Paminėtos Vėleso deklaracijos 84-osios metinės

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/07/25/pa... 2024-07-25 17:23:00, skaitė 1211, komentavo 2

Paminėtos Vėleso deklaracijos 84-osios metinės

Liepos 23 d. Vašingtono aikštėje, Vilniuje, paminėtos Vėleso deklaracijos 84-osios metinės. Minėjime dalyvavo JAV Ambasadorė Lietuvoje Kara Makdonald (Kara McDonald), Užsienio reikalų ministerijos kanclerė Inga Černiuk, Seimo narys Emanuelis Zingeris ir vilniečiai bei miesto svečiai.Būtent liepos 23 d., prieš aštuoniasdešimt ketverius metus, laikinai einantis valstybės sekretoriaus pareigas Samneris Vėlesas (Sumner Welles) paskelbė deklaraciją, kurioje pasmerkė Estijos, Latvijos ir Lietuvos sovietų okupaciją ir atsisakė pripažinti jų aneksiją.

„Kiekvienam iš jūsų šiandien čia atėjusiam galiu pasakyti, kad 1940 m. Vėleso deklaracija yra tokia pat teisinga ir šiandien, kaip ir prieš daugelį metų. Jungtinės Valstijos palaiko Lietuvos žmones – jūsų paveldą, jūsų istoriją, jūsų kalbą, jūsų suverenitetą ir jūsų nepriklausomybę. Jungtinėse Amerikos Valstijose jūs turite draugę ir sąjungininkę – mes esame partnerės laisvėje.“, – sakė JAV ambasadorė K. Makdonald savo sveikinimo kalboje.

Prieš 84 metus paskelbtoje tuometinio JAV valstybės sekretoriaus Samnerio Veleso (Sumner Welles) vardu pavadintoje deklaracijoje JAV pareiškė nepripažįstančios Baltijos šalių aneksijos. Šis pareiškimas tapo JAV penkis dešimtmečius vykdytos Baltijos šalių okupacijos nepripažinimo politikos pradžia.

Prie deklaracijoje išsakytos pozicijos prisijungė ir Baltijos šalių aneksijos nepripažino daugiau nei 50 pasaulio valstybių.

JAV palaikymas sunkiausiu mūsų istorijos laikotarpiu suteikė Lietuvai jėgų ir vilties nepasiduoti kovojant už savo valstybės išlikimą. JAV padėjo mūsų šaliai išsaugoti ambasadas ir užtikrinti, kad laisvos Lietuvos balsas būtų girdimas pasaulyje. Ši JAV laikysena buvo didžiulis pasiekimas ir parama per visus okupacijos metus.