Eduardas Vaitkus: tai labai pavojinga

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/eduardas-... 2023-10-11 14:45:00, skaitė 658, komentavo 10

Eduardas Vaitkus: tai labai pavojinga

E. Vaitkus.

PAPILDYTA 2023 10 10

Šį interviu Eduardas Vaitkus nutarė paplatinti ir per naujienų firmą BNS bei tik kokybiškos informacijos portalą 15min.lt.

Buvo sumokėti pinigai, interviu spalio 10 d. patalpintas. Deja tai tesėsi tik valandėlę – interviu staiga buvo pašalintas iš abiejų minėtų platformų.

E. Vaitkų telefonu informavo, kad šis interviu negali būti skelbiamas, nes yra netinkamas, būtent todėl pašalintas.

Skambinusi atstovė atskleidė, kad darbuotojai, praleidę šį interviu, susilaukė pylos iš savo vadovybės. Grąžinti pinigus E. Vaitkui pažadėjo į jo nurodytą sąskaitą.

Iš šio interviu liko tik graži nuoroda, su tuščiu turiniu...:

nota%20bene%20560%20AP.png

Lietuvos gyventojų pasipriešinimo okupacijai centro vadas, profesorius Eduardas Vaitkus š. m. rugsėjo pradžioje yra pranešęs, jog ketina dalyvauti 2024 m. Prezidento rinkimuose. Jis jau ne kartą viešai yra išsakęs savo poziciją pačiais aštriausiais klausimais. Tęsiantis, kaip kad teigiama, neišprovokuotam ir brutaliam Rusijos ir Vakarų karui Ukrainos teritorijoje, jūsų dėmesiui interviu su E. Vaitkumi.

- Kaip sekasi?

- Gerai.

- Puiku, tada pradėkime. Ir, kaip sakoma, iš karto griebkime jautį už ragų. Kaip manote, ar reikėtų su Rusija Ukrainos teritorijoje kariauti iki tol, kol ji bus nugalėta fronto linijoje, kaip yra prisakius oficiali Rusijos Federacijos valstybės paslaptis, prezidentė Dalia Grybauskaitė, ar geriau kuo skubiau nutraukti karo veiksmus ir siekti, kad JAV ir Rusija sėstų prie derybų stalo?

- Siūlyti kariauti su Rusija iki pergalės fronto linijoje gali labai neišsilavinęs žmogus arba provokatorius. Dar tai gali būti savižudis arba iš karo besipelnantis prekeivis. Sunku įsivaizduoti, kaip mūšio lauke būtų galima nugalėti branduolinę valstybę, tokią kaip JAV ar Rusiją.

Kas domisi šiomis temomis žino, kad karo Ukrainos teritorijoje tikslas nėra nugalėti Rusiją, bet susilpninti Rusiją, kaip tiesiai yra išsireiškęs JAV gynybos ministras, ir uždirbti, nes toks karas yra pigu, kaip paaiškino Lenkijos vadovas ar Nyderlandų gynybos ministrė.

Šis Jungtinių Valstijų proksi (per įgaliotinį – ekspertai.eu past.) karas su Rusija prasidėjo dėl to, kad buvo atsisakyta suteikti vienodas saugumo garantijas visos Europos šalims. Nors tarptautiniuose dokumentuose ir buvo pabrėžta – saugumas Europoje negali būti dalomas. Todėl būtinos kuo skubesnės derybos dėl naujos Taikos ir naujos Saugumo koncepcijos visoje Europoje sąlygų su Rusija inicijavimas. Karo nutraukimas Ukrainos žemėje, t.y. beprasmiškų žudynių sustabdymas, ko turėtų siekti visi sveiko proto politikai, kurie dar gali suvokti, kad kiekvieno žmogaus gyvybė yra neįkainojama ir ją būtina branginti, yra svarbiausias Lietuvos užsienio politikos tikslas. Visi juk esame žmonės, net jei kartais ir priverčia mus tuo abejoti.

Be to, nereikia pamiršti kad karas vyksta ne tik mūšio lauke, bet ir propagandiniame-informaciniame lauke, o taip pat ekonomikos sferoje. Galiu atkreipti dėmesį, kad Prancūzijos finansų ministras 2022 m. kovo mėnesį pareiškė tiesiai: mes kariaujame totalinį finansinį-ekonominį karą prieš Rusiją, o karo tikslas yra Rusijos ekonomikos sunaikinimas.

Kaip matote, ketinimai buvo tikrai rimti, tačiau, deja, Europos Sąjunga, ne Jungtinės Valstijos, šį karą Rusijai atrodo aiškiai pralaimi, o didesnė dalis pasaulio nepalaiko Vakarų politikos.

