D.L.Davis: Jokia pagalba nepadės Kijevui pasiekti karinės pergalės, kurios jis siekia

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-10-21 19:14:00, skaitė 561, komentavo 6

D.L.Davis: Jokia pagalba nepadės Kijevui pasiekti karinės pergalės, kurios jis siekia

Visiems sutelkus dėmesį į Izraelį ir Gazą, Ukraina praranda karo pagreitį.

Danielis L. Davis yra gynybos strateginės valdybos vyresnysis bendradarbis, buvęs JAV kariuomenės pulkininkas leitenantas, kuris 2015 m. išėjo į pensiją po 21-erių metų tarnybos, įskaitant keturis kovines misijas. Vakar jis paskelbė straipsnį JAV leidinyje „Responsible Statecraft“:

https://responsiblestatecraft.org/ukraine-war-aid-congress/

Antradienį laikraštis "The Washington Post" pranešė, kad J. Bideno administracija ruošiasi pateikti Kongresui paketą, kuriame bus prašoma dar 100 mlrd. dolerių tebevykstančiam karui Ukrainoje, naujam karui Izraelyje ir galimam būsimam karui Indostane.

Straipsnyje nepateikta jokio įvertinimo, kam bus panaudoti Ukrainai skirti pinigai arba kokį pasiekiamą tikslą ketinama užtikrinti.

Priežastis gana aiški: vyriausybė neturi jokio plano ir nežino, ko nori pasiekti.

JAV Atstovų Rūmuose tvyro sumaištis ir jau daugiau nei dvi savaites jie neturi pirmininko, o ši situacija iš dalies susidarė dėl to, kad kai kurie respublikonų konferencijos nariai griežtai nepritarė papildomų lėšų Ukrainai skyrimui biudžete ir užsitraukė respublikono Kevino McCarthy (Kevin McCarthy, R-Kalif.) nemalonę balsuodami už jo, kaip pirmininko, atleidimą iš pirmininko pareigų.

Kai tiek daug dėmesio skiriama politiniam chaosui Vašingtone ir sprogstamai padėčiai Izraelyje, kai kas gali būti atitrauktas nuo deramo patikrinimo, būtino siekiant nustatyti, ar tikslinga skirti daugiau pinigų Ukrainai. Tai būtų klaida. Nereikia daug analizuoti, kad suprastum, jog būtų kvaila siųsti daugiau pinigų ir ginklų be strategijos, kaip užbaigti karą, pradedant diplomatine strategija, kuri atitiktų didžiulį kiekį ginklų, raketų ir tankų, kuriuos jau siunčiame į šią šalį.

Praėjusių metų spalį ir lapkritį Ukrainos ginkluotosios pajėgos (UAF) buvo kupinos pasitikėjimo savimi po to, kai rusų užpuolikams patyrė du didelius taktinius pralaimėjimus: vieną Chersono mieste, kitą - Charkovo srityje. Per mažiau nei du mėnesius UAF atgavo stulbinamą 6 000 kvadratinių kilometrų teritoriją. Pinigai, kurie iš Vašingtono į Kijevą plaukė jau nuo karo pradžios, buvo didžiuliai. Jie dar didėjo.

Iki 2022 m. gruodžio JAV Kongresas patvirtino 113 mlrd. dolerių bendrą ekonominę ir karinę pagalbą Ukrainai. Sausio pradžioje, padrąsinti Kijevo sėkmės mūšio lauke, prasidėjo eilinės 2023 m. ginkluotės dalybos, įskaitant šią 3 mlrd. dolerių sumą, skirtą pėstininkų kovos mašinoms "Bradley", savaeigėms haubicoms, MRAP ir kitiems ginkluotiems transporteriams, GMLRS raketoms, raketoms "žemė-oras", prieštankinėms minoms, šaudmenims ir kitoms prekėms iš Gynybos ministerijos atsargų.

Kartu su vėlesniais kitų NATO kariuomenių įsipareigojimais dėl tankų "Challenger 2", tankų "Leopard 2", lengvųjų prancūziškų tankų ir šimtų kitų šarvuotų mašinų, daugelis Vakarų karinių ekspertų teigė, kad Ukraina gali pradėti vasaros puolimą, kuris galėtų pasiekti Azovo pakrantę, perpus sumažinti Rusijos gynėjų skaičių ir sukelti Rusijos kariuomenės žlugimą. "Rusijos kariuomenė, - skelbė senatorius Lindsey Grahamas, - netrukus bus išvaryta į šventą pragarą!" Lūkesčių valdymas galbūt būtų buvęs geresnis variantas.

Kaip paaiškėjo, ukrainiečių puolimas nepasiekė Kijevo deklaruojamų tikslų. Jis nepasiekė Azovo pakrantės. Jis nepasiekė tarpinio tikslo - Tokmako. Tiesą sakant, pirmąją Rusijos pagrindinės gynybos linijos liniją jis pasiekė beveik po trijų mėnesių ir per tą laiką nesugebėjo prasiveržti toliau. Ukrainos išlaidos žmonėms, medžiagoms ir amunicijai buvo stulbinančios, tačiau beveik nieko nedavė ant žemės. Tačiau sėkmės nebuvimas neatbaidė daugelio Jungtinėse Valstijose, kurie nori tiesiog toliau pilti pinigus, šaudmenis ir ginklus į Ukrainą.

Nors administracija skubiai paskelbė, kokio dydžio pagalbos paketų siekia iš Kongreso, tačiau labai mažai kalbama apie šių pinigų paskirtį. Pasakymas, kad ginsime Ukrainą "tiek, kiek reikės", nėra strategija ir jos negalima išmatuoti, įvertinti ar net apibrėžti. Prezidentas yra skolingas Amerikos žmonėms konkretų rezultatą, kurio jis siekia mūsų pinigais. Neturėdami tokios informacijos, mes negalime žinoti, ar mūsų investicijos yra gerai išleistos, ar tai milžiniškas pinigų švaistymas.

Jei Ukraina nesugebėjo pralaužti Rusijos gynybinių linijų po keturių mėnesių pastangų, po šešių mėnesių pasiruošimo, po to, kai gavo daugiau kaip 46 mlrd. dolerių karinę paramą ir didelę mokymo ir žvalgybos paramą, kokia logika remdamiesi papildomos pagalbos šalininkai gali teigti, kad suteikus dar vieną daugiamilijardinį paketą pavyks pasiekti sėkmę ten, kur visos ankstesnės pastangos buvo nesėkmingos? Tokios logikos nėra.

Nėra jokio tikėtino kelio į Ukrainos karinę pergalę, nepaisant to, kiek pinigų skirs Kongresas, kiek tankų parūpinsime ar kiek artilerijos sviedinių pagaminsime. Laikas pripažinti šią akivaizdžią tiesą ir ieškoti kitų kelių į ateitį.