Branduolinis atliekynas: valdžia slapta ieško atpirkimo ožio?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/07/24/br... 2024-07-24 18:18:00, skaitė 1161, komentavo 1

Branduolinis atliekynas: valdžia slapta ieško atpirkimo ožio?

Lietuvos valdžia, ieškodama vietos branduolinėms Ignalinos atominės elektrinės atliekoms laidoti, nepaiso skaidrumo principų. Trejus metus veikianti Energetikos ministro įsakymu sudaryta branduolinio atliekyno vietos parinkimo grupė yra slapta, jos sudėties neatskleidžia nei pati ministerija, nei Ignalinos atominės elektrinės (IAE) atstovai. Apie tai trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.

Kazlų Rūdos meras sakė, jog ieškant vietos giluminiam atliekynui, klausimas nebuvo svarstomas su savivaldybėmis, nevyriausybinių aplinkos apsaugos organizacijų atstovais, o pradėjus kelti konkrečius klausimus apie atliekyno vietos atrankos kriterijus, tai nustatančius teisės aktus, pasitelktus ekspertus, atsakymų taip ir nebuvo sulaukta.

„Toks sprendimų priėmimo būdas nesuderinamas nei su demokratijos, nei su viešumo bei viešojo administravimo principais. Ministerija ir IAE metus laiko nereaguoja į raginimus darbo grupėn įtraukti savivaldybių ar nevyriausybinių žaliųjų organizacijų atstovus. Ar šis paslaptingumas reiškia, kad jokių aiškių atrankos kriterijų nėra?“ – svarstė Kazlų Rūdos meras M.Varaška.

Kazlų Rūdos meras sakė, kad 2022 metų pabaigoje kaip galimos atliekyno vietos buvo tiriamos 4 savivaldybės (Alytaus raj., Varėnos, Švenčionių ir Kazlų Rūdos), tuomet svarstant galimybę įrengti uždaro tipo atliekyną be išorinių statinių. Vėliau atranka išsiplėtė iki 31 savivaldybės, bet jau svarstant atviro, su statiniais atliekyno galimybę. Iš naujai pateiktų 110 galimų atliekyno vietų 31 vieta jau atmesta, nepateikiant jokių išsamių ekspertizių, vertinimų, išvadų. Tikėtina, kad tai daroma neatlikus jokių konkrečių tyrimų.

„Sunku suprasti, kodėl branduolinių atliekų atliekyno procesas vykdomas sukeliant tiek nerimo daugelyje Lietuvos savivaldybių. Energetikos ministras Dainius Kreivys yra minėjęs, kad geriausia vieta laidoti atliekas yra ten, kur jos ir sukauptos. Tad neaišku, kam žaidžiame neva demokratiją, neatsiklausdami pačių savivaldybių“, – sako spaudos konferencijoje dalyvavęs Seimo narys Giedrius Surplys.

Kazlų Rūdos merui kilo abejonių dėl pasitelkiamų ekspertų parinkimo. Bandant gauti bent kokios informacijos apie branduolinio atliekyno vietos parinkimą, netyčia paaiškėjo, kad kaip ekspertai šiems sprendimams yra samdomi tos pačios IAE darbuotojai. Taip pat buvo atkreiptas dėmesys, kad atmestas variantas branduolines atliekas laidoti Visagino regione, dėl to daugiau kaip 10 tūkst. tonų pavojingų atliekų reikėtų vežti per kitas Lietuvos teritorijas.

„Akivaizdu, kad joks išankstinės kompensacijos modelis savivaldybėms, kurios būtų atrinktos kaip branduolinio atliekyno vietos, nėra svarstoma, nors tokios savivaldybės dėl to patirtų nuostolius investicijų, naujakurystės, turizmo srityse“, – spaudos konferencijoje sakė Kazlų Rūdos meras.