Po psichologinio Vakarų lūžio matysime ir fizinius veiksmus

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/01/19/po... 2024-01-20 18:12:00, skaitė 975, komentavo 4

Po psichologinio Vakarų lūžio matysime ir fizinius veiksmus

Strateginės aplinkybės

Ekspertams, politologams, sprendimų priėmėjams, politikos vilkams ir avelėms spėliojant ir vieniems kartojant kitų nuomones apie tai, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje, ko galima laukti artimiausioje ateityje, kaip keičiasi geopolitinė ir saugumo padėtis pasaulyje, mes žiūrime į faktus, ne į norimybę. O faktai rodo, kad Vakarų pasaulis bunda ir pradeda vis aiškiau suprasti, į kokią apverktiną padėtį Kremlius ir blogio ašies šalys mus visus įstūmė per tuos metus po Krymo okupacijos.

JAV, ES bei NATO šalių lyderiai ir analitikai pagaliau praregi, kad jų pačių neveiklumas, galvos smėlyje politika atveria tarpvalstybiniam, Maskvos organizuojamam ir palaikomam terorizmui visas duris.

Todėl mes atidžiai klausomės, žiūrime ir džiaugiamės, kai Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba atsargiai sako, kad kelios šalys, po Didžiosios Britanijos, taip pat rengia saugumo susitarimus su Ukraina.

„Tokių šalių jau yra, staigmenos neatskleisiu. Tačiau turime pripažinti, kad Didžiosios Britanijos pavyzdys įkvėpė ne vieną šalį kuo labiau paspartinti derybas dėl tokio susitarimo ir padaryti šį susitarimą galingesnį, nei jie planavo iš pradžių“, – sakė Ukrainos ministras.

Jo nuomone, Volodymyro Zelenskio ir Riši Sunako pasirašytas susitarimas ne tik svarbus pats savaime, bet ir suteikė „galingą postūmį“ kitoms valstybėms.

Kol kas, žinoma, susitarimas su JK ir potencialūs susitarimai su kitomis Vakarų šalimis yra tik popieriniai, tačiau jie žymi esminį psichologinį lūžį. Neabejotinai, po jo, ateis ir fizinių žingsnių ant žemės eilė. Juolab, kad juos žengti skatina patys karo nusikaltėliai Kremliuje.

Rusams antradienį išbandžius elektroninės kovos priemones Karaliaučiuje, pusė Lenkijos ir Suvalkų koridorius liko be GPS signalo. Tas, žinoma, sukėlė sveiką nerimą ne tik Lenkijoje, bet ir Aljanso štabuose.

Mes gi tyliai šypsojomės į ūsą – driskiai aiškiai šįsyk persistengė. Norėdami įbauginti Vakarų šalis savo kliedesiais apie antrojo fronto atidarymą ir taip dar labiau sumažinti paramą Ukrainai, jie pasiekė priešingo efekto.

Vakar Prancūzijos gynybos ministras Sebastienas Lekornju (Sebastien Lecornu) pareiškė, kad jo šalis Ukrainai iki metų pabaigos kas mėnesį tieks po 50 didelio veikimo nuotolio modulinės amunicijos (anglų k. Highly Agile Modular Munition Extended Range – HAMMER) ginklų.

Svarbiausia, kad prancūziška modulinė inercinė valdoma 250 kg bomba gali būti leidžiama iš sovietinių naikintuvų ir bombonešių.

„Mums pavyko pritaikyti juos naudoti sovietinio modelio lėktuvuose… mes tieksime po 50 šių ginklų per mėnesį, pradedant sausio mėnesiu, visus 2024 metus“, – sakė Lekornju.

Lekornju taip pat sakė, kad nuo kito mėnesio Prancūzija padidins artilerijos sviedinių tiekimą nuo 2 000 per mėnesį iki 3 000 per mėnesį ir papildomai pristatys Ukrainai šešias haubicas „Caesar“.

„Iki šiol Ukrainoje yra 49 haubicos, kurios lėmė taktinę sėkmę“, – sakė gynybos ministras. „Siekiame, kad 2024 m. būtų pagaminti dar 78 „cezariai“, skatindami europiečius ir mūsų sąjungininkus prisijungti prie finansavimo.“

Lėtai, bet ima suktis gynybos pramonės ratai. Linkime prie prancūzų prisijungti ir kitoms ES/NATO šalims, kurios turi ir gali pakurti savo karinius pajėgumus.

Reikšmingi postūmiai

Per pastarąją parą fronte įvyko 127 kariniai susidūrimai, o tai mums sako, kad kovos veiksmų intensyvumas didėja. Tai yra faktas, nežiūrint visų taip vadinamų žinovų ir analitikų Lietuvoje ir užjūryje teiginių, kad pozicinis karas sulėtėjo ir laukiama vasaros.

