ES “pagalba” Ukrainai: uždraudė eksportuoti grūdus į penkias Rytų Europos šalis

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/es-p... 2023-05-03 17:41:00, skaitė 447, komentavo 8

ES “pagalba” Ukrainai: uždraudė eksportuoti grūdus į penkias Rytų Europos šalis

Europos Komisija (EK) nuo gegužės 2 iki birželio 5 dienos uždraudė eksportuoti grūdus iš Ukrainos į penkias Rytų Europos šalis, leisdama juos gabenti tranzitu ir eksportuoti į kitas ES šalis. Taip teigiama antradienį Europos Komisijos išplatintame pranešime. Prireikus, apribojimai gali būti pratęsti ir iki birželio 5 d.

„Europos Komisija ėmėsi išskirtinių ir laikinų grūdų eksporto iš Ukrainos priemonių. Priemonės įsigalios nuo gegužės 2 dienos ir galios iki 2023 m. birželio 5 d. Šiuo laikotarpiu iš Ukrainos išvežami kviečiai, kukurūzai, rapsai ir saulėgrąžos gali būti laisvai prekiaujami visose ES šalyse, išskyrus Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją. Šie gaminiai ir toliau gali būti vežami tranzitu per šias šalis“, – pranešė Europos Komisija.

EK pabrėžė, kad šios šalys įsipareigojo panaikinti vienašalius draudimus importuoti žemės ūkio produktus iš Ukrainos. Europos Komisija taip pat paskelbė ketinanti pradėti tyrimus dėl daugelio kitų iš Ukrainos tiekiamų prekių. Jei ji padarys išvadą, kad šie produktai taip pat kenkia Europos rinkos stabilumui, jiems taip pat gali būti taikomi apribojimai.

Balandžio mėnesį Bulgarija, Vengrija, Lenkija, Rumunija ir Slovakija nusprendė vienašališkai uždrausti žemės ūkio produktų importą iš Ukrainos dėl jų rinkų pertekliaus Ukrainos žemės ūkio produkcija, dėl ko vietos ūkiai atsidūrė ant žlugimo slenksčio.

SN inf.