Eilinis kirdyk Ilono Masko kosminiam laivui

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-04-21 15:28:00, skaitė 541, komentavo 16

Eilinis kirdyk Ilono Masko kosminiam laivui

Šiemet Ilonas Maskas truputi susivėlino su velykiniu fejerverku.  Jau buvo tape beveik tradicija velykų proga suruošti fejerverką nuo Masko kompanijos. 

Kaip matyti iš "SpaceFlight Now“ transliacijos, kosminio laivo „Starship“ bandymas skristi pasibaigė eiline avarija praėjus trims minutėms po starto – raketa pradėjo suktis, o po to įvyko sprogimas.

„Skridimas baigėsi avarija, ne visi varikliai spėjo įsijungti“, – sakė laidos vedėjas.

Kadruose iš transliacijos matyti sprogimas danguje ir skraidančios nuolaužos. „Mes nežinome, ar tai atsitiko dėl raketos konstrukcijos, ar buvo duota komanda susinaikinti“, – pridūrė laidos vedėjas.

„Starship“ pakilo į pirmąjį bandomąjį skridimą iš aikštelės Teksase išvyko 16:33 Maskvos-Wilno laiku. Buvo numatyta, kad jis turėjo pakilti į maždaug 234 kilometrų aukštį, apskrieti aplink Žemę beveik pilną ratą, o paskui nukristi į Ramųjį vandenyną, netoli Havajų salų. Nebuvo planuota išsaugoti raketą nešėją, todėl pirmoji pakopa po atskyrimo turėjo nukristi į Meksikos įlanką.

„SpaceX“ kuria „Starship“ laivus skidimams į tolimąjį kosmosą. Tai turėtų būti pats galingiausias ir didžiausias iš visų žmogaus sukurtų aparatų. Pagal Ilono Masko užmačias, būtent tokiu aparatu kada nors skris ekspedicijos į Mėnulį ir Marsą.

Iki šiol mažiausiai septyni skirtingi „Starship“ bandymai baigėsi raketų sprogimais, velykiniai Masko saliutai. Pirmojo skrydžio išvakarėse Maskas kalbėjo, kad būtų beprotiška tikėtis jo sėkmės. Kartu jis leido suprasti, kad labiausiai norėtų išvengti sprogimo paleidimo aikštelėje, nes tokiu atveju pasiruošimas naujam startui gali užtrukti kelis mėnesius.