- Lietuvoje nuolatos kalbama, kad mūsų šalis demonstruoja lyderystę ir kritikuoja visas nedemokratiškas šalis, ypač kaimynes. Ir ne tik kaimynės Rusija su Baltarusija, bet net ir tolima Kinija sulaukia aštrių Lietuvos dūrių. Kaip manote, ar tokia kritika daro įtaką minėtų valstybių demokratėjimo procesui?

- Ne, nedaro jokios įtakos. Galiu tik atkreipti dėmesį, kad kiekviena save gerbianti ir ne despotiška šalis laikosi nesikišimo į kitos šalies vidaus reikalus principo ir todėl nenurodinėja, kaip kitiems reikia gyventi.

Ar jums teko girdėti, kad, pavyzdžiui, tos pačios Kinija, Baltarusija ar Rusija ką nors nurodinėtų Lietuvai? Ar Lietuvos nuolat pliekiama Vengrija, dabar jau ir Slovakija, nors kada aiškino, kaip ir ką reikia daryti Lietuvai vienu ar kitu klausimu?

Moteriškės iš Baltarusijos (Baltarusijos prezidentės Svetlanos Tichanovskajos – ekspertai.eu past.), kuri paskelbė siekį ginklu nuversti Aleksandro Lukošenkos režimą, pašalinimas iš Lietuvos būtų geros kaimynystės ženklas ir kišimosi politikos pabaigos pademonstravimas.

- Ne, tikrai neteko girdėti, kad Kinija, Baltarusija ar dar kokia nors šalis kištųsi į mūsų valstybės reikalus…. Tačiau, gal būt, su tokia kritika kitoms valstybėms, mūsų politikai nori pridengti tas bėdas, kurios yra Lietuvoje?

- Neabejotinai taip. Labai juokingai atrodo, kai tas vadinamas mūsų politikos elitas, kuris pats įžūliai ir daug kartų apspjaudė ir sutrypė LR Konstituciją, moko kitus. Beje, mūsų valstybėje būtina nustatyti baudžiamąją atsakomybę už Konstitucijos laužymą. Apie tai, kad sulaužę Konstituciją negali būti renkami niekur bent 10 metų, jau neverta ir kalbėti. Yra toks įstatymas – Konstitucijos 74 straipsnio pataisa.

Jei šis įstatymas būtų vykdomas, kuris, primenu, buvo specialiai sukurtas nušalintam prezidentui Rolandui Paksui, tuomet labai didelė grupė dabartinių bei buvusių Seimo narių nebeturėtų galimybės vykdyti tokių pareigų. Nes daugelis jų jau yra viešai apdergę mūsų Konstituciją.

Jeigu Lietuvoje veiktų įstatymo diktatūra, tai 2024 m. Prezidento rinkimuose negalėtų dalyvauti ir Landsbergio partijos narė Ingrida Šimonytė. Ši moteris sulaužė Konstituciją ne tik praeitos Seimo kadencijos metu, bet ir šios kadencijos metu. Ji 2021 metais kartu su savo kolegomis antikonstitucininkais yra balsavusi, kaip Seimo narė, už akivaizdžiai antikonstitucinį įstatymą, susijusį su pabėgėliais. Prof. Žalimas (Dainius Žalimas – buvęs Konstitucinio teismo pirmininkas – ekspertai.eu past.) viešai prieš balsavimą Seime perspėjo – įstatymas akivaizdžiai ir elementariai antikonstitucinis. Bet nepaisant nieko, net 84 Seimo nariai sulaužė Konstituciją ir savo priesaiką.

Kai šį faktą patvirtino Konstitucinis teismas, tai du Seimo nariai Bilotaitė ir Kasčiūnas, viešai pareiškė – jie ir antrą kartą, tai yra, dar kartą sąmoningai vėl sulaužytų Konstituciją ir savo priesaiką. Net ir po tokių pareiškimų minėti individai ir toliau dirba ministrais ir seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkais…

Moralinis dugnas akivaizdus, o Lietuvos valdžios teisėtumas jau senokai yra išnykęs. Tai labai pavojinga, nes tai gresia net ir dalinės Lietuvos nepriklausomybės galutiniu praradimu.

- Gal tikslingą sudaryti sąrašą, kada koks politikas balsuodamas sulaužė Konstituciją?

- Be abejo. Visi atsakingi už Konstitucijos laužymą turi būti įvardinti ir skelbiami specialiame registre. Lygiai taip, kaip svarstoma specialiame registre skelbti pedofilus. Nes visiškas absurdas, kai į Konstitucinį teismą paskiriamas dirbti teisėju tas, kuris ką tik būdamas Seimo nariu išniekino Konstituciją. Čia aš turiu omenyje Stasį Šedbarą. Jei tokie teisėjai antikonstitucininkai gali dirbti Konstituciniame teisme, manau to teismo vieta yra ne kur nors kitur, o sąvartyne. Kiti Konstitucinio teismo teisėjai juk neatsisakė dirbti kartu su priesaikos ir Konstitucijos laužytoju.

