Didžiausia stichinė nelaimė – Rusija

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/09/21/di... 2023-09-22 14:49:00, skaitė 475, komentavo 6

Didžiausia stichinė nelaimė – Rusija

Geopolitinė padėtis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Jungtinėse Tautose pareiškė, jog organizacija nepajėgi sustabdyti Rusijos agresijos ir ją reikia reformuoti.

„Turime pripažinti: Organizacija yra aklavietėje dėl agresijos. Žmonija nebededa vilčių į JT, kai reikia ginti suverenias tautų sienas… Tačiau tai ne tik Rusijos agresija prieš Ukrainą. Teroristinė valstybė savo agresija siekia pakenkti visoms tarptautinių normų, turinčių apsaugoti pasaulį nuo karo, užtvankoms. Ir esu dėkingas visiems pasaulio žmonėms, kurie pripažino, kad Rusijos agresija pažeidžia JT Chartiją“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas. Pasak Zelenskio, reikia dviejų žingsnių, siekiant reformuoti JT.

Kadangi Rusija klastingai naudodamasi Sovietų Sąjungos veto teisėmis įstūmė pasaulį į aklavietę, pirmas žingsnis būtų – suteikti JT Generalinei Asamblėjai realią galimybę atmesti veto teisę. Kitas žingsnis – JT Saugumo Taryba esą turėtų būti visiškai atskaitinga pasaulio tautoms.

Mūsų galva, Jungtinės Tautos turėtų būti ne reformuojamos, sudarant sąlygas ardomajai Rusijos veiklai reformų metu, o visiškai likviduotos. Beprasmis Jungtinių Tautų funkcionavimas dalyvaujant Rusijai, legitimizuoja jos agresiją prieš Ukrainą ir sukuria precedentą ateities invazijoms, konfliktams bei genocidams.

Mes suprantame, kad Jungtinės Tautos tapo savotiška platforma pasikeisti nuomonėmis, išgirsti ir gyvai pamatyti teroristus. Tačiau to neturėtų būti organizacijoje, kurios pagrindinis uždavinys – užtikrinti taiką pasaulyje.

Tuo tarpu pats Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonijas Guterešas paskelbė pasauliui įspėjimą, jog „žmonija atvėrė vartus į pragarą“.

„Siaubingas karštis turi siaubingų padarinių. Nusiminę ūkininkai stebi, kaip potvyniai nuneša pasėlius. Karščiai gimdo ligas“, – sakė Guterešas savo kalboje, kuria atidarė aukščiausiojo lygio susitikimą dėl klimato kaitos.

Ne, ne sausros ir potvyniai, ne degantys miškai yra žmonijos rykštė, o Rusija, kuri, kaip didžiausia stichinė nelaimė, nusineša dešimtis tūkstančių nekaltų gyvybių.

Bauginti žmoniją apokalipse, pasaulio pabaiga ar pragaro vartais – šiuo metu „ant bangos”. Tačiau malti liežuviu viena, o žengti nors vieną mažą žingsnelį – visai kas kita. Pirmas žingsnelis galėtų būti Rusijos išvijimas iš JT. Priešingu atveju organizacijos vadovo bauginimai teverti Vangos lygio burtams iš ėriuko šlapimo.

V. Zelenskis paragino Donaldą Trampą viešai pasidalyti savo taikos planais, jei buvęs JAV prezidentas žino, kaip užbaigti karą, tačiau neatskleidžia paslapties. Ukrainos prezidentas įspėjo, kad bet koks taikos planas, pagal kurį Ukraina atsisakytų teritorijos, būtų nepriimtinas.

„Jis gali viešai pasidalyti savo idėja dabar, negaišti laiko, neprarasti žmonių ir pasakyti: „Mano formulė – sustabdyti karą, sustabdyti visą šią tragediją ir sustabdyti Rusijos agresiją“, – sakė V. Zelenskis, pridurdamas, jog jei yra idėja, „kaip atimti dalį mūsų teritorijos ir atiduoti Putinui, tai nėra taikos formulė“.

