La Figaro: E. Makronas sako, kad Vakarų karių siuntimo "negalima atmesti", o opozicija jo pareiškimą vadina "visiška beprotybe"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-02-28 03:03:00, skaitė 955, komentavo 10

La Figaro: E. Makronas sako, kad Vakarų karių siuntimo

Prancūzijos dienraštyje "La Figaro" rašoma, kad pirmadienio vakarą Eliziejaus rūmuose pasibaigus tarptautinei Ukrainos paramos konferencijai, kurioje dalyvavo 21 valstybės vadovas, Emmanuelis Macronas pareiškė esąs "pasiryžęs" remti Ukrainą prieš Rusiją.

Po pirmadienį Paryžiuje vykusios tarptautinės konferencijos Ukrainai paremti, kurioje dalyvavo 21 valstybės vadovas, Emmanuelis Macronas dar kartą patvirtino Paryžiaus įsipareigojimą Ukrainai. "Rusijos pralaimėjimas yra būtinas saugumui ir stabilumui Europoje", - sakė jis spaudos konferencijoje.

Iš tikrųjų Vakarų sausumos pajėgų siuntimas į Ukrainą ateityje "neturėtų būti atmestas", sakė Emmanuelis Macronas, nors, jo nuomone, šiuo metu dėl šios hipotezės "nėra bendro sutarimo". "Šiandien nėra sutarimo dėl oficialaus, priimtino ir patvirtinto sausumos pajėgų siuntimo. Tačiau kalbant apie dinamiką, nieko nereikėtų atmesti. Padarysime viską, kas būtina, kad Rusija negalėtų laimėti šio karo", - aiškino valstybės vadovas.

"Strateginis dviprasmiškumas

Valstybės vadovas nenorėjo daugiau pasakyti apie Prancūzijos poziciją šiuo klausimu, kalbėdamas apie "strateginį dviprasmiškumą, kurį aš priimu". Tačiau "visiškai nesakiau, kad Prancūzija nepritaria", - perspėjo jis. "Nepašalinsiu šio vakaro debatų dviprasmiškumo įvardydamas pavardes. Sakau, kad tai buvo paminėta tarp variantų", - pridūrė jis.

"La Figaro" pažymi, kad apie tokią galimybę Prancūzija dar niekada nebuvo užsiminusi. Po susitikimo Eliziejaus rūmuose Nyderlandų Ministras Pirmininkas Markas Rutte sakė, kad sausumos pajėgų siuntimo klausimas nebuvo įtrauktas į darbotvarkę. "Daugelis žmonių, kurie šiandien sako niekada, niekada, buvo tie patys žmonės, kurie prieš dvejus metus sakė niekada tankų, niekada lėktuvų, niekada tolimojo nuotolio raketų", - vis dėlto tęsė Emmanuelis Macronas. "Turėkime kuklumo pripažinti, kad dažnai atsilikdavome nuo grafiko šešis ar dvylika mėnesių. Toks ir buvo šio vakaro diskusijos tikslas: viskas įmanoma, jei tai naudinga siekiant mūsų tikslo".

Prancūzijos valstybės vadovas taip pat paskelbė, kad Ukrainos sąjungininkės sukurs koaliciją, kuri Ukrainai tieks vidutinio ir ilgojo nuotolio raketas. Nuspręsta "sukurti koaliciją giluminiams smūgiams, taigi ir vidutinio bei ilgo nuotolio raketoms ir bomboms", - pareiškė jis.

Emmanuelis Macronas išvardijo penkias "veiksmų kategorijas", dėl kurių sutarta: kibernetinė gynyba; bendra ginklų, karinių pajėgumų ir amunicijos gamyba Ukrainoje; šalių, kurioms tiesiogiai gresia puolimas Ukrainoje, pavyzdžiui, Moldovos, gynyba; "gebėjimas nekarinėmis pajėgomis paremti Ukrainą pasienyje su Baltarusija" ir išminavimo operacijos.

Kelios Europos šalys remia Čekijos iniciatyvą, kad ES pirktų šaudmenų už Europos ribų ir taip toliau remtų Ukrainos karo pastangas, pirmadienį Paryžiuje vykusio susitikimo dėl Ukrainos dalyviai. "Čekijos iniciatyvą tvirtai remia kelios šalys", - po susitikimo, į kurį Eliziejaus rūmuose susirinko daugiau kaip 25 Kijevo sąjungininkai, sakė Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala.

"Tai labai stipri žinia, siunčiama Rusijai", - sakė vadovas, patikindamas, kad penkiolika šalių yra pasirengusios prisijungti prie šios iniciatyvos, kuria siekiama reaguoti į šaudmenų, ypač artilerijos sviedinių, trūkumą Ukrainai. Nyderlandų Ministras Pirmininkas Markas Rutte sakė, kad jo šalis prie Čekijos plano prisidės "daugiau kaip 100 mln. eurų" ir kad "kitos šalys paseks" šia kryptimi. "Kalbant apie šaudmenis, yra ši labai gera Čekijos iniciatyva pirkti šaudmenis ir sviedinius Ukrainai iš viso pasaulio", - paaiškino Markas Rutte.

"Visiška beprotybė"

Reaguodamas į Emmanuelio Macrono pareiškimą, Prancūzijos nepriklausomybės lyderis Jeanas-Lucas Mélenchonas pirmadienio vakarą pareiškė, kad "karas prieš Rusiją būtų visiška beprotybė", o valstybės vadovo komentarus dėl karių siuntimo į Ukrainą pavadino "neatsakingais". Karių siuntimas į Ukrainą paverstų mus kariaujančiomis šalimis (...) Ši karinga žodinė eskalacija, kurią viena branduolinė galia vykdo prieš kitą didelę branduolinę galią, jau yra neatsakingas veiksmas", - piktinosi buvęs kandidatas į prezidentus X. "Pats laikas derėtis su Rusija. "Pats laikas derėtis dėl taikos Ukrainoje su abipusėmis saugumo sąlygomis!" - pridūrė jis. LFI nacionalinis koordinatorius Manuelis Bompardas taip pat griežtai kritikavo valstybės vadovo pareiškimus, sakydamas, kad "svarstyti galimybę siųsti Prancūzijos karius kovoti su Rusija yra visiška beprotybė".

https://www.lefigaro.fr/international/guerre-en-ukraine-emmanuel-macron-annonce-la-creation-d-une-coalition-pour-fournir-des-missiles-et-bombes-20240226

P.S.

Susitikimo Paryžiuje išvakarėse įvyko buvusio Rusijos prezidento ir premjero Dmitrijaus Medvedevo interviu dienraščiui "Komsomolskaja Pravda" ir kitai pagrindinei Rusijos žiniasklaidai.

https://www.youtube.com/watch?v=v9J_iPIusAw

Šiuo metu D.Medvedevas yra Rusijos Federacijos karinės-pramoninės komisijos pirmininko pirmasis pavaduotojas, Rusijos Federacijos Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas, valdančios partijos "Vieningoji Rusija" pirmininkas. Interviu pažiūrėjo 2 milijonai Youtube lankytojų. Šiame interviu D.Medvedevas perspėjo Rusijos priešus apie galimybę panaudoti branduolinį ginklą, jei Rusijai iškiltų egzistencijos grėsmė.