Scott Ritter: "Hamas" laimi mūšį už Gazą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-27 02:22:00, skaitė 704, komentavo 1

Scott Ritter:

Neseniai paskelbtos paliaubos yra palaiminimas tiek palestiniečiams, tiek izraeliečiams - galimybė apsikeisti kaliniais, išdalyti humanitarinę pagalbą tiems, kuriems jos reikia, ir atvėsinti emocijas abiejose konflikto pusėse.

Nors dėl paliaubų, dėl kurių Izraelis ir "Hamas" derėjosi su Kataru, abi pusės susitarė abipusiu susitarimu, tegul niekas neapsigauna manydamas, kad tai buvo ne kas kita kaip "Hamas" pergalė. Izraelis laikėsi labai agresyvios pozicijos, kad, atsižvelgdamas į savo deklaruojamą tikslą sunaikinti "Hamas" kaip organizaciją, jis nesutiks nutraukti ugnies jokiomis sąlygomis.

Kita vertus, "Hamas", pradėdama dabartinį kovų su Izraeliu etapą, vienu iš pagrindinių savo tikslų buvo užsibrėžusi paleisti Izraelio laikomus palestiniečių kalinius, ypač moteris ir vaikus. Atsižvelgiant į tai, paliaubos yra svarbi Hamas pergalė ir žeminantis Izraelio pralaimėjimas.

Viena iš priežasčių, kodėl Izraelis vengė paliaubų, buvo ta, kad jis buvo įsitikinęs, jog jo pradėta puolamoji operacija šiaurinėje Gazos dalyje neutralizuos "Hamas" kaip karinę grėsmę ir kad bet kokios paliaubos, nepaisant humanitarinio pateisinimo, tik laimėtų laiko nugalėtam "Hamas" priešui pailsėti, atsigauti ir persigrupuoti. Tai, kad Izraelis pasirašė paliaubų susitarimą, yra pats tikriausias ženklas, kad su Izraelio puolimu prieš "Hamas" ne viskas gerai.

Toks rezultatas niekam neturėjo būti staigmena. Spalio 7 d. "Hamas" surengė išpuolį prieš Izraelį, pradėdama įgyvendinti daugelį metų rengtą planą. Kruopštus dėmesys detalėms, kuris buvo akivaizdus per "Hamas" operaciją, parodė, kad "Hamas" studijavo prieš ją nukreiptas Izraelio žvalgybos ir karines pajėgas, atskleisdama silpnąsias vietas, kuriomis vėliau pasinaudojo. "Hamas" veiksmai buvo ne tik geras taktinis ir operatyvinis planavimas ir vykdymas - tai buvo ir strateginės koncepcijos šedevras.

Viena iš pagrindinių Izraelio pralaimėjimo spalio 7 d. priežasčių buvo ta, kad Izraelio vyriausybė buvo įsitikinusi, jog "Hamas" niekada nepuls, nepaisant to, ką teigė žvalgybos analitikai, kuriems buvo pavesta stebėti "Hamas" veiklą Gazoje. Ši neįsivaizduojama klaida atsirado dėl to, kad "Hamas" identifikavo Izraelio politinius tikslus ir uždavinius ("Hamas", kaip pasipriešinimo organizacijos, panaikinimas, imantis politikos, paremtos "Hamas" "nupirkimu" per išplėstinę Izraelio išduodamų darbo leidimų Gazos ruože gyvenantiems palestiniečiams programą). Dalyvaudama darbo leidimų programoje, "Hamas" įtikino Izraelio vadovybę, kad ji jaučiasi patenkinta, ir leido "Hamas" pasiruošimą išpuoliui vykdyti visiems matomoje vietoje.

Spalio 7 d. "Hamas" išpuolis buvo ne atskira operacija, o strateginio plano dalis, turinti tris pagrindinius tikslus - sugrąžinti Palestinos valstybės klausimą į tarptautinį diskursą, išlaisvinti tūkstančius Izraelio kalinamų palestiniečių kalinių ir priversti Izraelį nutraukti Al Aksos mečetės, trečios švenčiausios islamo vietos, išniekinimą. Spalio 7 d. išpuolis pats savaime negalėjo pasiekti šių rezultatų. Veikiau spalio 7 d. išpuolis buvo skirtas sukelti Izraelio atsaką, kuris sudarytų sąlygas, būtinas "Hamas" tikslams įgyvendinti.

Spalio 7 d. išpuolis buvo skirtas pažeminti Izraelį iki iracionalumo ir užtikrinti, kad bet koks Izraelio atsakas būtų nulemtas emocinio keršto poreikio, o ne racionalaus atsako, skirto "Hamas" tikslams panaikinti. Šiuo atveju "Hamas" vadovavosi Izraelio nusistovėjusia kolektyvinės bausmės doktrina (vadinamąja Dahijos doktrina, pavadinta vakarinio Beiruto priemiesčio, kurį 2006 m. Izraelis smarkiai bombardavo, norėdamas nubausti Libano gyventojus už tai, kad Izraeliui nepavyko įveikti "Hezbollah" kovoje, vardu). Padariusi Izraeliui žeminantį pralaimėjimą, kuris sugriovė Izraelio nenugalimumo (Izraelio gynybos pajėgų) ir neklystamumo (Izraelio žvalgybos) mitą, ir paėmusi šimtus izraeliečių įkaitais prieš pasitraukdama į savo požeminį slėptuvę po Gazos Ruožu, "Hamas" paspendė Izraeliui spąstus, į kuriuos Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vyriausybė, kaip ir buvo galima nuspėti, paspruko.

