Futbolo rungtynės, sprogimas, sužaloti kūnai: užfiksuota Izraelio atakos Gazos mokyklai akimirka

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/109707/futbolo... 2024-07-12 18:32:00, skaitė 1360, komentavo 5

Futbolo rungtynės, sprogimas, sužaloti kūnai: užfiksuota Izraelio atakos Gazos mokyklai akimirka

„The Guardian“: Izraelio ataka Chan Juniso mokyklai Gazoje nusinešė mažiausiai 30 žmonių gyvybes.

Izraelis įvykdė oro ataką prieš mokyklą Chan Juniso mieste Gazos ruožo pietuose, pranešė britų „The Guardian“ leidinys. IDF smogė tuo metu, kai palestiniečiai mokyklos kieme stebėjo futbolo rungtynes. Žuvo mažiausiai 30 žmonių.

Per ataką žuvo 31 žmogus. „Al Jazeera“ užfiksavo kilusios panikos vaizdo įrašą.

Tai buvo atokvėpis ir santykinės ramybės Gazoje akimirka. Žmonių minia mokyklos kieme stebėjo futbolo rungtynes. Vienas žaidėjas nesugebėjo susidoroti su komandos draugo tolimu perdavimu. Priešininkų vartininkas gaudo kamuolius ir žiūri, kuriam iš aikštės žaidėjų jį perduoti.

Tačiau iškart po išmetimo pasigirsta kurtinantis sprogimas ir žmonės, tarp jų ir šiuos kadrus filmavęs vyras, skuba slėptis, gelbėdami savo gyvybes. „Ataka! Ataka!“ – šaukia kažkas.

Šioje „Al Jazeera“ filmuotoje medžiagoje užfiksuotas momentas, kai antradienį Izraelio aviacijos smūgis pataikė į Al-Awda mokyklos vartus Chan Juniso priemiestyje Abasan al-Kabira. Žaidimą filmavęs operatorius pabėga, o filmuotoje medžiagoje matyti tarp griuvėsių gulintys negyvi kūnai ir sprogimo sužaloti žmonės.

Oro smūgis buvo smogtas teritorijoje, kurioje šimtai pabėgėlių iš kaimų, esančių į rytus nuo Chan Juniso, buvo įkūrę laikiną stovyklą.

Trečiadienį smūgio aukų skaičius išaugo iki 31, pranešė netoliese esančios ligoninės administracija. Dešimtys žmonių buvo sužeisti.
Pasak liudininkų, smūgio metu toje vietoje buvo pilna žmonių ir turgaus prekeivių.

„Mes sėdėjome prie įėjimo į mokyklą… staiga be jokio perspėjimo smogė raketos“, – „Agence France-Presse“ reporteriui pasakojo liudininkas Mohammedas Sukkaras.

Kelių artimųjų netekęs palestinietis berniukas „Al Jazeera“ žurnalistui pasakoja: „Raketa nukrito ir viską sunaikino. Aš praradau dėdę, pusbrolius ir kitus giminaičius.

Liudininkai pasakojo matę žmones su nuplėštomis galūnėmis ir visur gulinčias kūno dalis.

„Aš buvau liudininkė… visur gulėjo žmonės, kūnų gabalai, kraujo klanai“, – „Reuters“ sakė mergina, vardu Ghazzal Nasser. – Prieš smūgį viskas buvo įprasta“, – pridūrė ji. – Žmonės žaidė, kiti pirko ir pardavinėjo [maistą ir gėrimus]. Nebuvo jokio lėktuvų garso, nieko“.

21 metų Aymanas Al-Dahma sakė, kad žuvusiųjų skaičius neįsivaizduojamas.

„Jie sakė, kad tai saugi vieta“, – pasakojo jis. – Kad ten yra vandens ir maisto, kad yra mokykla ir viskas… Staiga į tave ir aplinkinius žmones smogia raketa.“

Asmaa Qudeih, per raketų ataką netekusi artimųjų, „Reuters” agentūrai sakė: „Ore skraidė kūnai, kūno dalys, net nežinau, kaip tai apibūdinti“.

Vaizdo įraše iš Nassero ligoninės Chan Junise, į kurią buvo atvežti nukentėjusieji, matyti dešimtys kūnų ir sunkiai sužeistų žmonių, tarp jų – vaikai, gulintys kambaryje ant grindų.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pranešė, kad analizuoja pranešimus apie civilių aukas ir tiria incidentą.

„Lėktuvas su tiksliaisiais šaudmenimis atakavo „Hamas“ karinio sparno teroristą, dalyvavusį siaubingose spalio 7 d. žudynėse“, – sakoma IDF pareiškime.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija socialiniame tinkle „X“ paskelbė pareiškimą, kuriame pažymėjo: „Nepriimtina, kai mokykloje žudomi prieglobsčio prašantys žmonės. Pakartotiniai Izraelio kariuomenės smūgiai mokykloms turi būti nutraukti, o tyrimas turi būti atliktas nedelsiant“.

Trečiadienio išpuolis buvo ketvirtas iš smūgių prieš mokyklas, kuriose prieglobstį rado palestiniečių pabėgėliai.

Izraelis teigė, kad smūgiai buvo nukreipti į pastatuose pasislėpusius teroristus.

„Mokyklos iš saugių vaikų mokymosi ir vilties vietų virto perpildytomis prieglaudomis ir dažnai tampa mirties ir kančių vietomis“, – rašė pabėgėlių agentūros UNRWA vadovas Philippe’as Lazzarini „X“ tinkle.

Jis teigė, kad du trečdaliai UNRWA mokyklų Gazos Ruože nukentėjo nuo IDF smūgių į jas, o kai kurios nuo karo pradžios buvo „visiškai subombarduotos“.

„Akivaizdus tarptautinės humanitarinės teisės nepaisymas neturi tapti nauja norma“, – pridūrė Lazzarini.

infa.lt: tokia ta „taisyklėmis grindžiama pasaulio tvarka“