Nedideli taktiniai laimėjimai – žingsnis po žingsnio į pergalę

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/09/28/ne... 2023-09-29 15:46:00, skaitė 573, komentavo 10

Nedideli taktiniai laimėjimai – žingsnis po žingsnio į pergalę

Geopolitinė padėtis

„Mūsų bendra užduotis – toliau remti Ukrainą, kol ji pasieks pergalę. Kad užtikrintume ilgalaikę taiką Europoje, turime priimti Ukrainą į NATO“, – trečiadienį kalbėdama NATO būstinėje sakė naujoji Latvijos Ministrė Pirmininkė.

Žinote, mes net kilstelėjome antakius. Kalba, kuri atrodė, bus eilinė biurokratinė sausų beprasmių žodžių mišrainė, pasirodė esanti labai, labai stipri.

„Padėdami Ukrainai taip pat turime stiprinti savo atgrasymo ir gynybos pajėgumus, kad apsaugotume kiekvieną sąjungininkų teritorijos centimetrą“, – tęsė ji.

Praėjusią savaitę Latvijos parlamentas patvirtino Eviką Silinią (Evika Siliņa) Vyriausybės vadove. Ji pakeitė Krišjanį Karinšą, rugpjūtį paskelbusį apie atsistatydinimą po valdančiosios koalicijos žlugimo. E. Silinia, kuri yra iš tos pačios centro dešinės partijos kaip ir Karinšas, sudarė naują koaliciją su dviem mažesnėmis partijomis ir užsitikrino reikiamą balsų skaičių valdančiajai daugumai sudaryti.

Savo pirmojoje kelionėje į Briuselį metu, Latvijos premjerė susitiko su Europos Komisijos pirmininke Urzula fon der Lejen ir NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu bei pažadėjo išlaikyti „stiprią“ karinę ir finansinę paramą Ukrainai, kuri, jos vertinimu, sudaro 1,3 % šalies BVP.

E. Silinia paragino imtis tolesnių veiksmų dėl sankcijų Rusijai ir teisinių procedūrų, kad būtų užtikrinta „atsakomybė“ už Maskvos agresijos nusikaltimą.

Ji taip pat pasmerkė apsišaukėlio Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos pradėtas „hibridines atakas“ prieš rytines ES sienas, kurios vasarą padidino įtampą ir sukėlė kaimyninių šalių parengtį.

„Tai platesnės destabilizuojančios tendencijos mūsų regione dalis, į kurią reikia aiškios ES reakcijos“, – sakė kaimyninės šalies vykdomosios valdžios galva.

Aiškiai, trumpai ir tiksliai. Be šokių aplink stalą, be išvedžiojimų, be politinės vatos, kinkų drebinimo ir prakaituojančių delniukų.

Turint galvoje, kad tai pirmas jos vizitas ir pirma oficiali kalba Briuselyje, džiaugiamės matydami tokią blaivią ir tvirtą poziciją, paremtą tiksliu padėties vertinimu.

Kur gi mūsų šalies politikai ir diplomatai? Kur jų vertinimai, aiškus ir tvirtas pozicijos išreiškimas? Panašu, kad be vieno kito užsienio reikalų ministro pareiškimo, mūsų šalies užsienio diplomatijos ir strateginės komunikacijos trimitas yra užsikišęs virtinukais.

Virtinukais, suminkytais iš prastos rūšies reitingų miltų ir piarinės, „Telegram“ kanalų ir kito propagandinio mėšlo sutrauktos varškės. Nenuostabu, kad jų niekas per daug ir nenori klausyti.

Kai ukrainiečiai prašo mūsų tiekti priešdroninę įrangą ir bepiločius kovai su agresore Rusija, o mūsų valstybės atstovai valdžioje atkiša špygą, prarandame ir paskutinių mūsų rėmėjų politinėje padangėje paramą.

Tuo metu netikėtai vodkos pristigęs ir prasiblaivęs tiek, kad galėtų suklebent pranešimą soctinkle, kažkokias jam sugalvotas pareigas einantis buvęs teroristinės Rusijos prezidentas ir premjeras Dimka nerišliai pareiškė, kad dėl Vakarų sąjungininkių ginklų, o ypač – dėl tankų „Abrams“ ir galimo tolimojo nuotolio raketų tiekimo Ukrainai, gali kilti tiesioginis karas tarp NATO ir Rusijos.

