Ukrainos atstatymo agentūrai – neįkainojama Lietuvos specialistų patirtis

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/ukrainos-... 2023-04-26 23:45:00, skaitė 358, komentavo 1

Ukrainos atstatymo agentūrai – neįkainojama Lietuvos specialistų patirtis

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Lietuva teiks unikalią ekspertinę pagalbą šių metų pradžioje įkurtai valstybinei Ukrainos atstatymo ir plėtros agentūrai, atsakingai už karo nusiaubtos šalies atstatymą.

Vyriausybės kanceliarijos, Užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos ambasados Ukrainoje, Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) atstovai susitikimuose su Ukrainos atstatymo agentūros vadovu Mustafa Nayemu bei patarėja Svitlana Kolomiiets aptarė dvišalio bendradarbiavimo ir Lietuvos prisidėjimo stiprinant naujai įkurtą agentūrą galimybes.

„Ukrainos atstatymas, jo susiejimas su šalies stojimo į Europos Sąjungą procesais – milžiniškas uždavinys kariaujančiai šaliai. Mūsų šalies institucijos turi šiuo metu Ukrainai itin reikalingos tarptautinės paramos administravimo ir projektų įgyvendinimo patirties. Sieksime, kad Lietuvos ekspertai labai praktiškai prisidėtų prie šiuo metu daugiausiai iššūkių keliančių veiklų“, - pasakė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Bendradarbiavimas su Ukrainos atstatymo agentūra nėra pirmas Lietuvos Ukrainoje vykdomas projektas. Šiuo metu tęsiamas ES, o taip pat Lietuvos kofinansuojamas daugiau nei 36 mln. Eur vertės projektas, skirtas efektyviam viešųjų finansų valdymui Ukrainoje.

Įgyvendinant Europos taikos priemonės projektą, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms teikiama medicinos įranga, greitosios pagalbos automobiliai, išminavimo įranga, sunkvežimiai. Tam skirta beveik 30 mln. Eur.

Šiuo metu CPVA taip pat rūpinasi Lietuvos finansuojamu mokyklos Borodiankoje ir darželio Irpinėje atstatymu. Mokyklos atstatymui skirta daugiau nei 6,1 mln. Eur, o darželiui – 3,7 mln. Eur. Tikimasi, kad dar šį rudenį naujus mokslo metus čia pradės beveik 1000 ukrainiečių vaikų.

Lietuva viena pirmųjų pradėjo Ukrainos infrastruktūros atstatymo projektus. Balandžio 19 d. Ukrainai perdavė pirmąjį baigtą mobilios gyvenvietės Borodiankoje atkūrimo projektą. Dar vienas projektas įgyvendinamas Mykolajive.

Pranešama, kad visa Lietuvos visuomenė bei valstybė visapusiškai remia ir palaiko Ukrainą, teikia karinę bei humanitarinę pagalbą.

Ekspertai.eu primena, kad Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė interviu CNN, jau daugiau negu prieš metus ragino Europą nedelsti pradėti karo su Putinu, jei kitaip neišeina ir tokiu būdu sustabdyti nusikaltėlį mūšio lauke. Šiai moters idėjai taip pat pritarė didžioji dalis Lietuvos piliečių.

„Jei karas neišvengiamas, neatidėliokime jo. Geriau imkimės to kiek galima anksčiau, o ne atidėkime ir laukime. Jei tai neišvengiama ir mes negalime Putino sustabdyti Ukrainoje, jis ateis prie mūsų sienų“, - tąkart perspėjo D. Grybauskaitė.

Susiję:

Lietuva sėkmingai vykdo Ukrainos atstatymo darbus

Balčyčytė Briuselyje aptarė COVID-19 pandemijos ir karo Ukrainoje įgytas institucines pamokas

Nors karas dar tęsiasi, Ukrainos atstatymo darbai išlieka Lietuvos prerogatyva

Briuselyje Balčytytė pažymėjo Ukrainos pažangą kovojant su korupcija ir vykdant reformas

Balčytytė Briuselyje aptarė kovos melu ir dezinformacija aspektus

Vyriausybė tęsia mūšį už tiesą viešojoje erdvėje

Vyriausybės kanclerė Balčytytė dezinformacijai pasiryžusi perpjauti gerklę

Balčytytė diskutavo apie dezinformacijos sklaidą COVID-19 pandemijos ir karo kontekste

Nepaisant karo, Lietuva intensyviai kimba į Ukrainos atstatymo darbus

Balčytytė: duomenimis grįstas valdymas reikalingas jau šiandien – ir jis skinasi kelią

Naujasis Lietuvos krizių valdymo modelis – dar vienas Lietuvos pažangos liudijimas

Vyriausybės kanclerė su Moldovos gynybos ministru pasitarė apie grėsmes ir COVID-19