Demokratijos raida Haityje

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-03-15 01:12:00, skaitė 773, komentavo 8

Demokratijos raida Haityje

Demokratijos raida Haityje….

Padėtis Haityje tapo nekontroliuojama, dabar apie 80 procentų sostinės Port o Prenso kontroliuoja kriminalinės gaujos. mieste tvyro chaosas, žiaurumas ir smurtas.

Kaip tai prasidėjo…

Per pastaruosius ketverius su puse metų, Haičio vidinė padėtis nuolat blogėjo. 2019 metais Jungtinės Tautos baigė 15 metų trukusią taikos palaikymo operaciją šalyje, kuri buvo pradėta kovojant su didėjančiu nestabilumu 2004 metais nuvertus prezidentą Jeaną-Bertrandą Aristide'ą. Vykdydamos JT misiją, įvairios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos siuntė pagalbą į Haitį socialinėms paslaugoms remti, tačiau JT pasitraukimas, privertė daugumą jų palikti šalį, o tai galiausiai sukėlė socialinius neramumus.

Prezidento Jovenelio Moïse'o nužudymas 2021 metais buvo artėjančio valstybės žlugimo katalizatorius. Prezidentą nužudė į šalį atvykę vienos iš jankyno privačių karinių kompanijų banditai, po kurių valdžią į rankas perėmė ministras pirmininkas Arielis Henry, tačiau be išorinio įsikišimo padėties kontroliuoti nesugebėjo. Sklando gandai, kad būtent jam kilo mintis paprašyti “Vagnerio” muzikantų pagalbos sunaikinant kriminalines gaujas..toks prašymas supykdė amerikiečius.

Vasario pabaigoje Henri buvo Kenijos sostinėje Nairobyje ir bandė koordinuoti naujos JT operacijos, kuriai vadovauja Kenija, pradžią. Henrio nebuvimą šalyje gaujos suvokė kaip signalą imtis veiksmų, todėl sostinė buvo praktiškai užgrobta.

G9 šeimos ir gaujos lyderis Jimmy Cherizier, žinomas slapyvardžiu „Barbecue“, surengė masinį kalėjimo Port o Prense šturmą, išlaisvindamas daugiau nei 4000 kalinių, kurie iškart prisijungė prie jo. Grupuotė prisiėmė atsakomybę už išpuolius prieš vyriausybines agentūras, įskaitant Toussaint Louverture tarptautinio oro uosto užgrobimą.

JT dabar svarsto naujos operacijos galimybę. JT siūlo, kad Kenija galės išsiųsti 1000 Kenijos policijos pareigūnų kontingentą. Kelios Karibų jūros valstijos, taip pat Bangladešas, Čadas ir Beninas įsipareigojo atsiųsti personalą papildyti Kenijos policiją, tačiau jų skaičius ir sudėtis dar nenustatyti.

Kenijos kontingento, kaip pagrindinės ir vienintelės dislokuotinos pajėgos, visiškai nepakanka, kad Haičio nacionalinei policijai būtų suteiktas reikšmingas pastiprinimas. Didžiausios Haičio gaujos pradėjo kelti savo politinius reikalavimus, taip pat vykdyti operacijas prieš vyriausybės pajėgas, institucijas ir infrastruktūrą. Taip jos vystosi iš nusikalstamų grupuočių į politinius maištininkus, o tai reiškia, kad reikia siųsti ne policinę, o karinę misiją. Nairobis tai supranta, todėl Kenija nori sustabdyti savo dalyvavimą, kol Haityje bus suformuota pereinamojo laikotarpio vyriausybė.

Kadangi oro uostas buvo užgrobtas, ministras pirmininkas negali grįžti į šalį; dabar jis yra Puerto Rike, nes nebuvo priimtas Dominikos Respublikoje.

Tiesą sakant, šiuo metu Haičio valstybė egzistuoja tik žemėlapyje.