Kevin Barett. Izraelis pralaimės. Štai kodėl.

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-11-13 19:36:00, skaitė 981, komentavo 4

Kevin Barett. Izraelis pralaimės. Štai kodėl.

Nuo pat 2022 m. vasario Vakarų didžioji žiniasklaida mums kartoja, kad Rusija negali laimėti karo Ukrainoje. Zelenskis, remiamas šimtų milijardų dolerių iš Vakarų, neabejotinai nugalėtų. Rusija visada patirdavo nepakeliamai didelių nuostolių. Putinas visada ruošiasi kilti negyvas. Nauja JAV stebuklingų ginklų siunta apvers situaciją. Triuškinanti Ukrainos pergalė visada ranka pasiekiama.

Kadangi negalėjo įsivaizduoti, kad Ukraina pralaimi, Vakarų žinovai nematė, kad ji pralaimi. Jie nepastebėjo, kad nuo tos akimirkos, kai ne Vakarų pasaulio dauguma atsisakė pritarti JAV sankcijoms Rusijai, viskas faktiškai baigėsi. Praktiškai visas karas vyko neišvengiamos Rusijos pergalės šešėlyje. Ji visada buvo tik laiko klausimas.

https://www.youtube.com/watch?v=UZrPj-vdYqg

Ar panaši situacija gali susiklostyti ir kare dėl Palestinos? Ne Vakarų pasaulio dauguma smarkiai nusiteikusi prieš Izraelį - dar smarkiau nei prieš JAV, kai šios kariavo su Rusija per Ukrainą. Tačiau Vakarų žiniasklaida ir toliau kuria ir gyvena burbule, visiškai atitrūkusiame nuo moralinės ir strateginės tikrovės. Jie net negali įsivaizduoti, kad Izraelis klysta, nors akivaizdu, kad taip yra. Jie negali įsivaizduoti, kad "Hamas" yra kilnūs ir riteriški kovotojai, o izraeliečiai - bailūs vaikus žudantys teroristai, nors akivaizdu, kad taip ir yra. Jie negali pripažinti, kad didžioji pasaulio dalis su jais nesutinka dėl labai svarių priežasčių, o ne dėl "antisemitizmo". Ir visų pirma jie negali įsivaizduoti, kad Izraelis, nepaisant (ar dėl) genocidinio išpuolio prieš civilius gyventojus, pralaimi karą.

Lygiai taip pat, kaip teko skaityti "prorusiškus" šaltinius (pvz., pulkininką Douglasą MacGregorą), kad sužinotumėte tiesą apie karą Ukrainoje, taip ir norėdami susidaryti tikslų karo dėl Palestinos vaizdą, turite sekti prorusišką pasaulinės daugumos nuomonę. Šiuo tikslu žiūrėkite mano greitą, "Google" vertimo pagalba atliktą šviečiamojo straipsnio, kurį vakar paskelbė "Al-Jazeera", perteikimą.

-Kevin Barrett

https://www.unz.com/kbarrett/israel-will-lose-heres-why/

Zuhair Hamdani ir Talal Mushati, "Al-Jazeera

Izraelio vadovai, kalbėdami apie ilgą, brangų ir žiaurų karą, ruošia įtemptą ir nusivylusią Izraelio visuomenę nenumatytiems netikėtumams dėl karo Gazos ruože. Didelius lūkesčius, kuriuos jie sieja su karu, bus sunku įgyvendinti, nes jie neturi aiškaus karinio ar politinio plano.

Izraelio generalinio štabo viršininkas Herzi Halevy sako: "Mes kariaujame karą su žiauriu priešu, ir šis karas turi skaudžią ir didelę kainą", o gynybos ministras Benny Gantz apibendrina antžeminio karo sudėtingumą: "Vaizdai iš antžeminio mūšio yra skausmingi, ir mūsų ašaros krinta, kai matome, kaip krenta mūsų kariai".

