Ukrainos kontrpuolimas gali prasidėti bet kurią akimirką

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/05/01/uk... 2023-05-02 03:26:00, skaitė 519, komentavo 6

Ukrainos kontrpuolimas gali prasidėti bet kurią akimirką

Nuotraukoje: Ukrainiečių kariai minosvaidžiu siunčia linkėjimus driskiams.

Geopolitinė padėtis

Ukrainos kariuomenė visiškai pasirengusi pavasario kontrpuolimui. Manoma, kad jis prasidės pietuose. Rusai turėjo beveik šešis mėnesius pasiruošti ir sukurti sudėtingą gynybos sistemą, todėl prasiveržti pro gynybinius įtvirtinimus bus didžiulis iššūkis.

Kai kuriose pietų Ukrainos dalyse įrengta gausybė prieštankinių griovių, kliūčių, minų laukų ir tranšėjų sluoksnių. Šie įtvirtinimai tęsiasi šimtus kilometrų per visą vingiuotą pietų fronto liniją. Ukrainiečiams teks apeiti arba įveikti tokias kliūtis dideliu greičiu, kad rusai nespėtų persigrupuoti, o gynyba subyrėtų į šipulius.

Rusijos pozicijos labiausiai sutelktos prie fronto linijos pietryčių Zaporožės regione, rytuose ir visoje siauroje žemės juostoje, jungiančioje Krymo pusiasalį su likusia Ukrainos dalimi.

Buvusi JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) teigia, kad jos valstybė turi iki galo padėti Ukrainai pasiekti pergalę prieš Rusijos invaziją. Demokratų partijos politikė išreiškė viltį, kad ir ateityje parama išliks dvipartinė.

„Mes turime laimėti. Turime tai privesti iki teigiamos pabaigos – Ukrainos žmonėms ir mūsų šaliai. Dabar pasaulyje vyksta kova tarp demokratijos ir autokratijos, kurios apraiška yra Ukraina“, – sakė N. Pelosi.

Pergalės šūkiai iš politikų lūpų liejasi laisvai. Tačiau paklausus, kaip ta pergalė turi atrodyti ir koks konkretus jos scenarijus – politikų veiduose ima bėgioti susierzinimo bangelės.

Mes žinome, jog pergalė sutriuškinant Rusiją šiame karo etape neįmanoma. Pergalė prieš Rusijos valkatas Donbase nėra pergalė prieš Mordorą. Rusofašizmas privalo būti sunaikintas pačioje širdyje, Maskvoje ir tik tada mes ramiau atsikvėpsime. Iki to laiko, reikia stiprinti savo gynybą ir ruoštis.

Popiežius Pranciškus šeštadienį padėkojo vengrams už ukrainiečių pabėgėlių priėmimą ir paragino padėti visiems, kuriems to reikia, ragindamas ugdyti labdaros kultūrą.

Šiuo žingsniu popiežius auklėja Vengrijos premjerą Orbaną, kuris griežtą antiimigracinę politiką pateisina nuogąstavimais, jog migracija kelia grėsmę krikščioniškajai Europos kultūrai.

Pranciškus susitiko su pabėgėliais, tarp kurių nemažai ukrainiečių. Vėliau pontifikas kalbėjosi su Rusijos Ortodoksų Bažnyčios atstovu Vengrijoje metropolitu Hilarionu. Manoma, jog popiežius greičiausiai siekia susitikti su Rusijos patriarchu kagėbistu Kirilu.

Kalbėdamas baltų plytų Šv. Elžbietos bažnyčioje Budapešte, Pranciškus priminė, kad Evangelija krikščionis moko rodyti meilę ir užuojautą visiems, ypač tiems, kurie patiria skurdą ir skausmą, ir „net tiems, kurie nėra tikintys“.

„Meilė, kurią Jėzus mums dovanoja ir įsako praktikuoti, gali padėti išrauti abejingumo ir savanaudiškumo blogį iš visuomenės, iš mūsų miestų ir vietų, kuriose gyvename, – abejingumas yra maras, – ir atgaivinti viltį dėl naujo, teisingesnio ir broliškesnio pasaulio, kuriame visi galėtų jaustis kaip namie“, – sakė pontifikas.

Deja, pasaulis tampa vis žiauresnis, godesnis, seniai pamiršęs Evangelijos mokymus. Nelabai suprantame, kodėl Popiežius siekia susitikti su Kirilą apsėdusiu su šėtonu, tuo pačiu, kuris gundė Jėzų Alyvų kalne.

Kaip galima susikalbėti su velniu ir ką jam pasiūlyti? Nebent sulįsti į kiaules ir suvaryti jas į ežero bangas nusiskandinti.

Reikšmingi postūmiai

Krymo Sevastopolio uosto gubernatorius teigia, jog miesto degalų saugykloje kilo gaisras. Manoma, jog saugyklą atakavo keli dronai, iš kurių vienas buvo numuštas. Ukrainos karinės žvalgybos teigimu, sunaikinta daugiau kaip 40 000 tonų talpos naftos produktų cisternų, skirtų aprūpinti Rusijos Juodosios jūros laivyną.

