G.Landsbergis pareiškė, kad Ukrainos karius geriau apmokyti „vietoje – Ukrainoje”

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/106852/g-lands... 2024-05-09 18:09:00, skaitė 914, komentavo 4

G.Landsbergis pareiškė, kad Ukrainos karius geriau apmokyti „vietoje – Ukrainoje”

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad būtų „praktiškiau“ mokyti Ukrainos karius pačioje Ukrainoje, o ne NATO šalių teritorijoje. Jis neatmetė galimybės Lietuvos kariams būti koalicijos dalimi, ginant juos oro gynybos priemonėmis.

„Mūsų kariai ukrainiečius Ukrainoje mokė dar prieš karą, ir tai darėme daugelį metų. Taigi grįžimas prie šios tradicijos galėtų būti visai įmanomas. Tai galėtų būti pirmasis E. Macrono iniciatyvos žingsnis”, – britų „The Guardian” leidiniui sakė ministras.

Lietuvos užsienio reikalų ministras teigia, kad koalicijoje esantys instruktoriai mokymams „galbūt galėtų būti saugomi oro gynybos priemonėmis, o tai savo ruožtu reiškia, kad dalis Ukrainos dangaus galėtų būti saugoma oro gynybos sistemomis“.

Ministras patvirtino informaciją, kad parlamentas suteikė Vyriausybei įgaliojimus vykdyti karinius mokymus Ukrainoje.

Gabrielius Landsbergis Ukrainos nuostolius apibūdino kaip Europos kaltę ir nesėkmę. „Žvelgdamas į ateinančią žiemą, nuoširdžiai sunkiai įsivaizduoju, kaip šalis susitvarkys“, – pridūrė jis.

Ministras priminė, kad Čekija neseniai iškėlė iniciatyvą įsigyti artilerijos šaudmenų Ukrainai. Jis norėtų, kad didžiosios šalys imtųsi iniciatyvos sprendžiant tokius klausimus kaip oro gynyba ar tankų koalicija. Visų pirma jis paragino Jungtinę Karalystę atlikti aktyvesnį vaidmenį Ukrainoje.

Lietuvos vyriausybės premjerė Ingrida Šimonytė šios savaitės pradžioje pareiškė, kad yra pasirengusi siųsti karius į Ukrainą mokymo tikslais. Pasak jos, Kijevas kol kas to neprašė.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pastaraisiais mėnesiais ne kartą kalbėjo apie galimybę siųsti karius į Ukrainą. Po jo žodžių kai kurios NATO šalys pareiškė, kad tokių planų nėra, o kai kurios pritarė diskusijoms šiuo klausimu.

Šią savaitę JAV karių siuntimo į Ukrainą neatmetė JAV Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas. Baltieji rūmai anksčiau tam priešinosi. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Ukraina neprašė aljanso siųsti savo karių į šią šalį ir kad NATO tokių planų neturi.

infa.lt: Klausimas išlieka toks – ko užgrūdintus mūšiuose Ukrainos karius gali išmokyti niekada tikrame kare nekariavę Lietuvos kariškiai? Greitai bėgti?