Izraelio vadovybė pradėjo karą Gazos ruože tuo metu, kai ja pasitiki tik 27 % Izraelio visuomenės, o Izraelio kariuomene - tik apie 51 %. Prie to prisideda 250 000 žmonių, ieškančių prieglobsčio Gazos regione ir šiaurinėse vietovėse prie Libano, našta, taip pat daugiau kaip 240 izraeliečių, kuriuos pasipriešinimo judėjimas laiko nelaisvėje Gazoje.

Todėl Izraeliui šis karas nėra panašus į ankstesnius karus. Izraelis kasdien patiria didžiulius nuostolius, mažėja ištekliai, įskaitant karius, įrangą, laiką, pinigus ir teisėtumą (vidaus ir išorės paramą). Kaštai ir toliau didės, nes karas ilgėja arba plečiasi.

Gazos ruožo pakraščiuose vykstančio antžeminio karo sąlygas komentuoja laikraštis "Maariv": "Pasipriešinimo pajėgos dar labai toli nuo palaužimo. Nepaisant likvidacijų ir žudynių, "Hamas" daugeliu atvejų pavyksta išlaikyti organizuotą kovos metodą, kuris daugiausia grindžiamas kovomis tuneliuose, išėjimu iš slėptuvių ir raketų paleidimu į mūsų šarvuočius."

Žiaurų Izraelio karą Gazos ruože lemia du svarbiausi veiksniai: šokas dėl triuškinančio karinio pralaimėjimo ir saugumo bei žvalgybos nesėkmių, kurias sukėlė spalio 7 d. palestiniečių pasipriešinimo pradėta operacija "Al Aksos šturmas", ir sunki padėtis, susijusi su didžiuliu skaičiumi kalinių, kuriuos laiko "Al Qassam" brigados ir kitos palestiniečių grupuotės. Todėl kariniai veiksmai susiję su šiais dviem tikslais.

Veikiami psichologinės "juodojo šeštadienio" įvykių įtakos, izraeliečiai ėmėsi tiesiogiai siekti galutinio bet kokio karo tikslo - "sunaikinti priešą". Tai buvo aukšta riba, kurios jie tikriausiai žinojo, kad dėl ankstesnės patirties negali pasiekti. Tai negali įvykti kitaip, kaip tik už kainą, kurios jie negalėjo sau leisti sumokėti.

Šiame kontekste gynybos ministras Yoav Galant pareiškė: "Gazoje nėra vietos "Hamas". Pasibaigus mūsų mūšiui, "Hamas" neliks". Tai nerealus tikslas, pagrįstas ankstesne patirtimi ir dabartinėmis realijomis vietoje.

Atsižvelgdami į ankstesnius karus, įskaitant 2008 ir 2014 m., matome, kad "sunaikinti "Hamas" visada buvo pagrindinis tikslas, kurio niekada nepavyko pasiekti. Nėra jokio pagrindo manyti, kad šį kartą jis bus pasiekiamas, juolab kad judėjimas dabar yra daug stipresnis ir Gazos ruože įleidęs daug gilesnes šaknis nei anksčiau. Jo karinė gynyba ir arsenalas sustiprėjo tiek, kad į jį sunku prasiskverbti, ir galiausiai apie pasidavimą gali paskelbti ne valstybė ar reguliarioji kariuomenė, o išplėstinis liaudies pasipriešinimo judėjimas užsitęsusios palestiniečių kovos kelyje.

Karas, kurio Izraelis nenori

Jei karą sudaro kovinės operacijos, kurioms reikia sutelkti valstybės išteklius ir pajėgumus konkrečiai karinei kampanijai vykdyti, kad būtų įgyvendinti kariniai ir politiniai tikslai, pradedant fronto perkėlimu, baigiant taktiniais laimėjimais ir tam tikrų sąlygų primetimu arba lemiamu mūšiu, kuris palaužia "priešo" valią, tai jam reikia sutartos vadovybės, kuri turėtų tam tikrą konsensusą. Reikia karinio aparato, kuris būtų apmokytas, aprūpintas ir bent minimaliai psichologiškai mobilizuotas kovai, tinkamo konfrontacijos plano ir vieningo, darnaus vidaus politinio ir socialinio fronto, nukreipto į šį tikslą.

