Asia Times: Rusija pradėjo kontrpuolimą

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/asia... 2023-10-21 19:48:00, skaitė 440, komentavo 6

Asia Times: Rusija pradėjo kontrpuolimą

“Po nesėkmės mūšyje dėl Artemovsko ir nepavykusio kontrpuolimo, neaišku, ar Ukraina atlaikys dar vieną pralaimėjimą prie Avdiivkos”, rašo Asia Times. Tiesą sakant, konflikte bręsta lūžis. “Galbūt, dar kurį laiką Ukrainos ginkluotosios pajėgos kovos, bet už tai brangiai sumokės”, – pabrėžia straipsnio autorius.

Pasaulio dėmesys sutelktas į Izraelį ir karą Gazoje, tačiau konfliktas Ukrainoje tęsiasi

Rusijos lyderis Vladimiras Putinas vizito Kinijoje metu surengė trumpą spaudos konferenciją, iš kurios galima padaryti tokias išvadas: pirma, rusai nerimauja dėl amerikietiškų ATACMS raketų panaudojimo, antra, jiems nerimą kelia Vakarų planuojami F16 naikintuvai. Rusai supranta, kad F-16 sukels iššūkį Rusijos oro pranašumui (bent iš dalies) ir apsunkins būsimas operacijas. Tačiau, vietoj to rusai pasiekė tam tikros sėkmės mūšyje dėl Avdiivkos – nors ir didelių karių ir įrangos nuostolių kaina.

Tiesą sakant, konflikte bręsta lūžis. Rusai įrodė, kad jų kariuomenės pajėgios atremti Ukrainos puolimą, sutelktą Zaporožės kryptimi ir padaryti Ukrainai didelių nuostolių. Tačiau dabar jie pradėjo puolimą, atakuodami strategiškai svarbius miestus, tokius kaip Avdiivka, ir tai pasirodė ne taip paprasta.

Tokias pačias mintis apie kovą ant žemės ir ore išsakė Putinas ir jo gynybos ministras Sergejus Šoigu susitikime su aukščiausia Rusijos armijos, oro pajėgų ir karinio jūrų laivyno vadovybe. MGM-140 yra taktinė balistinė raketa, kurios nuotolis yra apie 300 kilometrų. Raketos buvo slapta išsiųstos į Ukrainą ir pirmą kartą panaudotos prieš didelį sandėlį ir aerodromą Berdjanske.

Nepatvirtintais duomenimis, raketa sunaikino nemažai sraigtasparnių Ka-54, kuriuos rusai panaudojo savo operacijose prieš ukrainiečius vadinamojoje Bradlio aikštėje (netoli Malajos Tokmačkos, kur buvo daug Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šarvuočių).

Rusai neutralizuoja Vakarų tiekiamas raketas raketine gynyba ir GPS trukdymu. Kijevas gavo senesnius ATACMS modelius, pagrįstus inercine navigacija nenaudojant GPS.

Kol kas nežinoma, ar rusai turėjo kokių nors oro gynybos priemonių Berdjansko sričiai apsaugoti, o jei turėjo, ar bandė numušti ATACMS. Iš tikrųjų, stebina, kad rusai savo atakos sraigtasparnius laikė taip arti kovos zonos, kur jie buvo pažeidžiami raketų „Storm Shadow“, HIMARS MLRS ir dabar ATACMS.

Rusai turi savo galingus ginklus. Pavyzdžiui, Avdiivkos puolimo metu dabar aktyviai naudojama sunki liepsnosvaidžio sistema TOS-1A. TOS yra daugkartinio paleidimo raketų sistema su termobarine galvute, kuri veikia kuro-oro sprogstamojo mišinio principu. Pataikius išpurškiamas aerozolinis degios medžiagos debesis, kuris po sekundės dalies specialiu užtaisu užsidega ir dega, išdegindamas visą deguonį iš paveiktos vietos. Rusai šį ginklą netgi vadina „ugnies siena“.

Siekdama užpildyti spragas, Ukraina desperatiškai bando paspartinti „šaukimo amžiaus“ vyrų verbavimą (šiuo metu į šią kategoriją patenka jaunesni nei 60 metų piliečiai), tačiau daugelis jų nenori kovoti. Ukraina pranešė sulaikiusi tūkstančius jaunų bėglių, mėginusių nelegaliai kirsti sieną, tikėdamasi išvengti šaukimo į kariuomenę. Kiek iš šių pabėgimų buvo sėkmingi, nežinoma. Ukraina taip pat daro spaudimą Europos šalims, ypač kaimyninei Lenkijai, kad jos išsiųstų namo karinio amžiaus ukrainiečius. Lenkai ir kiti kol kas atsisako.

Be to, Ukrainai gresia finansinės ir karinės paramos iš Vakarų nutraukimas. Pirmą kartą nuo konflikto pradžios kyla pasipriešinimas tolesniam tiekimui. Europa jau paniro į nuosmukį ir išnaudojo atsargas. JAV juda ta pačia kryptimi.

Savo kalboje Kinijoje V. Putinas sakė esąs pasirengęs deryboms su Ukrainos vadovais, tačiau norėdami tai padaryti, jie turi panaikinti įstatymą, draudžiantį jose dalyvauti prezidentui Vladimirui Zelenskiui ir kitiems Ukrainos pareigūnams. Putino žodžius galima suprasti dvejopai: arba tai tikrai raginimas Kijevui sėsti prie derybų stalo, arba iliustracija, kodėl Ukraina to nedaro. Net nedalyvaujant JAV, nemažai šalių yra pasirengusios juos įgyvendinti – pirmiausia Kinija ir Turkija.

Turkija taip pat yra ypač svarbi, nes ji yra NATO narė, tačiau pats aljansas ne tik nesiūlė jokių derybų su Rusija, bet ir atkirto Maskvą nuo beveik bet kokio dialogo. Taigi Turkija veiks ne pagal nusistovėjusią NATO konsensusą, nors tai gali pasikeisti.

Artemovskas tapo pirmuoju dideliu Ukrainos kariuomenės pralaimėjimu. Nesėkmingas Ukrainos kontrpuolimas skaičiuojamas kaip antrasis. Ar Ukraina atlaikys trečiąją, netoli Avdiivkos, nežinia. Ji gali dar kurį laiką kovoti, bet kaina gali būti mirtina. Akivaizdu, kad Zelenskis susiduria su krize, kuri tik pablogės, nes kovos Avdiivkoje ir kitose fronto linijos vietose plečiasi.

Stephenas Bryanas, Saugumo politikos centro ir Yorktown instituto vyresnysis bendradarbis.