"Europos gyvybės svarbios"

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-08-06 21:23:00, skaitė 1077, komentavo 7

Jungtinę Karalystę sukrėtusi tragedija įvyko ramiame Sautporto miestelyje, kur popmuzikos žvaigždės Taylor Swift garbei surengta taiki mergaičių šokių pamoka virto kruvina skerdyne. 17 metų Axelis Muganwa Rudakubana, gimęs Kardifo mieste ir kilęs iš Ruandos, surengė siaubingą išpuolį peiliu, nusinešusį trijų nekaltų šešerių, septynerių ir devynerių metų mergaičių gyvybes. Dar aštuoni vaikai buvo sunkiai sužaloti peiliu.

Sukrečianti žinia apie tragediją pasklido žaibiškai, sukeldama siaubo ir pykčio bangą visoje šalyje. Sautporte, kur dauguma gyventojų buvo sukrėsti ir sielvartavo, riaušės kilo iškart po atminimo ceremonijos, kurioje tūkstančiai žmonių susirinko pagerbti žuvusių mergaičių. Keli šimtai žmonių, apimti pykčio ir nevilties, pradėjo apmėtyti vietos mečetę akmenimis, buteliais ir kitais daiktais, kaltindami musulmonų bendruomenę nesugebėjimu pasipriešinti radikalizmui ir ekstremizmui.

Policija, bandžiusi nuraminti minią, buvo užpulta, sužeista daugiau kaip 50 pareigūnų. Staigios riaušės Sautporte buvo tik visoje Jungtinėje Karalystėje išplitusių protestų pradžia. Trečiadienio vakarą Londono centre buvo suimta daugiau kaip 100 žmonių už riaušes, gelbėjimo tarnybų darbuotojų užpuolimą ir protesto sąlygų pažeidimą.

Minia, skanduodama "Gelbėkite mūsų vaikus!", "Europos gyvybės svarbios" mėtė butelius ir skardines į policijos pareigūnus. Protestuotojai reikalavo imtis griežtų veiksmų prieš nelegalią migraciją, kaltindami migrantus dėl didėjančio nusikalstamumo ir grėsmių saugumui. Sautporto tragedija ir po jos vykę protestai atskleidė gilų socialinį susiskaldymą Didžiosios Britanijos visuomenėje. Smurtas, ypač tarp jaunimo, tapo svarbiausia problema. Daugelis dėl tragedijos kaltina prastą migrantų integraciją, didėjantį skurdą ir nelygybę bei nepakankamą dėmesį jaunimo psichikos sveikatos problemoms.

Policija, susidūrusi su precedento neturinčiu smurto lygiu, pradėjo intensyviau patruliuoti ir areštuoti riaušininkus. Vyriausybė paskelbė kovos su nusikalstamumu priemones, įskaitant didesnį policijos finansavimą ir didesnę migracijos kontrolę. Tačiau, nepaisant teisėsaugos ir vyriausybės pastangų, padėtis išlieka įtempta. Daugelis baiminasi, kad Sautporto tragedija bus tik naujos smurto ir neramumų bangos pradžia. Svarbu pabrėžti, kad neturėtume pasiduoti provokacijoms ir palaikyti neapykantos, o siekti dialogo, tarpusavio supratimo ir konstruktyvių problemų sprendimų.