Taip pat reikia ekonominės mobilizacijos, kuri suvoktų karo aplinkybes ir eigą bei jo netikėtumus, ir supratingo arba palaikančio tarptautinio ir regioninio fronto. Sunku pasiekti pergalę, jei nėra kurios nors iš šių sąlygų arba nėra visų šių sąlygų, ypač ilgų mūšių, reikalaujančių nuolatinės mobilizacijos, atveju. Rezultatai taip pat susiję su priešo reakcija, jo jėgų mastu ir pasirinkta taktika.

Ar Izraelis buvo pasirengęs?

Karinių pajėgumų požiūriu Izraelis visada atrodo pasirengęs karui keliuose frontuose. Tačiau vien tik techniniai kariniai pajėgumai ir ginkluotė neišsprendžia karų, ypač jei tai nėra Izraeliui palankūs žaibo karai. Praktiškai Izraelis turi didelių trūkumų beveik visose minėtose sudedamosiose karo laimėjimo dalyse.

Vadovavimo lygmeniu: Izraelyje nėra sutarto lyderio, kuris turėtų bendrą sutarimą ar reikiamą charizmą. Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kaip rodo apklausos, yra labai nepopuliarus. Neseniai Izraelio laikraščio "Maariv" atlikta Izraelio viešosios nuomonės apklausa parodė, kad tik 27 % izraeliečių remia jo politinį išlikimą, o jo politiniams ir kariniams sprendimams nepritariama ir jie plačiai kritikuojami. Karo eiga taip pat parodė, kad jis yra neryžtingas ir neturi aiškaus ir įtikinamo karinių ar politinių veiksmų plano.

B. Netanyahu taip pat atsisako prisiimti atsakomybę už spalio 7 d. nesėkmę saugumo srityje, dėl kurios jis sulaukė griežtos vidinės kritikos. Pavyzdžiui, Izraelio opozicijos lyderis Yairas Lapidas įspėjo, kad B. Netanyahu bandymai išvengti atsakomybės ir kaltinti saugumo instituciją, taip silpninant Izraelio kariuomenę, prilygsta "raudonų linijų peržengimui".

Namų frontas: Atrodo, kad namų frontas subyrėjo. Izraeliečiai gyvena labai susiskaldę partiniu, liaudies ir politiniu lygmenimis. Ypač prieštaringai vertinama, kaip spręsti pasipriešinimo judėjimo laikomų belaisvių klausimą, atsižvelgiant į antžeminio karo pavojų ir didelius nuostolius, kuriuos jis sukeltų.

B. Netanyahu ir ekstremistiškai nusiteikę jo vyriausybės nariai kaltinami skaldantys Izraelio visuomenę. Opozicinės Darbo partijos lyderis Merav Michaeli apkaltino ministrą pirmininką "kovojant su armija ir Izraelio žmonėmis". Vidinius nesutarimus sukėlė ir pasipriešinimo judėjimo laikomų kalinių klausimas, ypač po to, kai paveldo ministras Amichai Eliyahu paragino bombarduoti Gazą branduoliniu ginklu, sakydamas: "Ką reiškia įkaitai? Per karą mokama kaina. Kodėl įkaitų gyvybės yra brangesnės už karių gyvybes?" Izraeliečiai tai laikė "vyriausybės atsisakymu nuo įsipareigojimo grąžinti įkaitus".

