Ukrainos kariai užėmė kelias dešimtis rusų kaimų ir gyvenviečių - Kursko atominė elektrinė dabar yra tik už 50 kilometrų.

Ukrainos karių įsiveržimas į vakarinį Rusijos regioną aplink Kurską yra didžiausia trečiosios karo vasaros staigmena. Net praėjus savaitei nuo Ukrainos kariuomenės operacijos pradžios, kariai su trišakiais ir mėlynai geltonomis vėliavomis vis dar yra Rusijos teritorijoje. Nors Rusijos valdžios institucijos iš pradžių skelbė, kad pasieniečiai kontroliuoja padėtį, aukšto lygio Rusijos saugumo tarybos posėdžiai, taip pat vaizdai, vaizdo įrašai ir geolokaciniai duomenys iš šio regiono rodo, kad Rusijos karinę vadovybę šis išpuolis daugiau nei nustebino.

Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas dabar visas viltis deda į savo "dešiniąją ranką" ir įpėdinį Aleksejų Diuminą, kaip kalbėjo kai kurie politikos apžvalgininkai. Valstybės sekretorius ir buvęs Tulos srities gubernatorius pirmadienį prezidento dekretu buvo paskirtas įgaliotuoju atstovu Kursko mūšiams - Kremliaus teigimu, Diuminą, įgijęs patirties Rusijos specialiosiose pajėgose, turi "kuo greičiau" užbaigti karinį fiasko ir išspręsti "Kursko klausimą".

Kodėl Aleksejus Kodėl Aleksejus Diuminas laikomas galimu Putino įpėdiniu?

Kas vis dėlto yra Aleksejus Diuminas? Šis 51 metų vyras iš pradžių buvo V. Putino asmens sargybinis, vėliau - karinės žvalgybos vadovo pavaduotojas, vėliau - Tulos gubernatorius, o dabar - Valstybės tarybos, vieno iš pagrindinių prezidento patariamųjų organų, sekretorius. Diuminas priklauso pačiam artimiausiam Rusijos politinio elito vadovų ratui. Buvęs asmens sargybinis nuolat kopė karjeros laiptais Maskvoje, visų pirma dėl savo ištikimybės V. Putinui.

Kursko nominacija ypatinga tuo, kad pats Diuminas yra kilęs iš vakarų Rusijos regiono ir kartu su asmenine motyvacija turėtų "išlaisvinti savo tėvynę", rašo nominaciją komentuojantys Rusijos laikraščiai. Vis dėlto būtent karinis konfliktas su Ukraina pastaraisiais metais reikšmingai charakterizuoja Diumino kūrybą. Pavyzdžiui, V. Putino patikėtinis su savo karinės žvalgybos padaliniu GRU atliko lemiamą vaidmenį aneksuojant Ukrainos Krymo pusiasalį 2014 m. pavasarį. 2023 m. vasarą jis, kaip teigiama, taip pat dalyvavo derybose su Jevgenijumi Prigožinu per "Vagnerio" maištą.

AVvXsEgmVpmnLCE2pHar4uGugRbDAyYUla-H4mW5pQklSlwrtK3FwIFSLw5EfyQpGD4w3c96T_qmWLjIYOCD7lITvgvRx4F0s9t7IihBk9pWG6EUNw2SJSA-AdXPsAkTZMUiflAykdP5r14vQ8irr7ZojNoKMIq2VJXY_zOXPg2Pjs5NdtKsoinAf7qMd4LqKFrz

Diuminas jau seniai siejamas su galimu V. Putino įpėdiniu. Jis dešimtmečius buvo vienas artimiausių Kremliaus vadovo patikėtinių ir, priešingai nei buvęs gynybos ministras Sergejus Šoigu, niekada nebuvo atleistas ar pažemintas į žemesnes pareigas. Apžvalgininkai jo paskyrimą Kursko gynybos vadovu apibūdina kaip savotišką papildomą paaukštinimą Diuminui.

