Orbanas: Ukraina yra už kelių šviesmečių nuo įstojimo į Europos Sąjungą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-20 17:07:00, skaitė 790, komentavo 7

Orbanas: Ukraina yra už kelių šviesmečių nuo įstojimo į Europos Sąjungą

Vengrijos ministras pirmininkas šeštadienį pareiškė, kad Ukrainą nuo įstojimo į Europos Sąjungą skiria "šviesmečiai", ir taip dar kartą parodė, kad jo vyriausybė greičiausiai užkirs kelią Kijevo siekiui prisijungti prie bloko.

Kalbėdamas savo nacionalistinės partijos "Fidesz" pusmetiniame suvažiavime, Ministras Pirmininkas Viktoras Orbanas sakė, kad jis ir jo vyriausybė "priešinsis" gruodžio viduryje numatytoms deryboms dėl to, ar oficialiai pakviesti Ukrainą pradėti derybas dėl narystės.

Naujos šalies priėmimui turi vienbalsiai pritarti visos esamos šalys narės, todėl V. Orbanas turi veto teisę.

Šeštadienį Budapešte vykusiame partijos suvažiavime jis buvo perrinktas "Fidesz" pirmininku 11-ą kartą iš eilės nuo 2003 m. Vėliau Orbanas pareiškė, kad kliudymas Ukrainai įstoti į ES bus vienas svarbiausių jo vyriausybės prioritetų artimiausiais mėnesiais.

"Mūsų užduotis bus ištaisyti klaidingą pažadą pradėti derybas su Ukraina, nes Ukraina dabar yra šviesmečiais nutolusi nuo Europos Sąjungos", - sakė V. Orbanas.

ES vykdomoji komisija anksčiau šį mėnesį rekomendavo pradėti stojimo derybas su Ukraina, sakydama, kad Kijevo vyriausybė "pademonstravo nepaprastą institucinę stiprybę, ryžtą ir gebėjimą veikti".

Tačiau V. Orbanas, vienintelis Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ES, teigė, kad derybos neturėtų prasidėti su šalimi, kurioje vyksta karas, ir kad Ukrainos narystė pakeistų 27 narių ES lėšų paskirstymo šalims narėms sistemą.

Kai kurie kritikai spėliojo, kad Vengrija naudojasi savo pasipriešinimu siekdama išsireikalauti nuolaidų dėl milijardinio finansavimo, kurio Briuselis neskyrė Budapeštui dėl susirūpinimo, kad vyriausybė nesugebėjo laikytis teisinės valstybės ir žmogaus teisių standartų.

V. Orbanas taip pat grasino užblokuoti ES planą ketverius metus teikti 50 mlrd. eurų (beveik 53 mln. JAV dolerių) pagalbos paketą Ukrainai.

Jis kritikavo Ukrainą dėl, jo teigimu, pažeidžiamų etninių vengrų Vakarų Ukrainoje teisių mokytis gimtąja kalba. Rugsėjį Vengrijos parlamente jis pareiškė, kad jo vyriausybė "nerems Ukrainos jokiais tarptautiniais klausimais", kol nebus atkurtos šios mažumos teisės į kalbą.

https://www.breitbart.com/europe/2023/11/19/hungarys-orban-says-ukraine-is-light-years-away-from-joining-european-union/