Karinis frontas: "Al Aksos potvynio" įvykiai, ypač pirmosios šešios spalio 7 d. valandos, parodė, kad Izraelio kariuomenė, kaip ir daugelis jos saugumo tarnybų, turi rimtų trūkumų. Dabar dėl kasdien patiriamų nuostolių vykstant antžeminei operacijai ji tapo Izraelio visuomenės, kuri tikėjosi, kad ji išlaikys saugumo ir stabilumo aurą, įtarimų objektu.

Ekonominė padėtis: Izraelio ekonominė padėtis yra pati blogiausia: paralyžiuoti pagrindiniai sektoriai, tokie kaip turizmas, mažėja kelionių skaičius, nukentėjo žemės ūkio sektorius. Mobilizavus apie 360 000 atsargos karių, kurių dauguma staiga buvo išbraukti iš darbo rinkos, ir evakuavus apie 250 000 naujakurių, ekonomikoje jaučiamas didelis darbo jėgos trūkumas įvairiose srityse. Neseniai Izraelis paskelbė, kad pastarosios trys karo savaitės kainavo apie 7 mlrd. dolerių, neatsižvelgiant į tiesioginius ir netiesioginius nuostolius. Nors ši žala gali siekti apie 3 mlrd. dolerių per mėnesį, preliminariais skaičiavimais, karas Gazos ruože Izraelio biudžetui kainuos 200 mlrd. šekelių (51 mlrd. dolerių), arba apie 10 proc. bendrojo vidaus produkto, o karui tęsiantis ilgą laiką, Izraelio skaičiavimais, Izraelio ekonomika gali būti paralyžiuota.

Diplomatinis frontas: Tačiau ši parama greitai ėmė mažėti dėl Izraelio nusikaltimų poveikio ir abejonių dėl Izraelio kariuomenės gebėjimo išspręsti karą. Daugelis šalių pasmerkė Izraelį arba nutraukė su juo diplomatinius santykius (Kolumbija, Bolivija), kitos šalys atšaukė savo ambasadorius (Čilė, Jordanija, Bahreinas, Turkija, Hondūras...).Vis didėjantis visuotinis visuomenės spaudimas verčia vyriausybes imtis boikoto priemonių, dėl kurių Izraelis atsiduria izoliacijoje, kuri ėmė stiprėti.

JAV parama Izraeliui mažėja?

Prezidento Joe Bideno administracija, priešingai nei pradžioje, kai buvo tiesiogiai remiamas Izraelis, pradėjo iš naujo vertinti savo absoliučią paramą B. Netanyahu, baimindamasi, kad situacija gali virsti platesniu regioniniu karu. Vašingtonas baiminasi beprotiškų scenarijų, kuriuos gali sukurti Netanjahu, bandydamas gelbėti savo ateitį Amerikos sąskaita.

Maždaug po mėnesio amerikiečiai suprato, kad vienintelis pastovus Izraelio plano elementas yra masinės griaunamosios jėgos panaudojimas, nukreiptas prieš civilius gyventojus ir infrastruktūrą Gazos ruože. Atrodė, kad Netanjahu laukė sprendimo, kuris išgelbėtų jį patį nuo sunkios padėties Gazos smėlynuose - ir laukė pasipriešinimo pasidavimo iliuzijos, kuri nesiruošė įvykti. Jie ėmė abejoti Izraelio vykdomu karo valdymu ir jo rezultatais.

CNN nurodė, kad JAV prezidentas Džo Baidenas (Joe Biden) ir aukšto rango JAV administracijos pareigūnai įspėjo Izraelį, kad parama mažėja, nes pasaulyje stiprėja pyktis dėl žmonių kančių, kurias sukėlė jo nusikaltimai Gazoje, masto.

Kas vyksta karo lauke?

