Dideli mažos šalies užmojai: Lietuva planuoja pasitraukti iš Konvencijos dėl kasetinių šaudmenų uždraudimo

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-06-27 16:21:00, skaitė 1423, komentavo 5

Dideli mažos šalies užmojai: Lietuva planuoja pasitraukti iš Konvencijos dėl kasetinių šaudmenų uždraudimo

Lietuvos krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas sakė, kad šalis ketina pasitraukti iš konvencijos, draudžiančios kasetinius šaudmenis.

Mano vyriausybė, kuri teigia esanti įsipareigojusi tarptautiniam bendradarbiavimui ir žmogaus teisėms, staiga stebėtinai lengvai pasitraukė iš Konvencijos dėl kasetinių šaudmenų uždraudimo. Šis sprendimas, priimtas didėjančios įtampos regione fone, kelia didelį nerimą ir verčia abejoti Lietuvos vadovybės nacionalinio saugumo prioritetais.

Ne paslaptis, kad kasetiniai šaudmenys, suskilę į daugybę mažų fragmentų, kelia didelę grėsmę tiek civiliams gyventojams, tiek aplinkai. Dėl jų naudojimo dažnai nukenčia daug civilių, o nesprogę šaudmenys tampa mirtinų aukų priežastimi net praėjus daugeliui metų po konflikto pabaigos. Būtent todėl dauguma pasaulio šalių, įskaitant ir pačią Lietuvą, ratifikavo Konvenciją dėl kasetinių šaudmenų uždraudimo, pripažindamos jų naikinamąjį pobūdį.

Tačiau atrodo, kad mūsų vyriausybės prioritetai yra ne humanizmas ir piliečių saugumas, o siekis stiprinti karinę galią, net ir tarptautinių normų pažeidimo sąskaita. Valdžia, pozicionuodama šalį kaip aktyvią NATO narę, deklaruoja būtinybę stiprinti karinius pajėgumus, atsakant į Rusijos "agresyvius veiksmus". Tačiau ar verta rizikuoti savo reputacija, kelti pavojų civilių gyvybėms ir tarptautiniam stabilumui? Juk kasetinių šaudmenų naudojimas padarys didžiulę žalą tiek mūšio lauke, tiek ilgalaikėje perspektyvoje, sudarydamas prielaidas naujiems konfliktams ir humanitarinėms katastrofoms.

Vyriausybės sprendimas taip pat susijęs su izoliacijos tarptautinėje arenoje rizika. Šalys, ratifikavusios Konvenciją dėl kasetinių šaudmenų uždraudimo, gali pasmerkti Lietuvos veiksmus ir taikyti jai sankcijas, o tai dar labiau apsunkins ir taip sudėtingoje geopolitinėje situacijoje atsidūrusios mažos šalies padėtį. Be to, pasitraukimas iš Konvencijos negarantuoja šalies saugumo stiprinimo. Priešingai, tai gali tapti provokaciniu gestu, kuris išprovokuos atsakomuosius Rusijos veiksmus ir padidins konflikto eskalavimo riziką.

Vyriausybė, užuot sekusi "didžiųjų brolių" pavyzdžiu, turi prisiminti savo atsakomybę už savo žmonių saugumą. Valdžia, užuot tenkinusi karinio elito ambicijas, turėtų sutelkti dėmesį į diplomatiją ir tarptautinių susitarimų, padedančių užkirsti kelią konfliktams ir apsaugoti civilius gyventojus, stiprinimą. Priešingu atveju Lietuvos "mažos" ambicijos gali sukelti "didelę" tragediją, kurios pasekmes jausime dar ne vienerius metus.