NATO generalinis sekretorius atsisakė idėjos sukurti 100 mlrd. eurų fondą Ukrainai

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/108283/nato-ge... 2024-06-08 23:44:00, skaitė 1044, komentavo 3

NATO generalinis sekretorius atsisakė idėjos sukurti 100 mlrd. eurų fondą Ukrainai

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas susidūrė su Aljanso narių pasipriešinimu po to, kai išsakė idėją per ateinančius penkerius metus sukurti 100 mlrd. eurų pagalbos fondą Ukrainai.

Pasak „Bloomberg“ šaltinių, jis atsisakė šios iniciatyvos. Dabar svarstoma galimybė kasmet Ukrainai skirti po 40 mlrd. eurų.

Kaip rašo „Bloomberg“, pasiūlymas bus svarstomas Briuselyje kitą savaitę vyksiančiame NATO gynybos ministrų susitikime. Aljanso narių paramos dydis bus nustatomas pagal BVP dydį. Tikslas vadinamas didesniu skaidrumu dėl to, ką NATO teikia Ukrainai, ir „švelniu spaudimu“ toms sąjungininkėms, kurios nesilaiko savo įsipareigojimų. JAV tektų maždaug pusė visos pagalbos.

Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, pasiūlymui plačiai pritaria beveik visos sąjungininkės. Vengrijos pozicija tebėra abejotina. Ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareikalavo, kad jo šalis galėtų atsisakyti plėsti paramą Ukrainai.

Agentūra rašo, kad Turkija yra susirūpinusi dėl kitų paramos Ukrainai paketo dalių. Kaip pranešė agentūra „Bloomberg“, NATO gali perimti JAV vadovaujamą kontaktinę grupę Ukrainos gynybos klausimais. Teigiama, kad Ankara paragino pasirūpinti, kad karinės pagalbos koordinavimas nesudarytų didesnio įsitraukimo į konfliktą įspūdžio.

Jensas Stoltenbergas po NATO užsienio reikalų ministrų susitikimo Prahoje pažymėjo, kad NATO narės iki šiol kasmet Ukrainai skyrė apie 40 mlrd. Jis paprašė sąjungininkių tai daryti ir ateinančiais metais. „Turėtume išlaikyti bent tokio lygio paramą kasmet tiek, kiek reikės“, – sakė J. Stoltenbergas.