Per maždaug mėnesį trukusį karą neatrodo, kad Izraelis būtų pasiekęs kokių nors rimtesnių laimėjimų vietoje. Prieštaringi pareiškimai rodo sumaištį, kaip valdyti mūšį ir nustatyti galutinius tikslus susidūrus su dideliu pasipriešinimu. Karo eigą vis dar persekioja netinkamai suvaldyto spalio 7 d. mūšio sukrėtimas ir psichologiniai randai, kuriuos jis paliko visai Izraelio karinei vadovybei.

Ši psichologinė atmosfera tvyro ir virš karių, nes jie supranta, kad grįžimui iš Gazos smėlio reikės stebuklo. Jie prisimena savo kolegų išgyvenimus ir karčius 2014 m. karo prisiminimus, matydami, kaip Givati brigados elitas skęsta Gazos smėlynuose dar tik įsibėgėjančiame mūšyje. Faktiškai Izraelio kariuomenė pasistūmėjo kelis metrus į atvirą teritoriją Gazos ruožo šiaurėje ir prarado 30 karių - remiantis pranešimais, tai reiškia, kad gali būti, jog šimtai karių bus prarasti, jei kariuomenė pasistūmės kelis kilometrus, esant sudėtingam tunelių ir įtvirtinimų tinklui, minų laukams, snaiperiams, sprogstamiesiems užtaisams ir kovojant rankomis gatvėse, susidūrus su neribota pasipriešinimo kovine valia.

Kadangi Izraelis neturi aiškaus karo plano, jis linkęs lėtai ir apskaičiuotai veikti Gazos ruože. Todėl abejotinam galutiniam tikslui pasiekti gali prireikti ilgo laikotarpio ir nepakeliamai didelių nuostolių. Per tą laiką gali įvykti svarbių karinių ar politinių permainų, kurios sujauks visą planą.

Vykdydamas dabartines operacijas Izraelis kasdien Gazos pakraščiuose praranda iki 5 karių, nesulaukdamas aiškios ir veiksmingos karinės pažangos. Izraelio laikraščio "Yedioth Ahronoth" žurnalistas Nahumas Barnea sako: "Išsivadavimo karas Gazos pakraščiuose yra paskutinis dalykas, kurį izraeliečiai nori patirti."

Izraelio kariuomenės pareigūnai supranta, kad karinėmis priemonėmis kalinių išlaisvinti neįmanoma, tačiau jie vis tiek imasi veiksmų dėl politinio spaudimo, nepaisant to, kad kalinių šeimos ir šalys, kurių piliečiai yra tarp kalinių, nori mainų susitarimo. B. Netanyahu mano, kad toks sandoris būtų galutinis pralaimėjimo pripažinimas ir "Hamas" bei palestiniečių pasipriešinimo pergalė.

Pasipriešinimo vienybė ir Izraelio plano neįgyvendinimas

Izraelio viešoji nuomonė baiminasi, kad karas bus pralaimėtas dviem ar daugiau frontų: nepavykus išlaisvinti ar paleisti kalinių (apie 60 jų jau žuvo per Izraelio reidus) ir nepavykus išardyti "Hamas" judėjimo ir palestiniečių pasipriešinimo pajėgumų. Dar blogiau, bus nužudyta daug karių, galbūt šimtai.

Priešingai nei Izraelio neplanui, po spalio 7 d. rytą Izraeliui suduoto skaudaus karinio smūgio Hamas ir pasipriešinimo judėjimo planas atrodo aiškus: nutraukti karą, įvykdyti visapusišką apsikeitimą belaisviais ir panaikinti Gazos ruožo apsiaustį. Pasipriešinimas kariauja Izraelio kariuomenės naikinimo karą, kasdien patirdamas vis didesnius nuostolius, ir, atrodo, yra pasirengęs ilgam karui, kuriuo siekiama susilpninti Izraelio galios elementus.