Ukrainos prezidento vizitas JT vyksta tuo metu, kai Ukrainai tenka susidurti su didžiausiu iki šiol buvusiu pasipriešinimu dėl JAV paramos Ukrainai. Kol kas neaišku, ar Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas MakKartis bus linkęs pasirašyti dokumentą dėl didesnio Ukrainos karinio finansavimo.

Tuo tarpu Zelenskis pats žada susitikti su MakKarčiu ir papasakoti apie egzistencines grėsmes savo šaliai: „Labai sunku suprasti, kada esi kare, o kada ne. Net ir atvykęs į karą, į šalį, kurioje vyksta karas, kai vieną dieną atvyksti, gali suprasti daugiau, nei gyveni, girdi, galvoji, skaitai. Ne, tu negali lyginti. Tai skirtinga situacija. Todėl ir galvoju, kad negalime lyginti šių iššūkių“.

Paramos Ukrainai priešininkas MakKartis viešoje kalboje atsisakė įsipareigoti skirti daugiau lėšų Ukrainai: „Ar Zelenskis buvo išrinktas į Kongresą? Ar jis yra mūsų prezidentas? Aš taip nemanau. Man kyla klausimų, kur atskaitomybė už pinigus, kuriuos jau išleidome? Koks tai pergalės planas?“ – kalbėjo Kalifornijos respublikonas.

Zelenskis prašo Džo Baideno ilgojo nuotolio raketų, o Dž. Baidenas prašo Kongreso patvirtinti papildomas 24 mlrd. dolerių nepaprastąsias išlaidas Ukrainai. Štai taip.

Tad ką gali reikšti šis Zelenskio vojažas į JAV bei minėti senatorių politiniai viražai? Pats Ukrainos prezidento vizitas, įtikinėjant partnerius dėl paramos kariaujančiai šaliai, rodo, jog ateina pakankamai sudėtingi laikai, kuomet gyvybiškai svarbaus palaikymo gali pristigti. O Zelenskio atsakymas Trampui dėl nedovanojamų Ukrainos teritorijų yra greičiau užuomina Dž Baidenui, kuris, kaip spėja Ukrainos prezidentas, gali tarp eilučių spausti Kijevą ieškoti tam tikrų sprendimų bei kompromisų su Maskva.

Situacija pakankamai sudėtinga ir daugiaplanė, nes visos pusės nori taikos, tik skirtingomis sąlygomis. Visi supranta, jog Putinas iš Ukrainos nepasitrauks, Zelenskis dalies Ukrainos Rusijai nedovanos. Vadinasi, varginantis karas tęsis nežinia kiek. Panašu, jog permainų laukiama kitais metais po JAV ir Ukrainoje vyksiančių rinkimų, kuriuose aktyviai dalyvaus Rusija. Putino perspektyvas matysime po pirmųjų fiurerio populiarumo „apklausų“, sukurptų FSB kabinetuose.

Skaitant mūsų analizes, prašome suprasti, jog mes jose reiškiame ne asmeninę nuomonę, o geopolitines realijas. Mūsų nuomonė paprasta ir aiški: priversti Maskvos chuntą kapituliuoti ne derybomis, o raketomis, nušluojant nuo žemės paviršiaus Kremlių su ten sėdinčia balvonų gauja. Likę kaip mat iškels baltą taikos vėliavą.

Polinkį derėtis rodo ir Kremlius, pastarosiomis dienomis siuntęs keletą žinučių Putino ir Lavrovo lūpomis apie neatsisakymą derėtis su Kijevu. Tačiau ši Maskvos siūloma taika, be abejo, nebus apie pasitraukimą iš Ukrainos teritorijų. Kremlius siekia derybų formate „Minskas 2”, milijonams driskių okupuotas teritorijas pateikiant, kaip didžiulę imperijos plėtros pergalę.

Faktas, jog derybų signalus siunčiantys Kremliaus generalbalvonai pavargo ir išseko nuo karo rutinos. O be to nesaugu net Maskvoje. Praėjusią parą prie pat Maskvos esančiame kariniame aerodrome įvykdyta diversija, kurios metu susprogdinti net trys kariniai orlaiviai: AN-148 ir IL-20 bei sraigtasparnis MI-28N.

