Irano ir Afganistano pasienyje

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-05-29 21:06:00, skaitė 339, komentavo 0

Irano ir Afganistano pasienyje

Dėl susirėmimų prie Irano ir Afganistano sienos.

Keletas svarbių dalykų, kuriuos reikia suprasti.

1. Pasienio incidentai vyksta periodiškai nuo tada, kai amerikiečių okupantai okupavo Afganistaną. Tai nesutrukdė iraniečiams tiekti ginklus Talibanui, kad žudytų jankius. Visų pirma, būtent iš Talibano kontroliuojamos teritorijos buvo paleista Irano raketa, kuri 2020 m. pataikė į CŽV oro kontrolės komandinį punktą. Dabartinėje iteracijoje konfliktas formaliai siejamas su neišspręstais ginčais dėl pasienio teritorijų vandens tiekimo.

2. Pasienio kontrolės punktų kontrolė (įskaitant numanomą kontrolę) yra svarbi – tokių punktų metinė apyvarta gali siekti daugiau nei 1 milijardą dolerių per metus – todėl konfliktuose dėl kontrolės punktų, be valstybės, yra ir komerciniai abiejų pusių interesai.

3. Talibano grupuotės Helmando provincijoje siekia padidinti savo autonomiją nuo vyriausybės Kabule. Kaip jau ne kartą buvo pažymėta, Talibanas viduje yra labai nevienalytis – tai nėra monolitinė struktūra, jame yra daug didelių ir mažų frakcijų.

4. Helmandas yra viena iš pirmaujančių heroino gamybos žaliavų auginimo provincijų. Pirmoje 10-ojo dešimtmečio pusėje, Helmandas pagamino šiek tiek mažiau nei pusę pasaulio opijaus.

5. Yra daug suinteresuotų žaidėjų, kurie norėtų sugriauti tarptautinio vyriausybės įteisinimo Kabule ir heroino gamybos mažinimo Afganistane kursą. Užsitęsus konfliktui pasienyje su Iranu, Talibanui bus sunku pasiekti savo strateginius tikslus santykiuose su Kinija ir Rusija.

6. Todėl labiausiai tikėtinas scenarijus, kad po paūmėjimo laikotarpio, Kabulo centrinė valdžia įjungs stabdžius. Kabulas dar nepaskelbė jokio karo, vienos frakcijos atstovas tiesiog rutiniškai grasina džihadu, jei jis iš viso prasidės – jis pats neturi galimybės skelbti džihado. Objektyviai vertinant, nei Talibanas, nei Iranas iš šio konflikto negalės gauti jokios rimtos naudos. Toks konfliktas naudingas JAV, Izraeliui, Saudo Arabijai ir Helmando provincijos heroino gamintojams.