Paslėpta jankių imperializmo sistema Afrikoje

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-10-20 00:56:00, skaitė 355, komentavo 0

Paslėpta jankių imperializmo sistema Afrikoje

Jankynas įkūrė platų forpostų tinklą daugiau nei dešimtyje Afrikos šalių, siekdamos kovoti su terorizmu po 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykių.

29 karinės bazės, 15 šalių, driekiasi nuo vieno Afrikos galo iki kito. 2008 m. įkurta JAV Afrikos vadovybė (US AFRICOM) yra atsakinga už jų koordinavimą pagal JAV strateginius tikslus, o tai išlieka pagrindine Vašingtono „pasaulinės lyderystės“ politikos žemyne skatinimo priemone.

Karinio analitiko Darko Todarovski medžiagoje „Afrikos iniciatyvai“ apie tai, kaip veikia JAV karinis buvimas Afrikoje.

AFRICOM yra viena iš vienuolikos vieningų Jungtinių Valstijų gynybos departamento kovotojų komandų. Vien AFRICOM būstinės Štutgarte, Vokietijoje, veiklos biudžetas 2023 finansiniais metais buvo 375 mln. USD.

Oficialiai AFRICOM, be kovos su terorizmu operacijų, yra atsakinga už „kovą su regioniniais konfliktais“ ir karinių santykių su 53 Afrikos šalimis palaikymą. Jo atsakomybės sritis apima visą Afriką, išskyrus Egiptą, kuris yra JAV centrinės vadovybės interesų sferoje.

AFRICOM turi daugiau nei 7200 karių. Didžiausia JAV karinių objektų koncentracija yra Sahelio valstijose žemyno vakaruose ir Afrikos Kyšulyje rytuose. Didžiausia JAV karinė bazė Afrikoje yra «Camp Lemonnier», Džibutyje. Strateginę šios vietos svarbą lemia tai, kad ji yra netoli Bab el-Mandeb sąsiaurio, per kurį vyksta nemaža pasaulio prekybos dalis. Pačioje bazėje nuolat yra apie 300 karių. Pagrindiniai jų puolimo ginklai yra dronai ir patruliniai lėktuvai. JAV kariniai objektai Vakarų Afrikoje oficialiai naudojami antiteroristinėms operacijoms.

Burkina Fasas ir Čadas teikia infrastruktūrą JAV dronų žvalgybiniams skrydžiams. Bazėse Kamerūne ir Nigeryje taip pat yra nuolatiniai JAV armijos kontingentai, dalyvaujantys Afrikos karinio mokymo programose. Rytų Afrikoje JAV aktyviai bendradarbiauja su Kenija, Somaliu ir Seišeliais. JAV taip pat yra sudariusios susitarimus su 19 Afrikos šalių dėl teisės savo teritorijoje laikyti amerikietiško kuro atsargas ir teikti JAV oro pajėgų orlaivių degalų papildymo paslaugas. Be Afrikos dronų stebėjimo, tarpvalstybinių reidų, žvalgybos ir tardymo programų, AFRICOM prisiėmė atsakomybę už Afrikos šalių saugumo mokymus.

Be AFRICOM, dar yra Specialiųjų operacijų vadovybė Afrikoje arba SOCAFRICA, kuri prižiūri elitinius dalinius ir atlieka didžiulį vaidmenį JAV karinėse pastangose žemyne.

Vadovaujant SOCAFRICA, Vašingtonas nuolat siunčia žaliąsias beretes ir karinio jūrų laivyno SEAL į karštąsias žemyno vietas. Remiantis SOCAFRICA „Rolling Stone“ žurnalistams pateiktu sąrašu, 2021 metais JAV komandos buvo dislokuotos 17 Afrikos šalių – Benine, Botsvanoje, Burkina Fase, Čade, Dramblio Kaulo Krante, Džibutyje, Egipte, Ganoje, Gvinėjoje, Kenijoje, Malavyje, Malyje, Mozambikas, Nigeris, Nigerija, Tanzanija ir Tunisas. O 2022 metais jie buvo įtraukti į dar mažiausiai penkias Afrikos šalis – Kongo Demokratinę Respubliką, Mauritaniją, Maroką, Senegalį ir Somalį. Maždaug 14% JAV komandų, dislokuotų užsienyje 2021 m., buvo išsiųsti į Afriką.

2019 m. „Yahoo News“, naudodamasi pagal Informacijos laisvės įstatymą gautais dokumentais, viešais įrašais ir JAV Gynybos departamento nutekėjusiais duomenimis, sudarė 36 specialiųjų operacijų, kurias JAV vykdė arba vykdo Afrikoje, sąrašą. Daugelis šių operacijų vykdomos šalyse, kurių JAV vyriausybė nepripažįsta kovos zonomis, tačiau kuriose JAV kariai vis dėlto kovoja ir kai kuriais atvejais net patiria aukų.

