Rusija pasiruošusi blokuoti Sicilijos sąsiaurį Viduržemio jūroje - pats laikas

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-06-06 23:04:00, skaitė 669, komentavo 20

Rusija pasiruošusi blokuoti Sicilijos sąsiaurį Viduržemio jūroje - pats laikas

Praėjusios savaitės pabaigoje pindosaams smarkiai panyžo šokoladinė akis (ačko) dėl rusiškojo kontingento Libijoje, kuris ten nepailsdamas dirba jau keletą metų.

Libija žemėlapyje

Na o kaip čia nepanyžti tai akiai, kada nuo Libijos krantų iki Sicilijos sąsiaurio, per kurį į vakarus plaukia tūkstančiai prekybinių laivų, ranka galima pasiekti.

Laivų judėjimas Viduržemio jūroje internetiniame žemėlapyje

O dabar klausimas, kiek laiko reikės, kol rusiškas MIG-29 nusigaus nuo Libijos pakrantės iki pačios jūrinio kelio širdies, netoli Sicilijos sąsiaurio, atsakant į išsikalinėjimus sienų Rusijos sienų? 15, 20 minučių?

Atstumas

„Pindosinės žvalgybos duomenimis, iš Rusijos Chmeimimo oro bazės Sirijoje į Libiją buvo atgabenta iki 20 naikintuvų MiG-29, o taip pat atakos sraigtasparnių“, – rašo „Bloomberg“.

Ar jaučiate kuo tai kvepia? Štai ir pindosai suprato viską iš anksto, nusiųsdami CŽV vadovą derėtis su Libijos vyriausybe:

"CŽV vadovas Viljamas Bernsas dar anksčiau šiais metais apsilankė Libijoje, kalbėjosi su konkuruojančiomis vyriausybėmis rytuose ir vakaruose, o vėliau susitiko su oficialais asmenimis kaimyniniame Egipte. USA darbotvarkėje pirmoje vietoje yra pastangos išstumti Rusiją iš Šiaurės Afrikos ir pradėti kontroliuoti Libijos naftos telkinių vietoves (maždaug 40% visų Afrikos atsargų)“ – rašo Bloomberg.

Iš pradžių Pindostanas pabandė pasiremti opozicija ir oficialaus Tripolio nekontroliuojamų teritorijų vyriausybe, tačiau nieko nesigavo. Tada jis nuvyko pas oficialią Libijos valdžią pasiūlydamas „ranką ir širdį“. Tačiau ten jis taip pat nieko reikšmingo negalėjo išsiderėti. Nei bazių, nei santykių su Rusija nutraukimo. Žemiau pateiktame paveikslėlyje pavaizduotas Rusijos buvimas Libijojos. Atkreipkite dėmesį į du didžiausius Libijos uostus – ES-Sider ir Bengazi. Šiuos du uostus kartu su terminalais saugo rusiškas kontingentas. O štai žali taškai raudonų apskritimų viduje - tai yra karinės bazės, iš kurių gali atskristi rusiški "paukšteliai" kurie tikrai ne šudelių čiurkšlėmis mėtosi. Ir tai neskaičiuojant stambiausios Al-Džufra karinės oro pajėgų bazės dykumoje.

Rusijos buvimas Libijoje

Tas faktas, kad Pindostano žvalgyba pradėjo reikšti padidintą susirūpinimą dėl Rusijos pajėgų Libijoje, leidžia manyti apie tai, kad tikimybė uždaryti Sicilijos įlanką - tai labai reali perspektyva tuo atveju, jeigu toliau tesis išsikalinėjimai prie Rusijos Federacijos sienų. O atsižvelgiant į tai, kad Viduržemio jūroje, be Rusijos kosminių ir oro pajėgų, taip pat vykdo budėjimą dar ir nuo 10 iki 20 Rusijos Federacijos karinio jūrų laivyno nuolatinio operatyvinio junginio Viduržemio jūroje laivų, kurie bazuojasi ir yra aptarnaujami Sirijos Tartuso uoste, tampa visiškai akivaizdu, kad Rusija turi ir instrumentų, ir pajėgų įvykdyti aprašytą "operaciją", kuri jei ne sustabdys vakaroidinės pramonės ir prekybos, tai bent jau kaip minimum smarkiai paralyžuos. Beje, Rusijos Viduržemio jūros operatyvinio jungino laivai, su gana pavydėtinu dažnumu pradėjo lankytis Libijos Tripolio, Bengazio, Marsa El Bregos, Misuratos, Es Sidr uostuose.

Nervingas ir chaotiškas pindosų elgesys, pastaraisiais mėnesiais belakstančių po visus Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką ir bandančių įtikinti vietinę valdžią, kad nutrauktu santykius su Rusija - tai  pasekmės to, kad jie reguliariai praranda kontrolę ne tik dėl naftos telkinių, tačiau dar faktiškai nustoja kontroliuoti svarbiausius jūrų prekybos kelius – pietinę Viduržemio jūros dalį (Rusijos bazės Sirijoje ir Libijoje, taip pat būsimoji bazė Egipte), Persijos įlanką (Iranas ir Saudo Arabija), Ormūzo sąsiauris (Iranas, Kinija ir Rusija) ir taip toliau pagal sąrašą. Rusija, Iranas, Kinija ir Artimųjų Rytų šalys sistemingai ir metodiškai kuria karines bazes palei jūrų kelius, išstumdamos iš ten pindosus ir britonus. Ir patys aktyviausi šiuo atžvilgiu - tai rusai.

Anglosaksonams visa ši situacija yra neįprasta ir vienintelis dalykas kuris jiems belieka padaryti, tai pabandyti užtaisyti „strateginį pralaimėjimą“ Rusijai ir Kinijai, dirbant su jų kaimynais. Jei jiems tai pavyks, tai po to nebus jokių problemų atgauti Persijos įlankos šalių, telkinių ir jūrų prekybos kelių kontrolę. Tad nėra jokių abejonių, kad anglosaksonai eis iki galo ir tam tikrame etape netgi ir „va-bank“, bandydami susigrąžinti savo pozicijas, tačiau kuo daugiau šalių susiburs į vieningą „kumštį“, ar tai būtų BRICS, SCO, Eurazijos sąjunga, tuo mažiau šansų bus jankiams sulaukti sėkmės. Libija dabar pindosams kelia nerimą tik todėl, kad kuo didesnis išsikalinėjimas prie Rusijos sienų, tuo didesnė tikimybė to, kad Rusija vakaroidnių šalių laivams tiesiog užblokuos Sicilijos sąsiaurį, kaip tai padarė Iranas Ormūzo sąsiauryje. Tai jau ne teorinė galimybė, o labai netgi reali.

Ir reikia pripažinti, kad tam Rusija turi visas galimybes.