Vatikanas teigia, kad transseksualai ir homoseksualūs asmenys gali krikštytis ir būti krikštatėviais

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-16 15:07:00, skaitė 757, komentavo 2

Vatikanas teigia, kad transseksualai ir homoseksualūs asmenys gali krikštytis ir būti krikštatėviais

Transseksualūs asmenys, net jei jiems atlikta hormonų terapija ar lyties keitimo operacija, gali priimti Krikšto sakramentą, "jei nėra situacijų, dėl kurių kiltų pavojus sukelti viešą skandalą ar sumaištį tarp tikinčiųjų", - teigiama tekste, kurį pasirašė argentiniečių kardinolas Victoras Manuelis Fernándezas.Dokumentas paskelbtas šią savaitę, atsakant į šešis klausimus (dubia), kuriuos Tikėjimo doktrinos dikasterijai pateikė Santo Amaro (Brazilija) vyskupas José Negri.Atsakymuose "iš esmės iš naujo siūlomas esminis turinys to, ką dėl šių klausimų anksčiau jau patvirtino Dikasterija", - teigiama dokumente.Netrukus po to buvęs tos pačios DDF prefektas kardinolas Gerhard Müller (nuotraukoje centre) paskelbė tekstą, kuriame kritikavo dokumentą dėl painios kalbos ir dėl to, kad jame vartojama "transhumanistinė terminologija", priešinga katalikiškam žmogaus asmens supratimui.

"Iš tiesų nei pagal kūrinijos prigimtį, nei pagal Naujosios Sandoros Kristuje malonę nėra transseksualių ar homofiliškų (homoaktyvių ar homoseksualių) žmonių", - pareiškė kardinolas Mülleris, nes egzistuoja tik "dvi lytys".

"Tai, kad Magisteriumas vartoja nihilistinės ir ateistinės antropologijos terminologiją ir taip, regis, suteikia jos klaidingam turiniui teisėtos teologinės nuomonės Bažnyčioje statusą, yra painu ir žalinga", - sakė jis.Kardinolas teigė, kad transhumanizmas visais savo variantais yra "velniška fikcija" ir nuodėmė prieš žmogaus asmens orumą, net ir tada, kai jis prisistato transseksualizmo forma, vartojant tokią terminologiją kaip "savarankiškas lyties keitimas", teigė kardinolas.Kardinolas pažymi, kad DDF tekste taip pat, regis, užsimenama apie surogatinę motinystę, o tai yra didelė meškos paslauga katalikų mokymui apie santuokos šventumą.Vatikano doktrinos biuras teigė, kad transseksualūs asmenys - suaugusieji, vaikai ar paaugliai - gali būti pakrikštyti, jei jie yra "gerai pasirengę ir nori, ir jei nėra jokios progos kilti skandalui".

AVvXsEjhIkQc7dF6ZF-GONvQw0OqOt65PnRtQppI9KUzdb_W8_aU5FjyzyptEHvqHfmEjeNXHIWtcJUX9RuiAMnki3ZRIYChPC8-GFz61ZYR6eIl9MzAA2zr0CX6fuq--JvL0wd2piwhOMlqpxiLV3Yd2_p86Hz2yb0XRZXvSf6eK_-j3z8d6t-jjXAavN0jne8=w445-h257

Aktyvus homoseksualas kaip krikštatėvis? Prof. Dariusz Kowalczyk SJ komentuoja gaires 

Prof. Dariusz Kowalczyk SJ portale Opoka.org.pl užsiminė apie naujausias Šventojo Sosto gaires, kuriose, be kita ko, kalbama apie galimybę homoseksualų ar transseksualų asmenį pripažinti Krikšto sakramento liudytoju.

Jėzuitas atkreipė dėmesį, kad pagal Kanonų teisės kodeksą krikštatėviu gali tapti katalikas, kuris yra ne tik pakrikštytas, sutvirtintas ir jau priėmęs Komuniją, bet ir gyvena pagal tikėjimą. Dėl šios priežasties, pabrėžė profesorius, kartais nelengva rasti kandidatą į krikštatėvius šeimoje ar tarp draugų.

"Pasirodo, kad ieškantys krikštatėvio dabar turės daugiau galimybių", - su ironija pastebėjo jėzuitas. Jis atkreipė dėmesį į kardinolo Victoro Manuelio Fernándezo iš Tikėjimo doktrinos dikasterijos atsakymus į klausimus apie homoseksualus ir transseksualus, kurie, atrodo, galiausiai yra... teigiami.

Vienas iš Brazilijos vyskupo Jose Negri dikasterijai užduotų klausimų buvo: "Ar transseksualus asmuo gali būti krikštatėviu ar krikštamote? Kunigas Dariuszas Kowalczykas pažymėjo, kad dikasterija atsakė, jog tai įmanoma "tam tikromis sąlygomis". Tačiau yra problema... "Nenurodoma, kokios yra tos "konkrečios sąlygos", tačiau teigiama, kad būti krikštatėviu ar krikštamote nėra teisė, todėl reikia "pastoracinio apdairumo", kad bažnytinėje bendruomenėje nekiltų skandalų ar sumaišties." Tiek daug, kad susidaro įspūdis, jog sumaištis jau yra..." - rašė jis.

Toliau jis nagrinėjo klausimą dėl galimybės leisti homoseksualiam asmeniui būti krikštatėviu. Jėzuitas atkreipė dėmesį į rimtą atsakymo keblumą; mat kardinolas atkirto, kad, apibendrinant - viską turi nuspręsti pastoracinis apdairumas. "Ką gi! Norėtųsi pakartoti klausimą: "Ar homoseksualus asmuo, gyvenantis santuokoje, gali būti krikštatėviu?". Taip ar ne? Nes iš pateikto atsakymo atrodytų, kad veikiau ne, bet reikia įžvelgti, nes galbūt konkrečiu atveju taip, kitaip tariant, kad iš tikrųjų tam tikromis aplinkybėmis taip". - rašė kun. prof. Dariusz Kowalczyk.

Jo išvada: "šioje situacijoje reikia pasikliauti Dievo tautos tikėjimo jausmu, kuris užtikrins, kad dėdės, gyvenantys kartu su kitais dėdėmis, vargu ar bus tėvų laikomi kandidatais į krikštatėvius...".

Nuorodos:

https://www.breitbart.com/faith/2023/11/12/vatican-says-transsexuals-and-homoaffective-persons-can-be-baptized-serve-as-godparents/

https://infovaticana.com/2023/11/09/el-cardenal-muller-advierte-que-las-ultimas-declaraciones-de-doctrina-de-la-fe-abren-la-puerta-al-malentendido/

https://pch24.pl/aktywny-homoseksualista-jako-chrzestny-o-prof-dariusz-kowalczyk-sj-komentuje-wytyczne/