„Atrodo, kad Rusijai lieka vis mažiau pasirinkimo, išskyrus tiesioginį konfliktą su NATO“, – rašė D. Medvedevas ir pridūrė, kad Aljansas „virto atvirai fašistiniu bloku“.

NATO, girtuoklio sapaliojimu, yra panaši į nacistinę Vokietiją ir Ašies galybes – koaliciją, kuriai vadovavo Vokietija, Italija ir Japonija – Antrojo pasaulinio karo metais, „nors ir didesnė“.

„Esame pasirengę, nors rezultatas bus pasiektas daug didesne žmonijos kaina nei 1945 m.“, – savo nevykusiomis įžvalgomis dalinosi trezvilkų klientas D. Medvedevas.

Kremlius kaip užsuktas groja vis tą pačią pragare smaloje verdančio Žirinovskio užsuktą plokštelę. Gerai žinodamas, kad Vakarų neįmanoma įveikti nei ekonomiškai, nei karinėmis priemonėmis, FSB pasakų departamentas, remiamas GRU padalinyje tarnaujančių psichoperantų kursto sočių, dėl savo baldų pergyvenančių sprendimų priėmėjų baimes prarasti vilas ir vaizdus į jūrą ar kalnus.

Mes ir vėl pasikartosime: grėsmė ir baimė yra skirtingi dalykai. Baimė gali būti labai didelė, bet grėsmė, šaltai ir racionaliai vertinant faktus, yra niekingai maža.

Kai Vakarų lyderiai pagaliau tą supras, tada paims į rankas beisbolo lazdą ir išvanos teroristams ir karo nusikaltėliams Maskvoje šonus.

Apmaudu tik viena – dar teks daug daug kraujo ukrainiečiams išlieti, užuot jo liejimą sustabdę dabar.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį rusų okupantai iš pietryčių krypties atakavo Ukrainą 44 bepiločiais orlaiviais „Shahed-136/131“. Visi jie buvo paleisti grupėmis iš Primorsko-Achtarsko (Rusijos Federacija) ir Chaudos kyšulio (Krymas) rajonų.

Ukrainos oro pajėgų duomenimis, oro gynybos pajėgos sunaikino 34 „šachedus“.

Nežiūrint aktyvių driskių veiksmų, atrodo, ukrainiečiams pagaliau pavyko prasiveržti ties Verbovоje. Vakar dienos duomenimis, Ukrainos pajėgos pasiekė į vakarus nuo šios gyvenvietės (16 km į pietryčius nuo Orechovo) esančią tranšėjų liniją ir prasiveržė šiame ginkluotų valkatų iš Rusijos gynybos ruože.

Dieną prieš Zaporožės srities gauleiteris Volodymyras Rogovas skundėsi, kad driskiai nesugebėjo sulaikyti mažiausiai keturių ukrainiečių kuopų su nemažu skaičiumi šarvuočių, kurie po smarkios artilerijos ugnies šturmavo rusų pozicijas Robotino-Verbovoje gynybos linijoje.

Nedidelis taktinis pasiekimas, bet kiekvienas žingsnis, nors ir mažytis, artina Ukrainą prie pergalės.

Trečiadienį Bulgarijos parlamentas pritarė, kad Ukrainai būtų suteikta papildoma karinė pagalba kare su Rusija.

Uždarame posėdyje įstatymų leidėjai balsavo 141-40, trims susilaikius, už tai, kad Ukrainai būtų tiekiamos sugedusios žemė-oras raketos, skirtos Rusijoje pagamintai oro gynybos sistemai S-300, ir mažo kalibro automatinių ginklų šaudmenys, kuriuos išmetė Vidaus reikalų ministerija, pranešė valstybinė naujienų agentūra BTA.

Kariniai ekspertai teigė, kad raketų negalima suremontuoti Bulgarijoje, tačiau Ukraina turi reikiamą įrangą, kad galėtų jas sutaisyti arba panaudoti atsarginėms dalims.

