I. Vėgėlė. Kodėl universitete svarbus laisvas žodis?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/10/09/i-... 2023-10-09 14:00:00, skaitė 362, komentavo 0

I. Vėgėlė. Kodėl universitete svarbus laisvas žodis?

Skamba groteskiškai, bet garsiausias JAV universitetas gavo žemiausią laisvojo žodžio įvertinimą. Harvardo universitetas įvertintas blogiausiu visoje JAV „laisvojo žodžio“ tyrime – gavęs 0 taškų iš 100.
„Nesu visiškai nustebęs”, – „The Post” sako FIRE apklausų ir analitikos direktorius Seanas Stevensas. „Mes jau daugelį metų darome šiuos reitingus, o Harvardas nuolat yra arti dugno”. 0 taškų buvo net daugiau, nei tikrasis Harvardo universiteto balas: apskaičiuoti -10,69 taškai iš 100 galimų.

I. Vėgėlė. Kodėl universitete svarbus laisvas žodis? | FB nuotr.

I. Vėgėlė. Kodėl universitete svarbus laisvas žodis? | FB nuotr.

Kodėl universitete svarbus laisvas žodis? Nes be akademinės laisvės nėra tikro universiteto, nėra mokslo ir studijų – akademinė laisvė yra viena svarbiausių mokslo vystymosi, studijų bei besiformuojančios asmenybės ugdymo prielaidų.

FIRE „Laisvojo žodžio“ vertinimas apskaičiuojamas atsižvelgiant į universiteto politikos palankumą žodžio laisvei ir kiek profesorių, kviestinių svečių bei studentų buvo persekioti už jų laisvą žodį. Papildomi balai skiriami, jei universiteto administracija užstoja teises tų, kurių žodžio laisvė buvo pažeidžiama.

Svarstau, kaip atrodytų FIRE reitingas Lietuvoje? Ar daug Lietuvoje universitetų, kurie užstoja laisvojo žodžio drąsą, ar dažniau „pataria“ patylėti, o kartais net ir baudžia?

Profesoriai ir kiti dėstytojai neretai baimingai tyli, nedrįsdami kritikuoti netinkamų sprendimų ar „visuotinai teisingo požiūrio”, nes bijo prarasti darbą. O išdrįsę kalbėti, neretai užsitraukia nemalonę: vien ko vertos žurnalistės doc. Jolanta Mažylė, prof. dr. Vytautas Radžvilas ir kitų „istorijos“.

O kaip atrodytų kai kurie universitetai, jei tokiems kaip p.Monika būtų buvę leista ir toliau „instruktuoti“ universitetų studijų programų komitetus? Dabar p.Moniką vėl turime LRT. Kalbama, pozicija suderėta aukščiausiuoju lygiu, paprašius p.Zabarausko nedalyvauti LRT vadovo konkurse – jam pasiūlius projektėlį. Norėčiau būti neteisus.

O įstatymas nustato, kad „visuomeninis transliuotojas“ savo veiklą grindžia „pagarbos žmogui ir valstybei, teisėtumo, nešališkumo, atskaitomybės, skaidrumo, efektyvumo, demokratijos, objektyvumo, politinio neutralumo, nepriklausomumo ir kitais teisinės valstybės principais“ ir, žinoma, „užtikrina žodžio ir kūrybos laisvę.“ Virginijus Savukynas sarkastiškai šypsosi (besibylinėdamas su LRT), o mes, norėdami informacinių laidų, mieliau jungiame komercines televizijas ir radiją.

Autorius yra teisininkas, tarptautinės ir Europos teisės teisėtyrininkas, Mykolo Romerio universiteto profesorius, advokatas.