- Lietuvoje vis pasigirsta balsų, kad kai kurie svarbūs klausimai, pavyzdžiui stojimas į Europos Sąjungą, stojimas į NATO ar lito sunaikinimas, buvo priimti galimai apgaulės būdu ar tiesiog neatsiklausius tautos.

- Taip, į Europos Sąjungą Lietuva buvo įtraukta visišku apgaulės būdu, šiuo klausimu labai aiškų komentarą visai neseniai yra padaręs signataras Zigmas Vaišvila, komentuodamas prokuratūros ir teismo atsakymus į mano pareiškimą. Būtinai raginu pasiklausyti.

O dėl NATO ar dėl euro įvedimo, kaip jūs sakote, lito sunaikinimo, net nebuvo pasivarginta surengti nors kokio referendumo. Nors svarbiausi Lietuvos gyvenimo klausimai privalo būti sprendžiami referendume.

Juk ir generolas Tutkus (Valdas Tutkus – buvęs Lietuvos kariuomenės vadas – ekspertai.eu past.) patvirtino – referendumas dėl NATO buvo būtinas. Be abejo, visi tie klausimai anksčiau ar vėliau turės būti išspręsti, remiantis Lietuvos piliečių pareikšta valia.

Konstitucijos laužytojų užtarėjai skelbia, kad buvimas NATO yra faktas ir išstoti iš šios organizacijos lengvai nebegalima, nes tai sudėtingas procesas. Taip tokie oponentai demonstruoja tik savo žinių ir mąstymo impotenciją – Lietuva po šešių mėnesių, tai yra, prieš 2024 metų prezidento rinkimus gali, jei tik to panorėtų, oficialiai deklaruoti apie išstojimą iš NATO, ir 2025 metų kovo mėnesį jau nebebūtume šiame kariniame bloke, kuris atstovauja Amerikos interesus Europoje, kaip tiesiai šviesiai yra pasakęs pirmasis NATO generalinis sekretorius.

NATO.jpg

- Mūsų šalyje nėra retenybė, kad svarbūs dalykai daromi nežiūrint į galiojančius įstatymus, turiu omenyje ir slaptąjį prezidento Valdo Adamkaus įkurtą nelegalų kankinimų kalėjimą.

- Taip, anksčiau ar vėliau teks paskelbti tiesą apie tą purviną kalėjimą ir apie Amerikos vyriausybės sumokėtus dešimtis milijonų dolerių kyšių mūsų valstybės pareigūnams. Amerikos Kongreso tyrime, kuriuo rėmėsi ir Europos Žmogaus Teisių teismas tai patvirtinta nedviprasmiškai.

Manau visų tokių ir panašių atvejų būtų gerokai mažiau, kai Lietuvoje bus priimtas užsienio agentų išviešinimo įstatymas, analogiškas tam, kuris puikiai veikia Jungtinėse Valstijose. Aš jau nekalbu, kaip mūsų valstybei svarbu kuo skubiau įkurti Ypatingojo prokuroro instituciją, kuri daug produktyviau padėtų darbuotis visai Generalinei prokuratūrai bei jos padaliniams. Naudodamasi proga noriu pridurti, kad senaties termino korupciniams nusikaltimams negali būti.

- Kaip vertinate dabar visuomenėje netylančias diskusijas dėl taip vadinamos Slušnio lytiškumo ugdymo, arba kitaip Gyvenimo įgūdžių programos?

- Slušnio lytiškumo? Na, čia Slušnio reikalas, kaip jis nori būti lytiškai ugdomas ar tobulinamas. Man tai visai neįdomu. Aš tik galiu pasakyti, kad jei mes kalbame apie vaikus ir nepilnamečius, už juos pirmiausia atsako tėvai. Nesvarbu, kad Dulkio-Šimonytės komanda nurodinėjo vaikams neklausyti savo tėvų. Tokius politikus privalu užčiaupti. Nes tik tėvai turi tiek teisę tiek ir pareigą spręsti, kaip savo vaikus reikia auklėti tais jūsų minėtais lytiškumo klausimais. O suaugę žmonės yra visiškai laisvi gyventi ir daryti tai, kas jiems patinka.

Pabrėžiu, visi tie lytiškumo ugdytojai gali daryti ką tik nori, tačiau jiems kategoriškai turi būti uždrausta net artintis prie vaikų ir brukti savo propagandą. Tegul propagandinasi tarpusavyje, tai jų teisė. O prie vaikų ar nepilnamečių – tokiems turi būti uždrausta artintis arčiau, negu 75 metrai.

- Taip, probleminių dalykų mūsuose netrūksta.

