Teisingumo ministerija klimpsta toliau: spjovė į prokuroro įspėjimus ir Prezidento kritiką dėl pusiaukelės namų Domeikav

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/12/18/te... 2023-12-20 01:27:00, skaitė 739, komentavo 1

Teisingumo ministerija klimpsta toliau: spjovė į prokuroro įspėjimus ir Prezidento kritiką dėl pusiaukelės namų Domeikav

VšĮ Domeikavos vienybė įkūrėja Dalia Grakulskytė ir Teisingumo ministrė E. Dobrovolska laidoje | VšĮ Domeikavos vienybė, TV laidos ekrano nuotr.

Domeikavos gyventojai negali atsistebėti: prokurorai įspėjo Lietuvos kalėjimų tarybą dėl įstatymų pažeidimų atidarant pusiaukelės namus Domeikavoje ir ragina imtis veiksmų užtikrinant viešąjį interesą, Prezidentas valdžios institucijų veiksmus dėl šio projekto pavadino „nepateisinamais“.

Kauno rajono savivaldybė pasiūlė išpirkti atviro tipo bausmės atlikimo vietai skirtą pastatą Domeikavoje ir įrengti jame menų mokyklą, ko jau kuris laikas prašo bendruomenė. Nepaisydama šių ir daugiau argumentų ir kritikos Lietuvos kalėjimų taryba paskubomis jau įkurdino Domeikavoje pirmuosius nuteistuosius asmenis, nors projekto pristatymo visuomenei metu buvo kalbama apie 20024 m. sausį.

Praeitą savaitę Lietuvos kalėjimų tarybai ir kartu LR Teisingumo ministerijai teko rekordinis negatyvus dėmesys iš įvairių valdžios institucijų, savivaldos, politinių partijų ir pavienių politikų dėl pusiaukelės namų projekto Domeikavoje. 

Prie aštrios kritikos prisidėjo ir Kauno miesto bei rajono merai, Savivaldybių asociacija, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

Net ir Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija pareiškė, kad siekis įkurti pusiaukelės namus Domeikavoje „parodo nekompetencijos lygį ir negebėjimą vertinti vykdomų projektų ir reformų rizikų.

Pirmiausia sulaukta rašto iš Prezidentūros

Rašte, skirtame ir Domeikavos bendruomenei, ir  LR Teisingumo ministerijai, rašoma:

„Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, atsižvelgdamas į Domeikavos seniūnijos Šakių kaimo bendruomenės skundą, kad bendruomenė nebuvo įtraukta į sprendimų priėmimą dėl pusiaukelės namų steigimo, kad ji nebuvo laiku ir tinkamai informuota apie galinčias kilti grėsmes ir jų išvengimo galimybes, kad nebuvo gauta ir įvertinta visuomenės nuomonė šiuo klausimu, pažymėjo, kad valdžios institucijų pasirinkimas neįtraukti vietos gyventojų į sprendimų priėmimą dėl tokios įstaigos kūrimo yra nepateisinamas.

Todėl valstybės vadovas laukia skubių Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos ir Lietuvos kalėjimų tarnybos veiksmų sprendžiant susidariusią situaciją ir visuomenės įtraukimo į sprendimų priėmimo procesą“.

Kauno apygardos prokuratūros griežta pozzicija

Kauno apygardos prokuratūra, į kurią Domeikavos bendruomenė kreipėsi dėl viešojo intereso gynimo, pateikė griežtą poziciją. Tam tikrais atvejais prokurorai, turėdami pagrindą manyti, kad kad yra pažeisti teisės aktų reikalavimai, gindami viešąjį interesą, turi įgaliojimus nutarimu įspėti valstybės pareigūną, valstybės tarnautoją ar jiems prilygintą asmenį, kad jie nedarytų teisės aktų pažeidimų.

Bendruomenės protestas | VšĮ Domeikavos vienybės nuotr.
Bendruomenės protestas | VšĮ Domeikavos vienybės nuotr.

Rašte išdėstytas prokuratūros nutarimas: “Įspėti Lietuvos kalėjimų tarybą nedaryti teisės aktų pažeidimų – nepakeitus žemės sklypo Kauno r. Domeikavos sen. Šakių k., Stumbro g. 3 naudojimo būdo, iš komercinės paskirties objektų teritorijos į visuomeninės paskirties teritorijos, – nepradėti atviro tipo bausmės atlikimo vietos „Pusiaukelės namai“ bei Probacijos tarnybų veiklos, griežtai laikytis teisės aktų reikalavimų ir imtis visų įmanomų priemonių visuomenės interesų užtikrinimui“. 

Bendruomenės protestas | VšĮ Domeikavos vienybės nuotr.
Bendruomenės protestas | VšĮ Domeikavos vienybės nuotr.

Maža to, Prokuratūros viešojo intereso gynimo skyriaus vadovės parengtame dokumente išdėstyta: „Tuo pačiu Lietuvos kalėjimų tarybos dėmesys atkreiptinas į tai, kad Kauno rajono savivaldybė yra pasirengusi išpirkti Pastatą ir paskirti jį Kauno rajono Meno mokyklos reikmėms, kas visiškai atitiktų bendruomenės ir Kauno rajono gyventojų lūkesčius.

VšĮ Domeikavos vienybė įkūrėja Dalia Grakulskytė praeitą penktadienį kartu LR Teisingumo ministre Evelina Dobrovolska dalyvavusi televizijos laidoje „Pusvalandis su Valatka“ išsakė mintį, kad ši ministrė galimai įeis į istoriją kaip daugiausia teisės normų pažeidusi Teisingumo ministrė.

E. Dobrovolsa, laidos metu paklausta, ar ministerija jau parengė atsakymą Prezidentui dėl Domeikavos, atsakymo neturėjo. Ministrė teigė suprantanti gyventojų emocijas, tačiau planų pasikeitimo galimybės dėl Domeikavos pusiaukelės namų nepateikė. Sulaukusi kritikos ministrė keletą kartų pakartojo, kad pusiaukelės namų idėja yra ne jos ir apskritai ne šios Vyriausybės sumanymas. 

Trumpai priminsime konflikto pradžią. Istorija prasidėjo lapkričio mėnesį Domeikavos (Kauno raj.) bendruomenėje pasklidus žiniai, jog Šakių kaime visai šalia darželio ir mokyklos numatyta įkurdinti atviro tipo kalėjimą „Pusiaukelės namai“ ir probacijos tarnybą, per tūkstantį gyventojų susivienijo prieš šį valdžios sprendimą, ėmė rinkti parašus, pasitelkę teisininkus, į viešumą iškėlė daugybę valdžios institucijų įvykdytų teisės normų pažeidimų. Teisines projekto reguliavimo spragas viešai pripažino ir pati LR Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

VšĮ Domeikavos vienybė pranešimas