Teismas panaikino nutartį, leidusią „Vaiko teisių tarnybai” atimti Vilčinskų vaikus

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/102243/teismas... 2024-01-30 22:10:00, skaitė 871, komentavo 1

Teismas panaikino nutartį, leidusią „Vaiko teisių tarnybai” atimti Vilčinskų vaikus

Kauno apygardos teismas 2024 m. sausio 29 d. nutartimi panaikino Kauno apylinkės teismo 2023 m. gegužės 30 d. nutartį, kuria buvo leista Vaiko teisių apsaugos tarnybai paimti 3 nepilnamečius Ingos ir Mindaugo Vilčinskų vaikus.

Tėvai, naudodamiesi tėvų valdžios turinį sudarančiomis teisėmis ir vykdydami pareigas savo vaikams, turi pirmumo teisę prieš kitus asmenis, tačiau valstybės konstitucinė pareiga saugoti ir globoti vaikystę suteikia valstybei pagrindą įstatyme nustatytais atvejais, peržengti tėvų valdžios įgyvendinimo autonomiškumo ribas bei taikyti jos ribojimo priemones, rašoma teismo pranešime spaudai.

Viena iš tokių tėvų valdžios ribojimo priemonių yra vaiko paėmimas iš šeimos, kuri yra kraštutinė priemonė, taikoma tada, kai nėra galimybės vaikui išlikti jo tėvų ar kitų atstovų pagal įstatymą globoje, nes tai būtų nesuderinama su jo geriausiais interesais.

Kai tėvai arba turimas vienintelis iš tėvų laikinai negali rūpintis vaiku dėl abiejų tėvų ar vieno iš jų ligos, suėmimo, bausmės atlikimo ar kitų svarbių priežasčių, Vaiko teisių apsaugos tarnyba gali paimti vaiką iš jo atstovų pagal įstatymą.

Valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija, paėmusi vaiką, privalo per tris darbo dienas, o išimtiniais atvejais, kai tai objektyviai neįmanoma, – per penkias darbo dienas kreiptis į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš jo atstovų pagal įstatymą (Civilinio kodekso 3.2541 straipsnio 2 dalis).

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija 2020 m. balandžio 1 d. nutartyje civilinėje byloje Nr. e3K-3-182-916/2020, spręsdama dėl proceso teisės normų, reglamentuojančių teismo leidimo atimti vaiką iš tėvų išdavimo procedūrą, aiškinimo ir taikymo, yra išaiškinusi, kad teismo leidimas atimti vaiką iš tėvų ar kitų atstovų pagal įstatymą yra valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos atlikto veiksmo patvirtinimas, todėl jis negali būti išduotas vaikams vis dar esant tėvų ar kitų atstovų pagal įstatymą globoje.

Taigi, kai tarnyba nustato, kad yra pagrindas atimti vaiką, ji turi visų pirma atimti jį iš tėvų, ir, laikydamasi nustatytų terminų, kreiptis į teismą dėl leidimo atimti vaiką gavimo, o ne pirmiausia kreiptis į teismą.

Šiuo atveju į teismą buvo kreiptasi anksčiau nei buvo paimti vaikai: skundžiama nutartis buvo priimta 2023 m. gegužės 30 d., o vaikai buvo paimti 2023 m. birželio 1 d.

Dėl to pirmosios instancijos teismas turėjo atsisakyti tenkinti valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos prašymą išduoti teismo leidimą paimti nepilnamečius vaikus, nes toks teismo leidimas negali būti išduotas iki vaikų paėmimo.

Ši Kauno apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo jos priėmimo dienos.