Finita la comedia, Italia, EU?

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://LDiena.lt... 2016-05-01 06:00:36, skaitė 2874, komentavo 0

Finita la comedia, Italia, EU?

Italija nekontroliuoja savo jūros sienų ir skęsta nuo nelegalių migrantų antplūdžio, kurių kiekvieną dieną atvyksta po 1-2 tūkstančius. Vokietija ir Austrija pareikalavo, kad Italija sustabdytų nelegalių migrantų srautą. Kad neįsileisti migrantų iš Italijos, Austrija ruošia užkardą Brenerio perėjoje, Šveicarija į pasienį permetė tankus, o 6 ES valstybės kreipėsi į Europos komisiją, kad būtų leista įvesti vidinių Šengeno zonos valstybių sienų kontrolę pusei metų. Libijoje ES planuoja steigti „pabėgėlių sulaikymo centrus“.

Italija pasiners į chaosą“

Pernai Vokietijos kanclerė, pažeisdama ES ir Vokietijos įstatymus, atidarė ES sienas ir sukvietė Azijos ir Afrikos dykaduonius vykti į ES. Jie atvyko. Šiais metais Vokietijos kanclerė susidėjo su „psichiškai nesveiku žmogumi“ vadovaujančiu Turkijai (Jakovas Kedmi) ir trypdama demokratiją sudarė su juo „vergų mainų sandorį“, už kurį ES dar turės primokėti 6 milijardus Eurų.

„Nėra jokios abejonės, kad Austrija uždarys Brenerio perėją ir Italija, kuri nekontroliuoja savo jūrų sienų ir į kurią kasdien tūkstančiais per jūrą atvyksta nelegalūs migrantai, pasiners į chaosą,“ rašoma Die Welt.

Italų politikai „spjaudosi nuodais“, tęsia Die Welt. „Italijos premjeras Маtteo Renci grasina sankcijomis, italų laikraščiai visa tai vadina „Šaltuoju karu“, lygina su Berlyno senos statyba.“

Laimėjus pirmą prezidento rinkimų turą Austrijoje Norbertui Hoferiui ir besiformuojant socialdemokratų ir krikščionių demokratų koalicijai tikėtina, kad Austrija žengs Vengrijos keliu ir užblokuos sienas.

Italija yra nepajėgi apsaugoti savo jūros sienų ir nepasiruošusi masiniam imigrantų antplūdžiui. Italijoje nėra Vidurio Europos standartų atitinkančios socialinės sistemos ir daugumas imigrantų per Italiją veržiasi į šiaurę. Tie, kas pasilieka Italijoje išgyvenimui pelnosi prekyba narkotikais, prostitucija, mafijos kurjerių paslaugomis, pardavinėjimu gatvėse žymių brendų padirbinių.

Italijos piliečiams tenka ženklus krūvis. Welt rašoma: „Dabar jau sunku sėdėti kavinėse Milane arba Florencijoje, dėl ubagavimo. Visi pliažai knibžda afrikiečiais pardavėjais įbrukti visokius niekniekius nuo rankšluosčių iki skulptūrų.“ „Kas vaikšto po Venecijos ar Romos senamiestį, ant kiekvieno kampo gali įsigyti kontrafaktinę rankinę arba kaišomą panosėje vaikišką žaislą. Daugelyje kelių afrikietės siūlo savo kūną nepakenčiamose sąlygose kaip prekę“.

„Ir statybos aikštelėse, namuose, gyvenamuose kvartaluose dirba šimtai tūkstančių moldavų, ukrainiečių, rumunų statybų darbininkais, sanitarais, kiemsargiais, krovikais“.

„Visa tai, žinoma, nelegalu. Bet šalyje su tradiciškai stipria šešėline ekonomika ir galinga mafiją visi nelegalūs imigrantai yra įjungiami į ekonominį gyvenimą. Italijoje nėra bazinio bedarbių aprūpinimo, pašalpos būstui. Nauji imigrantai atsidūrę tarp darbo migrantų iš Bangladešo, Rytų Europos ir Šiaurės Afrikos neišvengiamai tampa nusikaltėliais.“

Kiekvieną dieną į Siciliją atvyksta po 1000 nelegalių migrantų iš Šiaurės Afrikos. Atvykę į Siciliją migrantai bando įvedinėti savo tvarką ir Koza Nostra pradėjo karą su jais.