"Hamas" po Gazos ruožu yra parengusi tunelių tinklą, kurio bendras ilgis siekia daugiau kaip 500 km. Šiuos tunelius, pramintus "Gazos metro", sudaro tarpusavyje sujungti gilūs požeminiai bunkeriai, naudojami vadovavimui ir kontrolei, logistinei paramai, medicininiam gydymui ir apgyvendinimui, taip pat kiti tunelių tinklai, skirti gynybinėms ir puolamosioms operacijoms. Tuneliai įrengti pakankamai giliai, kad jų nesunaikintų dauguma Izraelio turimų bombų, ir yra pritaikyti atlaikyti iki trijų mėnesių (90 dienų) trunkančią apsiaustį.

"Hamas" žino, kad negali susidoroti su Izraeliu klasikiniu jėgos prieš jėgą principu. Vietoj to buvo siekiama įvilioti Izraelio pajėgas į Gazos ruožą, o paskui surengti nesibaigiančias atakas, kurias vykdytų mažos "Hamas" kovotojų grupės, išlendančios iš savo požeminių slėptuvių, atakuojančios pažeidžiamas Izraelio pajėgas ir vėl dingstančios po žeme. Trumpai tariant, Izraelio kariuomenė patyrė tai, kas prilygsta tūkstančiui mirčių.

Ir tai pavyko. Nors Izraelio pajėgoms pavyko prasiskverbti į mažiau urbanizuotas šiaurinės Gazos ruožo dalies vietoves, pasinaudojant savo šarvuotų pajėgų mobilumu ir ugnies galia, pažanga yra iliuzinė, nes "Hamas" pajėgos nuolat persekioja izraeliečius, naudodamos mirtinas raketas su dviem galvutėmis, kuriomis išjungia arba sunaikina Izraelio transporto priemones, nužudo dešimtis Izraelio karių ir dar šimtus sužeidžia. Nors Izraelis vengia skelbti duomenis apie tokiu būdu prarastas šarvuotas transporto priemones, "Hamas" teigia, kad jų skaičius siekia šimtus. "Hamas" teiginius sustiprina tai, kad Izraelis sustabdė senesnių tankų "Merkava 3" pardavimą ir vietoj to organizavo šių transporto priemonių atsargas į naujus rezervinius šarvuočių batalionus, kad kompensuotų didelius nuostolius, patiriamus tiek Gazoje, tiek prie šiaurinės sienos su Libanu, kur "Hezbollah" pajėgos dalyvauja mirtiname alinančiame kare su Izraeliu operacijose, skirtose "Hamas" remti Gazoje.

Tačiau pagrindinė iki šiol patirto Izraelio pralaimėjimo priežastis yra pats Izraelis. Užkibęs ant masalo ir patekęs į "Hamas" spąstus, Izraelis toliau vykdė savo Dahijos doktriną prieš Gazos palestiniečių gyventojus, vykdydamas beatodairiškas atakas prieš civilius objektus, akivaizdžiai ignoruodamas karo teisę. Skaičiuojama, kad per šias atakas žuvo apie 13 000 civilių palestiniečių, įskaitant daugiau kaip 5 000 vaikų. Dar daug tūkstančių aukų tebėra palaidoti po sugriautų būstų griuvėsiais.

Nors po spalio 7 d. "Hamas" išpuolio Izraelis galėjo užsitikrinti tarptautinės bendruomenės paramą, tačiau dėl pernelyg griežtos reakcijos pasaulio viešoji nuomonė tapo prieš jį nukreipta - to "Hamas" tikėjosi. Šiandien Izraelis vis labiau izoliuojamas, praranda paramą ne tik vadinamuosiuose pasaulio pietuose, bet ir tradicinėse proizraelietiškų nuotaikų tvirtovėse JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Europoje. Ši izoliacija kartu su politiniu spaudimu, kurio Izraelis nėra įpratęs patirti, prisidėjo prie to, kad B. Netanyahu vyriausybė sutiko su paliaubomis ir vėlesniais apsikeitimais kaliniais.

Dar neaišku, ar paliaubos išsilaikys, ar ne. Taip pat lieka atviras klausimas, kaip paliaubas paversti ilgalaikiu karo veiksmų nutraukimu. Tačiau viena aišku - paskelbę, kad pergalė reiškia visišką "Hamas" pralaimėjimą, izraeliečiai sudarė prielaidas "Hamas" pergalei, kurią "Hamas" pasiekia tiesiog išlikdama.

Tačiau "Hamas" ne tik išgyvena, bet ir laimi. Mūšio lauke kovodama su Izraelio gynybos pajėgomis, "Hamas" pasiekė visus savo strateginius tikslus šiame konflikte. Pasaulis aktyviai kalba apie absoliučią dviejų valstybių sprendimo būtinybę, nes tai yra būtina sąlyga siekiant ilgalaikės taikos regione. Izraelio nelaisvėje laikomi palestiniečiai keičiami į izraeliečius, kuriuos "Hamas" paėmė įkaitais. Islamo pasaulis vieningai smerkia Izraelio vykdomą Al Aksos mečetės išniekinimą.

Spalio 6 d. nė vienas iš šių klausimų nebuvo svarstomas. Tai, kad jie sprendžiami dabar, liudija, kad spalio 7 d. ir po jos sekusiomis dienomis ir savaitėmis "Hamas" buvo pasiekta sėkmė, nes Izraelio pajėgos pralaimėjo dėl "Hamas" atkaklumo ir savo pomėgio beatodairiškai smurtauti prieš civilius gyventojus. Toli gražu nelikviduota kaip karinė ir politinė jėga, "Hamas" tapo bene svarbiausiu balsu ir autoritetu ginant Palestinos žmonių interesus.

Šaltinis.