Po Airijos, Ispanijos ir Norvegijos sprendimo pripažinti Palestiną – Izraelis atšaukia savo ambasadorius

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/107452/po-airi... 2024-05-22 17:30:00, skaitė 518, komentavo 2

Po Airijos, Ispanijos ir Norvegijos sprendimo pripažinti Palestiną – Izraelis atšaukia savo ambasadorius

Airijos ir Ispanijos ministrai pirmininkai Simonas Harrisas ir Pedro Sanchezas paskelbė, kad šalys nusprendė pripažinti Palestinos valstybę. Šiandien, gegužės 22 d., Norvegija padarė panašų pareiškimą. Visų trijų šalių sprendimas įsigalios nuo antradienio, gegužės 28 d.

„Šiandien Airija, Norvegija ir Ispanija skelbia, kad pripažįsta Palestinos valstybę. Kiekviena iš mūsų dabar imsis visų būtinų nacionalinių veiksmų šiam sprendimui įgyvendinti”, – spaudos konferencijoje sakė S. Harrisas, kurį cituoja „Reuters” agentūra.

Tuo tarpu Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas paskelbė apie Norvegijos ir Airijos ambasadorių atšaukimą konsultacijoms.

„Siunčiu aiškią ir nedviprasmišką žinią Airijai ir Norvegijai: Izraelis netylės prieš tuos, kurie kenkia jo suverenitetui ir kelia pavojų jo saugumui”, – parašė Israelis Katzas „X” tinkle (buvusiame „Twitter”).

Izraelio užsienio reikalų ministras pridūrė, kad šalių sprendimas pripažinti Palestiną yra „svarbus signalas palestiniečiams ir pasauliui, kad terorizmas atsiperka”. Pasak jo, tokie veiksmai bus „atlygis” palestiniečių grupuotei „Hamas” ir Iranui už „didžiausias masines žydų žudynes nuo Holokausto laikų”.

Airijos Ministras Pirmininkas pavadino šią dieną „istoriškai svarbia Airijai ir Palestinai”.

Jis teigia, kad šiuo žingsniu siekiama padėti išspręsti Izraelio ir Palestinos konfliktą sukuriant dvi valstybes.

1947 m. lapkričio 29 d. JT Generalinė Asamblėja priėmė planą padalyti Palestiną į dvi nepriklausomas valstybes. Žydai pritarė šiai iniciatyvai, o arabų lyderiai pažadėjo neleisti jos įgyvendinti. Buvo sukurtas Izraelis, kuriam atiteko daugiau kaip pusė Palestinos žemių.

Palestiną pripažįsta 144 JT valstybės narės. Tačiau ji neturi visateisės JT narės statuso – jos egzistavimo nepripažįsta trys JT Saugumo Tarybos šalys – JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija.

Izraelio nemalonumai tuo nesibaigia – prieš kelias dienas „The New York Times” paskelbė demaskuojantį reportažą, kuriame kalba Izraelio valdininkai, ir kuris demaskuoja Izraelio kaip demokratinės valstybės esmę. infa.lt siūlo susipažinti su šio ilgo, tačiau labai informatyvaus straipsnio vertimu:

Nebaudžiamieji: kaip ekstremistai užvaldė Izraelį