Balandžio pradžioje Palermo mieste afrikietis migrantas iš Gambijos gavo kulką į galvą po to, kai gatvėje užpuolė italą. Palermo užtvindytas nelegalais. Nusivylęs miesto meras Leoluca Orlando portalui “MailOnline” pasakė: „Palermo tai jau ne Italijos miestas. Kokia čia Europa, jei einant miestu atrodo, kad esi Stambule ar Beirute.“ Palermo Ballaro rajone, kuriame gambietis buvo sužeistas, migrantai jau sudaro 25 procentų gyventojų. „Italų valstybė yra parklupdyta šios situacijos, o taip pat mafijos, atrodo, kad dingsta miesto kontrolė“, praneša “MailOnline”.

Policijos komisaras Gvido Longo pasakė: „ Koza Nostra nori primesti savo taisykles ir ginti savo teritoriją. Buvo visa eilė antpuolių prieš migrantus, kurie turi mafijos braižą“.
Neturtinguose regionuose, tokiuose kaip Kalabrija įsidarbinti afrikiečiams nėra jokios vilties, nes 60 procentų vietinio jaunimo yra bedarbiai. Čia nėra jokių kursų, darbo, paslaugų mokyklų, perspektyvų – viso to nėra.

Kaip vystysis šita situacija, kada Prancūzija, o dabar ir Austrija uždarys sienas. Nereikia daug vaizduotės, kad įsivaizduoti, kad italai perkrauti didžiulės bedarbystės, valstybės skolos, nusikalstamumo augimo, sukelto šio tautų persikraustymo jau praranda kantrybę.

Valstybė nesugeba rūpintis ir savo piliečiais ir migrantais. Tai tas pats klausimas, kuris kyla ir Rytų Europoje: Kaip galima įkalbėti vyriausybė savus piliečius priimti svetimos kultūros žmones, jeigu savo piliečiai vos suduria galus ir jaučiasi pamirštais savo valstybėje, klausia Die Welt.

Riaušės ir demonstracijos kai kuriuose municipalitetuose, ypač Šiaurės Italijoje, prieš pabėgėlių apgyvendinimą vis kaupiasi. Taip visi rinkėjai masiškai atbėgs pas Matteo Salvini dešiniąją partiją Šiaurės Lyga. Premjeras Renci visa tai žino. Bet jis negali apsaugoti Italijos krantus nuo migrantų, tarp kurių tiktai 20 procentų yra pabėgėliai iš karo zonų. Pagrinde tai yra laimės ieškotojai iš Mali, Nigerijos, Burkina-Faso, Senegalo. Jeigu Italija nepajėgs išsiųsti į šiaurę, tuojau pat deportuoti už nusikaltimą, tai situacija šalyje taps sprogstama, rašoma die Welt. Ir tiktai, jei bus įvestas draudimas migrantų kelionės per viduržemio jūrą pačiame kelionės starte, t. y. Libijoje, galima bus normalizuoti padėtį ir Austrijos pasienyje.

Vokietija, sukvietusi migrantus į ES, dabar reiškia pretenzijas Italijai.

VFR ir Austrijos URM ministrai pakvietė Italiją imtis priemonių, kad išlaikyti judėjimo laisvę Šengeno zonos viduje, konkrečiai Austrijos-Italijos pasienyje. Atsakomybę to, kas vyksta Brenerio perėjoje visų pirma tenka Italijai, pasakė Thomas de Maizière penktadienį spaudos konferencijoje Potsdame 29 balandžio po jo susitikimo su austrų kolega Vokfgangu Sobotka.

Šiuo metu Libijoje yra nuo 200 tūkstančių iki 1 milijono migrantų, kurie siekia nelegaliai prasiskverbti į Europą. 80 procentų iš jų – ekonominiai migrantai.

Austrija rekonstruoja Brenerio perėją, Austrija prie Italijos sienos permeta tankus

Ruošdamiesi pavasariniam nelegalių migrantų antplūdžiui iš Italijos, austrai suskubo stiprintis Brenerio perėją. Perėją numatoma rekonstruoti taip, kad galima būtų vykdyti transporto kontrolę ir tai minimaliai trukdytų jo srautui.