- Tikrai netrūksta. Kas labai svarbu, nedelsiant turi būti padaryta Seimo rinkimų įstatymo pataisa. Formulė turi galioti paprasta – vienas rinkėjas, vienas balsas. Ir taškas. Tada per vieną dieną nebegalėsime daugiau to pačio asmens du kartus išrinkti Seimo nariu. Kad partijos gali būti finansuojamos tik iš nario mokesčio, o ne iš mokesčių mokėtojų kišenės, turbūt aiškinti nereikia.

Ne kartą esu sakęs, kad ir Vyriausiosios rinkimų komisijos kompiuteris turi būti ne privačiuose, kaip yra dabar, o Lietuvos valstybės rankose. Tai labai svarbu. Kaip ir vieša balsų skaičiavimo stebėsena on-line režimu visiems suinteresuotiems.

- Internete, ir šiaip viešojoje erdvėje nepaliaujamai girdisi piktų balsų, esą energetiniai resursai yra labai brangūs, kad, pavyzdžiui, elektros rinkos liberalizacija buvo sugalvota, man atrodo, paprasčiausių aferistų, kad šioje srityje kažkaip reikėtų padaryti tvarką. Bet ar įmanoma čia ką nors pakeisti, kai viską reguliuoja nematoma rinkos ranka?

- Įmanoma. Energetiniai resursai šalies gyventojams ir įmonėms turi būti maksimaliai mažomis kainomis. Šioje srityje viskas turi būti tik valstybės rankose, todėl tik nacionalizacija yra vienintelis teisingas sprendimas. Tada žmonės greitai pamirš, kad buvo kažkokios elektros rinkos liberalizacijos ir kitos ilgapirščių kurptos nesąmonės.

Taip pat privaloma kuo skubiau atšaukti Seimo priimtą įstatymą, kuris draudžia pirkti elektrą iš Baltarusijos. Tai blogas įstatymas, nes elektrą reikia pirkti iš Baltarusijos tiesiogiai, o ne per tarpininkus, mokant daug brangiau, kaip yra dabar. Tą, manau, supranta net mokinukas. Šią sritį turi reguliuoti ne nematoma rinkos ranka, o matoma valstybės ranka, kuri priklauso kūnui su galva bei turi vardą ir pavardę.

O kas pelnosi iš didelių dujų kainų juk akivaizdu. 2023 metų pirmą pusmetį už dujas mokėjome po 1,92 eurų, o antra pusmetį mokame po 1,50 eurų, kai visus 2023 metus, nuo sausio iki spalio, dujų kaina biržoje svyravo 0,4-0,6 eurų ribose už kubinį metrą.

- Kaip manote, ar paaiškės kada nors tiesa, kas buvo padaryta su pedofilijos ir žudymų istorijos pagrindine liudininke, valstybės pradanginta Deimante Kedyte?

- Jei Lietuvos gyventojai kada nors valdžioje turės ne šeimininkus aptarnaujantį personalą, be abejo paaiškės, ir labai greitai. 2018 m. sausio 13 d. Seimo salėje disidentės Nijolės Sadūnaitės užduotas klausimas valstybės vadovams, privalo sulaukti labai konkretaus atsakymo. To atsakymo iki šiol nėra. Kuo tai bus padaryta greičiau, tuo geriau mums visiems.

V. Pociūno mirties klausimo neaiškumai taip pat turi būti išspręsti – Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka juk žino kas buvo tame viešbučio kambaryje, pro kurio langą iškrito Lietuvos žvalgybininkas, Valstybės saugumo departamento karininkas, diplomatas Vytautas Pociūnas.

- Ačiū už interviu.

- Prašau.

Kalbino Šarūnas Puidokas

Nuorodos:

Įstatymo diktatūra – vienintelis Lietuvos sėkmės raktas

Prezidentė D. Grybauskaitė kategoriškai atsisakė duoti sutikimą dėl jos duomenų kreiptis į Rusijos Federaciją

Why should conservatives support Ukraine?

Dutch defense chief says supporting Ukraine is 'very cheap way' to ensure Russia not threat to NATO

France declares "all-out economic war" on Russia without considering retaliatory measures

LR Seimas pirmasis pasaulyje pripažino S. Tichanovskają Baltarusijos prezidente

Išrinktoji Baltarusijos lyderė Tichanovskaja kelia į mūšį pulkus už laisvę ir nepriklausomybę

V skirsnis. Seimas. 74 straipsnis

D.Žalimas: prieš neteisėtą migraciją – tušti šūkiai ir antikonstitucinės priemonės

Teisėja Sigita Kazlauskienė – žinių spragos, ar tarnystė kolaborantams?

Generolą Tutkų remia ir partija „Kartu su Vyčiu“

Per penkerius metus pagaliau pavyko – vertimas yra!

SAM pripažįsta paskubėję komunikuoti apie savarankišką vaikų skiepijimąsi, bet priduria: ši tvarka galioja jau 15 metų

EU Natural Gas