Ukrainos kariuomenės atstovai pataria visiems laikinai okupuoto Krymo gyventojams nebūti šalia karinių objektų ir įrenginių, kurie aprūpina agresoriaus kariuomenę.

Po ankstesnių atakų prieš okupantų infrastruktūrą Kryme Ukraina susilaikydavo nuo atviro atsakomybės prisiėmimo, tačiau pabrėždavo turinti teisę smogti bet kokiam taikiniui, atsakydama į Rusijos agresiją.

Pastaruoju metu matome akivaizdžią Ukrainos iniciatyvą ir sėkmę, naikinant marodierius Kryme. Ukrainos kariuomenės generalinis štabas tvirtina, jog šios vasaros sezonas bus karštas.

Gerų atostogų Kryme, Mordoro barbarai.

Trumpai

Televizijos kanalas „Rossija 1“ parodė filmuotą medžiagą iš Umanės, kur Rusijos raketa pataikė į gyvenamąjį namą ir nužudė vietos gyventojus. Po rusų teroristų smūgio žuvo 23 žmonės, tarp jų šeši vaikai. Putlerio propagandos gebelsai šį Rusijos žudynių aktą pateikė kaip Ukrainos kariškių vykdomą Donbaso apšaudymą.

Štai ir viskas, ką reikia žinoti apie melo, blogio ir smurto imperijos iškrypusį ideologų mąstymą. Šlykštus cinizmas, rusofašistinis žiaurumas – visa tai blogio imperijos vėžio metastazės. Visi, kurie apnuodyti šia blogio medžiaga kartu su putinais ir solovjovais degs tame pačiame pragaro katile.

Beje, Rusijos propagandistai šlykščią melo mašiną paleido po to, kai Maskvoje balandžio 28-osios naktį rusai padėjo gėlių žuvusiems civiliams Ukrainos gyventojams atminti.

Kiek tokių žmonių yra tarp 140 milijonų? Tūkstantis? Du tūkstančiai?

Jungtinė Karalystė ketina pirkti tolimojo nuotolio raketų ir įrangos, kad užtikrintų Ukrainos karių mobilumą. Jungtinės Karalystės gynybos ministerija paskelbė reikalavimus Ukrainai skirtoms smogiamosioms sistemoms.

Vienas iš jų – raketos, kurios gali nuskrieti iki 300 km. Įsigijimams skirta 520 mln. svarų sterlingų, iš kurių jau panaudota 200 mln. – bepiločiams orlaivius, žvalgybos sistemoms ir oro gynybos įrenginiams, taip pat karinių transporto priemonių atsarginėms dalims.

JAV atsargos generolas leitenantas Benas Hodžesas teigia, kad Ukrainai reikia ATACMS raketų, norint išlaisvinti Krymą. Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milis pareiškė, kad JAV svarsto galimybes vietoj ATACMS tiekti Ukrainai ilgo nuotolio ginklus, kurie leistų kariuomenei padidinti savo veikimo nuotolį mūšio lauke.

Ukrainos vyriausybė uždraudė ženklų kuriuose yra simbolių „Z“ ir „V“ naudojimą. „Raidės „Z“ ir „V“ dabar yra uždraustos pagal teisės aktus. Tai yra, draudžiama naudoti šias raides atskirai, taip pat žodžiuose, parašytuose kirilica, vietoj „C“, „Z“, „V“, „F“.

Toks draudimas taip pat taikomas užrašams ir paveikslėliams, komunistinio totalitarinio režimo, nacionalsocialistinio (nacistinio) totalitarinio režimo simboliams“, – sakoma pareiškime.

Šiandien, kai Lietuvoje beveik atvirai leidžiama skleistis prorusiškam bolševikiniam gaivalui, leisime sau ironizuoti, jog Ukraina tokiais veiksmais pažeidžia žmogaus teises ir laisves.

Lietuvoje

Lietuva pagal BVP vienam gyventojui pakilo į 40 vietą pasaulyje. Pralenkėme tokias šalis kaip Portugalija, Kroatija, Slovakija, Graikija, Lenkija ar Vengrija. Sąjūdžio mitingų karta pamena laikus, kai nuo Vakarų šalių buvome atsilikę daugiau nei 20 kartų.

Bet vis tiek gyvenam laaabai blogai, nepaisant to, kad planuojamas pragyvenimo minimumas artėja prie 1000 eurų.

Ir be ironijos norime pasveikinti visus mus ir jus su tuo, kad šimtus metų vargo, skurdo ir okupanto alinama tauta, sugebėjo pakilti iš duobės ir nebūties, sukurti valstybę ir ją išsaugoti. Tai ne politikavimas ir ne nuopelnų priskyrimas kokiai nors partijai.

Tai tiesiog realybė, į kurią mus atvedė tėvai ir seneliai, o ją puoselėjate ir saugote visi jūs – broliai ir sesės.

Ačiū Jums, didžiavyriai ir didmoterės.