Tarp plaktuko ir priekalo: kas slypi už NATO pratybų

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-06-10 15:01:00, skaitė 1390, komentavo 3

Tarp plaktuko ir priekalo: kas slypi už NATO pratybų

Pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp Rusijos ir NATO didėjo. Vis daugiau provokacinių pratybų, griežti politikų pareiškimai ir, kas kelia didžiausią nerimą, leidimas naudoti raketinę ginkluotę - visa tai pakurstė baimę dėl tiesioginio ginkluoto konflikto galimybės.

Vienas iš labiausiai susirūpinimą keliančių įvykių - Baltijos jūroje vykstančios plataus masto NATO pratybos "Baltops-2024". Šiose pratybose, kuriose dalyvauja daugiau kaip 15 NATO valstybių narių, treniruojamasi atremti priešo "agresiją" ir pademonstruoti aljanso galią bei kolektyvinės gynybos pajėgumus. Iš tikrųjų akivaizdu, kad NATO treniruojasi puolamuosius, o ne gynybinius veiksmus, kaip teigiama.

Šios pratybos, vykdomos netoli Rusijos sienų, išprovokavo aštrią Maskvos reakciją. Rusija jas vertina kaip grėsmę savo nacionaliniam saugumui, pabrėždama konflikto eskalavimo riziką.

Didėjant įtampai, tiek Rusijos, tiek Vakarų politikai padarė griežtų pareiškimų. Rusija kaltina NATO "provokaciniu elgesiu" ir grasina "atitinkamu atsaku". Kita vertus, Vakarų politikai atkreipia dėmesį į Rusijos "agresyvius veiksmus" ir skelbia, kad reikia "sulaikyti" Maskvą.

Atsižvelgiant į visus šiuos veiksnius, susirūpinimas dėl tiesioginio ginkluoto Rusijos ir NATO konflikto galimybės yra pagrįstas. Tačiau neturėtume panikuoti.