Vien Limano kryptimi Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė 15 atakų prie Ternovnikų ir Jampolovkos. Avdejevkos kryptimi ukrainiečiai neleidžia driskiams veržtis į priekį ir apsupti miesto griuvėsių. Iš viso šiame ruože orda puolė 44 kartus, tačiau pasiekė tik to, kad šimtai taip vadinamų rusų karių iškeliavo susitikti su Kobzonu ir Žirinovskiu.

Tuo tarpu Peterburge „savaime užsiliepsnojo“ naftos saugykla. Driskių žiniasklaida dezinformavo, kad kažkoks dronas buvo numuštas ir nukrito šalia perdirbimo bazės.

Ką gi. Nuostabu. Ukrainiečių gamybos bepilotis ne tik nuskrido 1250 km, jis išvengė visų radarų, priešlėktuvinės gynybos ir tiksliai pataikė į taikinį. Tokių atakų bus daugiau, o mes tik ramiai kaip visada pastebime: norint greičiau užbaigti karą Ukrainoje, reikia jį perkelti į driskyną.

Smogiant į teisėtus taikinius ir taip naikinant utėlių karinius bei ekonominius pajėgumus, mažinamas ordos kovinis potencialas ir, be jokios abejonės, žadinama mieganti Rusijos visuomenės dalis.

Soctinkluose plinta įrašas, kuriame matyti, kaip driskių milicija RF Baškirtostano Baimako mieste bėga nuo įsiutusios baškirų minios.

Protestuojai sukilo, nes teismas trečiadienį ketveriems metams kalėjimo nuteisė 37 metų vietinės baškirų etninės grupės teisių gynėją Failą Alsinovą, kaltinamą etninės neapykantos kurstymu.

Baškirai, udmurtai, čečėnai ir kitos tautos tautelės driskyne, kurias fiureris siunčia mirti į Ukrainą kaip Rusijos atmatas, yra veiksnys, kurį derinant su pačių rusų „Laisvės legiono“ ginkluotu veikimu galima paversti Kremliaus chuntos žlugimu.

Trumpai

Dėl Irano remiamų husių teroro Raudonojoje jūroje, kinų įmonėms, eksportuojantiems prekes į Europą atėjo sunkūs laikai. Vieno konteinerio gabenimo į Europą kaina išaugo maždaug nuo trijų iki septynių tūkstančių JAV dolerių gruodžio mėnesį.

Kadangi Kinijos veikimo ir pasaulio užkariavimo strategija iš esmės remiasi ekonominės galios augimu, mums regisi, kad Pekinas netrukus turės sureaguoti į kylantį chaosą jo pašonėje.

Saudo Arabija vis dar svarsto kvietimą tapti BRICS šalių bloko nare po to, kai grupė pernai paprašė jos prisijungti, „Reuters“ sakė du gerai informuoti šaltiniai.

Tai rodo, kad Kremliaus įtaka vis dar didelė, ir Vakarams reikia labiau pasistengti, kad naftos rausykla visiškai nepereitų į blogio ašies pusę.

Šė Korėjos užsienio reikalų ministrė šiandien grįžo iš Rusijos po reto oficialaus vizito ir susitikimo su fiureriu Putinu. Prieš tai, Čchve Son Hi (최선희) ir vyriausybinė delegacija su driskyno užsienio teroro reikalų ministrų S. Lavrovu aptarė „strateginio ir taktinio bendradarbiavimo“ stiprinimą ir jų vadovų susitarimo įgyvendinimą.

Kitaip sakant, buvo tariamasi dėl korėjietiškos ginkluotės tiekimo mainais į kosmoso ir šnipinėjimo technologijas.

Izraelis sunaikino maždaug du trečdalius „Hamas“ kovinių grupių Gazos ruože, ketvirtadienį pareiškė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu ir pažadėjo tęsti karą iki „visiškos pergalės“.

Tuo metu JT Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas Šonas Keisis (Seanas Casey), neseniai išvykęs iš Gazos ruožo JT spaudos konferencijoje sakė, kad matė „išties siaubingą padėtį ligoninėse“, nes sveikatos apsaugos sistema diena iš dienos žlugo.

Keisio teigimu, per dieną šimtus pacientų priima „vos penki ar šeši gydytojai ar slaugytojos“, dauguma jų patiria gyvybei pavojingus sužalojimus, o ant grindų „tiek daug pacientų, kad vos gali judėti neužkliudęs kieno nors rankų ar kojų“.

„Hamas“ valdomos Gazos ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, sužeista 60 000 žmonių, o per dieną sužeistųjų daugėja šimtais.