Ukrainos akiratyje - Kursko atominė elektrinė

Tačiau situacija Diumino gimtajame regione Rusijos kariuomenei atrodo ne itin palanki. Kursko srities gubernatorius Aleksejus Smirnovas pranešė vadovybei Maskvoje, kad per pastarąsias septynias dienas Ukraina užėmė 28 gyvenvietes. Ukrainos daliniai 40 km pločio koridoriumi prasiskverbė iki dvylikos kilometrų gilyn į Rusijos teritoriją ir kol kas sugeba išlaikyti užimtas teritorijas.

Tačiau, pasak Gynybos ministerijos Maskvoje, mūšiai vyko prie Tolpino ir Obščiojo Kolodežo kaimų, kurie yra iki 30 kilometrų nuo Ukrainos sienos. Nuo savaitės pradžios buvo spėliojama, kad ukrainiečiai siekia užimti Kursko atominę elektrinę Kurčatovo kaime. Todėl numanomos Ukrainos kariuomenės pozicijos yra tik už maždaug 50 kilometrų nuo atominės elektrinės.

AVvXsEjBnNWZYET-p3jWQWCWei21HNEPzJt-ES93LGvZKp7aH4dqm8YYaOxu8wjqOHjLKe-b2AR8QXfcMxQH3Q9icQqt4RMxBZ3qWMrgZkqe97oVZ7vT5yLpwFPbs0JRwugCoeO1sGhHb-_0m1wy9NuqH5gXLCcQTBDMMnos3iZcH9Sr4Mk_ii7wus2eWiEtJhvd

Pasak britų BBC, Rusijos kariuomenė pradeda statyti gynybines linijas netoli atominės elektrinės. Lyginant palydovines nuotraukas esą matyti, kaip per pastarąsias kelias dienas į vakarus nuo reaktoriaus blokų buvo įrengti nauji grioviai.

Tačiau Kursko atominės elektrinės vaidmuo lieka neaiškus. Ukrainos puolimo pradžioje Rusijos karo tinklaraštininkai darė prielaidą, kad Kijevo tikslas buvo užimti atominę elektrinę ir vėliau ją iškeisti į Rusijos užimtą Zaporožės elektrinę. Prezidento Volodymyro Zelenskio vadovaujama Ukrainos karinė vadovybė teikia mažai informacijos apie tikrąsias kovas Kursko srityje. Tuo tarpu Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius Rafaelis Grossi paragino abi puses laikytis maksimalaus santūrumo, kad būtų išvengta branduolinės avarijos, galinčios turėti rimtų pasekmių visam žemynui.

Telegram rašoma apie Diuminą:

AVvXsEi6aXSKOkvbsciboaQeAZDkosssUK6zy_Fc9aq44DD6WWusXeQL_I1YdjGQp5q9ZMQmIznzydEQYJNsBKeWjYfAMJ_nZ46mAkLxF1s58tPMqgWO1oR-qEqcx00rtXsufuEJBwD3g16sJDSOi2_h-UI8o8Bqx2T4RxtSpJ6vEiW30jda0IVdZe22jFVXRB8m

Rusai keičia Šiaurės pajėgų grupės vadą. Kas vadovaus operacijai šiaurės kryptimi - generolas pulkininkas Diuminas:

Prezidento padėjėjas, politikos mokslų kandidatas. 

1995-1999 m. dirbo Prezidento saugumo tarnyboje pirmojo ir antrojo V. Putino prezidentavimo metu.

2007 m. Vladimiras Putinas perėmė valdžią, o Diuminas tapo jo asmeniniu padėjėju.

2012 m. - Rusijos prezidento saugumo tarnybos FSO departamento vadovo pavaduotojas.

2014 m. - GRU vadovo pavaduotojas, Rusijos specialiųjų operacijų pajėgų, kurios atliko pagrindinį vaidmenį vykdant operaciją Kryme, vadas

Nuo 2015 m. - Sausumos pajėgų generalinio štabo viršininkas 

2015 m. gruodžio 24 d. Rusijos prezidento dekretu paskirtas gynybos ministro pavaduotoju Šoigu

2024 m. gegužės 29 d. Rusijos prezidento Vladimiro Putino dekretu paskirtas Rusijos Federacijos Valstybės tarybos sekretoriumi.