Reikšmingi postūmiai

Šįryt Rusijos okupantai surengė masinį raketų smūgį prieš Ukrainą. Kijeve keturiuose rajonuose užfiksuotos numuštų ir krintančių raketų skeveldros. Darnickio rajone okupantai sugadino dujų vamzdį, nuolaužos apgadino negyvenamąsias patalpas ir stovinčius automobilius. Tebesitęsia gaisrai. Gelbėtojai gesino gaisrą degalinėje, ten degė du automobiliai. Nukentėjo ir profesinio mokymo įstaiga. Tarp mokinių niekas nenukentėjo.

Sostinės mero Vitalijaus Kličko teigimu yra 7 nukentėjusieji, tarp jų – 9 metų mergaitė. Darnickio rajone gelbėtojai gesina gaisrą degalinėje.

Pranešama, jog sparnuotosios raketos X-101/555/55 buvo paleistos iš maždaug 10 strateginės aviacijos lėktuvų Tu-95MS. Priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino daugiau kaip 20 priešo taikinių.

Puikus darbas. Sveikiname.

Ukraina prisiėmė atsakomybę už sprogimus okupuotame Kryme. „Galime patvirtinti, kad tai buvo Ukrainos saugumo ir gynybos pajėgų veiksmai prieš okupantų karinius objektus“, – sakė Ukrainos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.

Ukrainos žvalgybos teigimu, pagrindinis kariuomenės tikslas šiuo metu yra Krymo deokupacija, ir okupantų pajėgos pusiasalyje bus sistemiškai naikinamos ir silpninamos. Artimiausiu metu bus tęsiamos karinės operacijos ore, vandenyje ir sausumoje, nepaisant Rusijos grasinimų.

Trumpai

Netrukus naftos kaina gali pakilti iki 120 JAV dolerių už barelį. Pastarąjį mėnesį naftos kainos šoktelėjo 27 % ir pasiekė 10 mėnesių aukštumas. Maždaug 25 % šio pokyčio lėmė didesnė nei tikėtasi naftos paklausa. Kainos šoktelėjo po valstybinės Saudo Arabijos spaudos agentūros paskelbto pareiškimo, kuriame sakoma, kad Saudo Arabija ir Rusija pratęs naftos gavybos mažinimą dar trims mėnesiams – iki gruodžio mėn.

Saudo Arabija ir toliau savanoriškai mažins naftos kiekį 1 mln. barelių per dieną.

Prekybininkų teigimu, tai netikėtas agresyvus dviejų didžiausių OPEC+ gamintojų žingsnis, dėl kurio šešis mėnesius bus išgaunama maždaug 9 mln. barelių per dieną – mažiausias kiekis naftos per daugelį metų.

Dėl augančių naftos kainų pasaulio BVP gali kristi 0,5 %.

Na štai, patys matote, jog čia Kremliaus ausų ieškoti net ir nereikia. Jos akivaizdžiai styro. Dėl augančių kuro kainų Lietuvos degalinėse kaltas ne kas kitas, o Putinas su gauja.

Mes naftos gavybos mažinimą matome, kaip karo prieš Ukrainą ir prieš Vakarus dedamąją, nes Rusija pabėgėlius, karinius perversmus, badą, dujų, elektros, naftos kainas naudoja kaip ginklus, siekdama išsekinti Vakarus, sukurti aibę ekonominių ir geopolitinių problemų, kurios nustumtų karą Ukrainoje į antrą planą.

Pranešama, jog po to, kai Azerbaidžanas pradėjo puolimą, siekdamas perimti Kalnų Karabacho kontrolę, regione gyvenantys etniniai armėnai sutiko su pasiūlymu nutraukti ugnį.

Azerbaidžano gynybos ministerija patvirtino, kad pavyko susitarti dėl paliaubų kalnuotame etniniame regione, kuriame gyvena armėnai.

Teroristinės Rusijos karo ministras Šoigu lankosi Irane, kur vyksta dronų ir raketų paroda. Maskva eis į sandėrį su bet kokio plauko teroristais, galinčiais ją aprūpinti ginkluote oro smūgiams.