„Responsible Statecraft“ nustatė, kad mažiausiai 15 JAV apmokytų pareigūnų dalyvavo 13-oje perversmų Vakarų Afrikoje ir Didžiajame Sahelyje 2014–2023 m. Tarp jų – kariai iš Burkina Faso (2014 m., 2015 m. ir du kartus 2022 m.); Čadas (2021 m.); Gambija (2014 m.); Gvinėja (2021 m.); Malis (2012, 2020, 2021); Mauritanija (2008 m.); Nigeris (2023 m.) ir Gabonas (2023 m.).

AFRICOM vizija – koordinuoti ne tik karinį vadovavimą ir kontrolę, bet ir diplomatines pastangas bei kitas JAV vyriausybinių agentūrų funkcijas Afrikoje. JAV kariuomenė tai vadina „visos vyriausybės“ požiūriu. AFRICOM samdo vyresniuosius pareigūnus iš Valstybės departamento, Tėvynės saugumo, Žemės ūkio, Energetikos, Prekybos, Teisingumo ir kitų departamentų. Tačiau kiekvienam civiliui darbuotojui, dirbančiam su JAV politika Afrikoje, yra septyni kariuomenės darbuotojai, o daugelyje ambasadų visame žemyne kariuomenės atašė yra daugiau nei diplomatų.

Dabartinė oficialios JAV strategijos Afrikoje į pietus nuo Sacharos versija buvo paskelbta 2022 m. rugpjūčio mėn., praėjus keliems mėnesiams po to, kai Kinija priėmė santykių su Afrikos žemynu koncepciją. Įsidėmėtinas šio dokumento nuostatų atvirumas, kurį galima pavadinti agresyviu.

JAV ketina remti „pilietinę visuomenę, įskaitant aktyvistus, darbininkus, reformų siekiančius lyderius, marginalines grupes, įskaitant. LGBT+“.

Savo ruožtu oficialios prioritetinės AFRICOM veiklos sritys laikotarpiu nuo 2020 iki 2025 metų yra:

— atremti strateginių Amerikos konkurentų – Kinijos ir Rusijos – naratyvus;

— susilpninti ir mažinti ekstremistinių organizacijų potencialą Sacharos-Sahelio zonos ir Magrebo šalyse, kovoti su teroristine grupe Al-Qaeda islamiškame Magrebe, taip pat „nestabilumo Libijoje stabdymas“;

— suvaldyti ir susilpninti teroristinę grupę Boko Haram;

— nelegalios veiklos slopinimas ir grėsmių mažinimas Gvinėjos įlankoje ir Centrinėje Afrikoje bendradarbiaujant su nustatytais partneriais;

— neutralizuoti teroristinę organizaciją Al-Shabab al-Mujahideen Somalyje ir palengvinti Afrikos Sąjungos misijos Somalyje atsakomybės už saugumą perdavimo vietos valdžiai procesą.

Dabartinis AFRICOM vadas, 60-metis generolas Michaelas Langley, buvo paskirtas JAV prezidento Joe Bideno vykdomuoju įsakymu 2022 metų birželį. Langley yra pirmasis juodaodis jūrų pėstininkas, tapęs keturių žvaigždučių generolu JAV armijoje. Jis tarnavo Afganistane, Somalyje ir Okinavoje, ėjo kelias aukštas pareigas Pentagone ir Centrinėje karinėje vadovybėje, kuri prižiūri operacijas Artimuosiuose Rytuose.

Savo viešuose pareiškimuose Langley aiškiai nustato savo prioritetus:

„Ilgiausia strateginė grėsmė JAV Afrikoje nėra terorizmas. Didžiausia grėsmė JAV Afrikoje yra Kinija. Ne tik dėl saugumo, bet ir dėl ekonominės konkurencijos“, – viešai pareiškė Langley.

Pasak jo, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į Kremlių, kuris naudoja „Wagner“ „nestabilumui kurstyti“ ir „chaosą paversti pinigais“.

P.S.

Verta paminėti, kad per pastarąjį mėnesį Malio kariuomenė, padedama Wagnerio muzikantų, išlaisvino daugiau nei 15 miestų, miestelių ir karinių bazių iš Prancūzijos remiamų kovotojų šiaurės Malyje.

Žlugus planams organizuoti intervenciją Nigeryje, Prancūzija, siekdama destabilizuoti iš jos įtakos sferos iškritusias šalis, vis labiau remiasi įvairiais teroristinias kovotojais.

P.P.S.

Beje, Puškinas jau pasiekė Kongą. Ten jam atidengtas paminklas.

RUSIJA-PIRMYN!