O jei ukrainiečiai gautų naujausiomis veikiančiomis technologijomis pagrįstą modernią Vakarų karinę ginkluotę? Driskiai cypdami bėgtų iš mūšio lauko, dar nespėję į jį atvykti.

Trumpai

Socialiniuose tinkluose pasidalytame vaizdo įraše matyti Malio pakilimo take sudūžtantis lėktuvas, galimai susijęs su „Vagner“ marodieriais.

Klipe, kurį paskelbė keli X (anksčiau – „Twitter“) vartotojai, įskaitant aviacijos paskyras, matyti, kaip rugsėjo 23 d. Vakarų Afrikos šalies Gao oro uoste nusileidęs sovietinių laikų lėktuvas „Ilyushin Il-76“ dideliu greičiu aplenkia kilimo ir tūpimo taką, o po to subyra į gabalus ir užsidega.

Lėktuvu skridusių žmonių likimas nežinomas, tačiau spėliojama, kad tarp jų buvo Malio oro uoste veikiančios „Vagner“ narių.

Ar gali būti, Ukrainos GUR prie to yra pridėję ranką? Gali.

Šė Korėjos kapo Kimas paragino sparčiai didinti branduolinių ginklų gamybą, o savo konclagerį – atlikti svarbesnį vaidmenį valstybių koalicijoje, kuri „naujame šaltajame kare“ konfrontuoja su Jungtinėmis Valstijomis, ketvirtadienį pranešė komunistų režimo valdoma valstybinė žiniasklaida.

Atrodo, vizitų ir susitikimų su Kinijos ir Rusijos režimo nevykėliais susitarimų turinys po truputį ima ryškėti. Šė Korėjos Riebuiliui yra skirtas jam įprastas vaidmuo – vaidinti beprotį lakstantį po pasaulį su atomine bomba.

Trečiadienį Vokietija paskelbė, kad pasienyje su Lenkija ir Čekija sustiprins policijos patruliavimą „kontrabandos maršrutuose“, kad į šalį nepatektų daugiau migrantų.

Naujosios priemonės bus pradėtos taikyti nedelsiant, sakė vidaus reikalų ministrė Nensi Fezer (Nancy Faeser). Apie tai buvo paskelbta kitą dieną po to, kai policijos reidų Vokietijoje metu butuose, kuriuose buvo atlikta krata dėl kontrabandos tinklo, buvo rasta daugiau kaip 100 Sirijos piliečių.

N. Fezer nepateikė jokių žinių apie tai, kiek daugiau pasienio policijos pareigūnų bus dislokuota, tačiau pabrėžė, kad nebus įrengta jokių pastovių pasienio kontrolės punktų, kaip Vokietija nuo 2015 m. tai daro pasienyje su Austrija. Norėdama įvesti tokią kontrolę, Vokietija turėtų apie tai pranešti Europos Komisijai.

O tai, bet tai, šitą gi, o gi kaip čia dabartės su tų nelaimingų pabėgėlių teisėmis? Kur dingo mielaširdingas svetingumas ir noras priimti visus, bėgančius nuo maro, bado ir karo?

Negerai, oj negerai. Ką frau Merkel pasakys? Tiek dirbta, tiek stengtasi, ir ką – veltui?

Trečiadienį Rusija apkaltino Ukrainos Vakarų sąjungininkes, kad jos padėjo suplanuoti ir surengti praėjusią savaitę aneksuotame Krymo pusiasalyje įvykdytą raketų smūgį Juodosios jūros laivyno štabui.

„Nėra jokių abejonių, kad ataka buvo iš anksto suplanuota pasitelkiant Vakarų žvalgybos priemones, NATO palydovinius įrenginius ir žvalgybinius lėktuvus ir įgyvendinta patarus Amerikos ir Didžiosios Britanijos saugumo tarnyboms bei glaudžiai su jomis koordinuojant veiksmus“, – per spaudos konferenciją sakė Rusijos užsienio teroro reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Lavrovo panagių valytoja Zacharova pamiršo paminėti, kad kalčiausi dėl šio smūgio yra šios apžvalgos autoriai.