Suprantama, prasidėję darbai kelyje per Alpes sukėlė sumaištį Italijos valdantiesiems premjero Mario Renci eurabistams, nes tokiu atveju Italijos „batas“ bus užkimštas ir turės tvarkytis su nelegalais pats. Italijos VRM sekretorius pabėgėlių klausimams Dominiko Manzione viliasi, kad Brenerio perėja nebus uždaryta.

Italijos partijos „Šiaurės lyga“ vadovas Matteo Salvini pasakė: „austrų politikai gina savo piliečių interesus“. Senatorius nuo partijos Forza Italija Maurizio Gaspari pasakė: „Mes turime džiaugtis austrų policija ant Brenerio perėjos. Ji daro tai, ko neturi drąsos padaryti Italijos vyriausybė.“

“2016 metai Italijai bus rekordiniai, kas liečia migrantų atvykimą. Jau dabar sirai masiškai bando patekti per Viduržemio jūrą į Italiją“, – antradienį perspėjo Sicilijos miesto Poccallo meras Luidži Ammatuna. Ekspertai mano, kad pabėgėlių srautas maksimumą pasieks balandį. Uždarius Balkanų maršrutą, atsidarė naujas: Graikija-Albanija-Italija. Bilieto kaina pas kontrabandistus, kad persikelti iš Albanijos į Italiją (80 km) kainuoja 5000 eurų. Prognozuojama, kad šiuo maršrutu atvyks 140000 pabėgėlių.

Po to, kai Austrija susiruošė gintis nuo „pabėgėlių“ ir ėmė rekonstruoti Brenerio perėją, Švaicarija irgi susirūpino savo sienos su Italija saugumu ir siunčia į pasienį tankistus.

„Mes tikimės vasarą pabėgėlių skaičius padidėjimo. Jei Austrija dabar uždaro Brenerr, Šveicarija taps vartais į Šiaurės Europą. „Prieš tai, mes turime apsaugoti save”, pasakė Ticino saugumo direktorius Normanas Gobbi. Tiksliau, norima apsaugoti sieną Ticino, Šveicarija. Tuo tikslu numatoma panaudoti 2,000 Šveicarijos tankų bataliono karių. Kariuomenė jau parodė savo pasirengimą naudoti pagal “Blick” planą.

Šiais metais į Italiją atvyko 50 procentų daugiau migrantų negu pernai. Italijos vyriausybė tikisi, kad šiemet atvyks dvigubai daugiau pabėgėlių, lyginant su 2015 metais. “Tai bus ne be pasekmių Šveicarijoje,” pasakė Gobbi.

ES planuoja įkurti Libijoje „pabėgėlių sulaikymo centrus“.

Muamaro Kadafio valdoma Libija buvo šliuzas, stabdantis migraciją iš juodosios Afrikos. JAV ir ES 2011 metais sunaikinus Kadafį ir Libiją, šitas šliuzas buvo sunaikintas, kaip ir pati Libijos valstybė.

Šiuo metu ES rengia su „Libijos vienybės vyriausybe“ susitarimą, pagal kurį Libijoje numatoma įkurti „pabėgėlių sulaikymo centrus“. "Spiegel Online", kuris pirmasis ir pranešė apie ES ketinimus, kritikuoja Vokietiją ir primena, kad „Libijoje ik šiol nėra pripažintos vyriausybės, nekalbant apie funkcionuojančias valstybės struktūras“.

Šešios ES valstybė prašo laikinai apriboti Šengeno sutartį.

Austrija, Vokietija, Prancūzija, Belgija, Danija ir Švedija prašo ES komisijos, kad mažiausiais šešiems mėnesiams būtų įvesta pasienio kontrolė Šengeno zonoje. Laiške Europos Komisijai prašoma, kad nuo gegužės 13 dienos būtų įvestas Krizių mechnizmas, kurį numato Šengeno kodekso 29 straipsnis. Jeigu EK netsižvelgs į šį prašymą, Austrija ruošiasi sienų apsaugos klausimą spręsti savarankiškai. Austrijos VRM ministras Volfgangas Sobotka pasakė: „Mūsų nacionalinis saugumas yra pirmoje vietoje“ ir „Mūsų pasienio kontrolė yra teisėta“.

Italijos, iš visko sprendžiant, laukia katastrofa. Italija yra trečia ES ekonomika, tai ne Graikija. Finita la comedia, kaip sako italai! Jūs tai padarėte, kaip sako amerikonai! Mes tai pajėgsime, kaip sako „pabėgėlių mamytė“ Angela Merkel.