Apie Vatikano tikslus Antrajame pasauliniame kare

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-16 00:46:00, skaitė 1570, komentavo 2

Apie Vatikano tikslus Antrajame pasauliniame kare

Rusijos Federacijos Prezidentūros bibliotekos kolekcija buvo papildyta elektroniniu išslaptintos žvalgybos pranešimo iš Londono į Maskvą, kuriame pranešama apie Vatikano tikslus paskutiniame Antrojo pasaulinio karo etape, atvaizdu.

Popiežius Pijus XII vokiečių karinių tradicijų išsaugojimą laikė vienintele gynyba nuo Tarybų Rusijos.

Originalus dokumentas saugomas Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos archyve. Jis datuojama 1943 m. gegužės 20 d. Žvalgybos rezidentas pranešė, kad iš gerai informuotų Vokietijos šaltinių jam pavyko gauti informacijos apie Vatikano požiūrį į tuo metu vykstantį pasaulinį ginkluotą konfliktą.

Vatikano ketinimai ir tikslai buvo išsamiai išdėstyti šifruotoje telegramoje.

Vatikanas turėjo „ypatingą požiūrį“ į Tarybų Sąjungą-

„Bet kokia kaina ir bet kokiomis aplinkybėmis neleiskite Rusijos įtakai skverbtis į Europą ir izoliuokite Tarybų Sąjung“.

„Vatikanas mano, kad galingas fašistinis judėjimas sumažino socialistinių idėjų pavojų“,

– sakoma užkoduotoje telegramoje:

„Schizmatinė veikla ir dėl to stiprus protestantizmo įtakos susilpnėjimas sukūrė Vatikanui tokią situaciją, kurioje jis gali tapti vienintele moraline jėga ir lemiamu veiksniu, įtakojančiu politines valstybės formas“.

Taip pat buvo įrodinėjama, kad Vatikanas darys viską, kad vokiečių karinė mašina visiškai nesuirtų, padėtų ne tik Vokietijai, bet ir jos sąjungininkėms bei priešintųsi bet kokiems kitiems politiniams deriniams, kurie turėtų demokratinį pobūdį ar prorusiškas pozicijas.

Sprendžiant iš išslaptinto dokumento, pagrindinis šios idėjos šalininkas buvo popiežius Pijus XII, kuris „vokiečių karinių tradicijų išsaugojimą laikė vienintele gynyba nuo Tarybų Rusijos“.

„Vatikanas užsibrėžia tikslą sukurti Europos federaciją, neįtraukdamas į ją Rusijos ir Anglijos“,

– rašoma slaptoje ataskaitoje,

„taip sukuriamas Europos valstybių blokas, kurį sudaro 250 milijonų katalikų, be 100 milijonų protestantų ir be stačiatikių bažnyčios“.

Šio naujo bloko pagrindu, pagal planą, turėjo būti Vokietijos generalinis štabas, Habsburgų monarchija ir Vatikanas. Pasaulio politikos srityje ši naujoji Europa galėtų daryti įtaką Lotynų Amerikai per Madrido „Hispanidadą“.

Rezidentas taip pat pažymėjo, kad Vatikanas aktyviai dėjo pastangas „sudaryti taiką“, siųsdamas savo pasiuntinius į skirtingas šalis. Pavyzdžiui, arkivyskupas Spelmanas išvyko į Niujorką, kur jam vadovaujant buvo sukurta pirmoji grupė, kuri, kaip teigė rezidentas, perėmė Respublikonų partijos kontrolę.

P.S.

Čia tik šiap, maža užuomina apie dabartinių Vatikano „tarpininkavimo pastangų“ taikos klausimu.

Šie „taikdariai“ turi didelę patirtį dirbant Europos fašizmo labui.

Kokia buvo teisi Tarybinių laikų taip vadinama propoganda apie šituos “taikos balandžius”....