Laikas nėra Izraelio pusėje, nes jis praranda vis daugiau pinigų, žmonių ir teisėtumo, gilėja jo vidaus krizė, didėja spaudimas ir abejonės dėl jo, o situacija gali išsiplėsti visame regione. Priešingai, jis yra palestiniečių pasipriešinimo pusėje, kuris tiki, kad visas šis vidinis ir išorinis karinis ir politinis spaudimas galiausiai privers Izraelį pasiduoti ir priimti jo sąlygas.

Tokiu atveju karas baigtųsi ne tik B. Netanyahu pralaimėjimu, bet ir kraštutinių dešiniųjų vyriausybės ir jos rasistinės programos pralaimėjimu. Izraelio visuomenė visais lygmenimis vis labiau atmeta šios vyriausybės politiką, o karas įrodė, kad ji negali primesti palestiniečiams pasidavimo, nepaisant Izraelio nusikaltimų Gazos ruože sukeltų tragedijų, kurių atgarsiai privertė tarptautinę bendruomenę būti atsargią ir linkusią atmesti Izraelio naratyvus.

B. Netanyahu kebli padėtis

Tarptautinė bendruomenė pradėjo suprasti, kad Benjamino Netanyahu pradėta kampanija Gazos ruože yra ne kas kita, kaip siaubingos kasdienės civilių gyventojų žudynės, kuriomis nepasiekta jokio reikšmingo karinio proveržio. Prognozė: Izraelis bus priverstas pasiduoti pralaimėjimui dėl vidinio ir išorinio spaudimo. Jau prasidėjo rimti tarptautinės bendruomenės judėjimai, kuriais siekiama sustabdyti karą dėl Izraelio vykdomų žudynių siaubo.

Nadav Eyal savo straipsnyje laikraštyje Yedioth Ahronoth tvirtina, kad Izraelio kariuomenė negali tenkintis "pergalės įvaizdžiu" kare prieš Gazą ir kad "žolės pjovimo" (grėsmių mažinimo iki priimtino lygio) politikos era baigėsi. Vietoj to Izraeliui reikia "tikros pergalės". Tačiau dėl to ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu atsiduria labai sunkioje padėtyje

Pagrindinė dilema susijusi su pačiu B. Netanyahu, kuris nenori nusileisti iš aukštumų, į kurias įkopė spalio 7 d. rytą. Jis supranta, kad politiškai jam galas (dėl Al Aksos šturmo), tačiau svajoja apie prisikėlimą, susijusį su jo kampanijos Gazoje rezultatais.

Netanyahu ir jo karo kabinetas veikia impulsyviai, veikiami spalio 7 d. šoko, neturėdami aiškaus karinio karo plano, kuris iš esmės vykdomas kaip beprasmiška emocinė reakcija į gerai parengtą pasipriešinimą Gazoje. Izraelis neturi aiškaus plano, kaip išlaisvinti ar susigrąžinti kalinius arba kaip atremti didžiulius ir vis stiprėjančius tarptautinius protestus, dėl kurių B. Netanyahu pradėjo kreiptis į Izraelio karius Gazos ruože, cituodamas Bibliją ir liepdamas jiems "prisiminti, ką jums padarė Amalekas". (Amalekas žydų tradicijoje simbolizuoja blogio viršūnę.) Netanyahu ne kartą naudojo Amaleko nuorodą, kad motyvuotų Izraelio kariuomenę kariauti prieš Gazą.

Netanjahu kaupia nuostolius visuose frontuose, bando nurašyti "juodąjį šeštadienį", nekreipia dėmesio į tai, kad jo vadovavimas nesulaukia visuotinio pritarimo, ir apsimeta nepastebintis sužlugdytos Izraelio kariuomenės, žlungančios ekonomikos, pakirstos tarptautinės reputacijos, sugriauto vidaus fronto, kasdien patiriamų didelių karinių nuostolių ir Jungtinių Tautų pasmerktų jo nusikaltimų.

***

Interviu, padedantis geriau suprasti įvykius Artimuosiuose Rytuose:

https://www.youtube.com/watch?v=SPCYL1pYF0Y