Džordžo Vašingtono patarimai Gitanui Nausėdai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-05-22 17:13:00, skaitė 790, komentavo 6

Džordžo Vašingtono patarimai Gitanui Nausėdai

Lietuvos Prezidentui  būtų protinga įsiklausyti į JAV steigėjo ir pirmojo Prezidento Džordžo Vašingtono žodžius. Gal šie žodžiai atgrasytų jį nuo svetimų vėliavų bučiavimo, vienų užsienio valstybių garbinimo, o kitų demonizavimo?

JAV portale "Zerohedge" rašoma, kad nusprendęs nebesiekti trečios kadencijos kaip pirmasis Amerikos prezidentas, Vašingtonas įteikė šaliai atsisveikinimo dovaną - atsisveikinimo kalbą, kurią pasakė ne iš tribūnos, o iš Filadelfijos dienraščio „Daily American Advertiser“ pirmojo puslapio.

Vašingtono 7 641 žodžio kreipimasis yra tarsi jaunos respublikos valdytojo instrukcija. Jis prašė amerikiečių „iškilmingai apmąstyti“ ir „dažnai peržiūrėti“ jo vadovavimą, kuris buvo „ilgų apmąstymų ir daugelio stebėjimų rezultatas“.

Viena iš svarbiausių Vašingtono užsienio politikos gairių ištraukų, pradėdama nuo principo, kurį jis iškėlė aukščiau visų kitų:

„Nieko nėra svarbiau, kaip pašalinti nuolatines, įsisenėjusias antipatijas tam tikroms tautoms ir aistringą prisirišimą prie kitų, o vietoj jų puoselėti teisingus ir draugiškus jausmus visų atžvilgiu.“

Vašingtonas smerkė įprastą priešiškumą kitų šalių atžvilgiu:

„Tauta, kuri jaučia kitai tautai nuolatinę neapykantą ar nuolatinę simpatiją, tam tikru mastu yra vergė. Ji yra savo priešiškumo arba simpatijos vergė, nes bet kuri iš šių dviejų vergysčių gali ją išvesti iš kelio, kad ji nukryptų nuo savo pareigų ir interesų.“

Ar ne tapimas "tam tikru mastu" "kitos tautos vergu" skatina bučiuoti jos vėliavą?