Washington Post: baisi Ukrainos armijos degradacija

Autorius: Žiūronai Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-03-15 14:36:00, skaitė 612, komentavo 19

Washington Post: baisi Ukrainos armijos degradacija

Vakar „Washington Post“ į pirmąjį puslapį patalpino straipsnį apie siaubingą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų degradaciją, baisius nuostolius ir augantį Ukrainos kariuomenės pesimizmą. Straipsnio autorius cituoja 46-osios brigados bataliono vado  šaukiniu Kupolas žodžius. Laikraščiui jis aiškino, kad visi patyrę kariai ir karininkai, įskaitant ir tuos, kurie treniravosi Vakaruose, jau yra eliminuoti  – arba žuvę, arba sužeisti.

Kupolas pasakojo apie į mūšį einančius naujokus, kurie niekada nemeta granatų, lengvai palieka savo pozicijas apšaudymo metu ir nemoka naudotis šaunamaisiais ginklais.

Jo dalinys žiemą pasitraukė iš Soledaro. Kupolas prisiminė, kaip šimtai ukrainiečių karių iš dalinių, kovojusių kartu su jo batalione, tiesiog paliko savo pozicijas, kai Rusijos Wagnerio samdinių grupė pajudėjo į priekį.

Po metų karo Kupolas sako, kad jo batalionas yra neatpažįstamas. Iš maždaug 500 kareivių apie 100 žuvo, o dar 400 buvo sužeisti, todėl personalo kaita visiškai pasikeitė. Kupolas teigė esąs vienintelis profesionalus bataliono karys ir kalbėjo apie tai, kaip sunku vadovauti daliniui, sudarytam tik iš nepatyrusių karių.

"Aš gaunu 100 naujų kareivių, - sakė Kupolas. - Jie man neduoda laiko naujokus apmokyti." Jie sako: „Veskite juos į mūšį“. O naujokai tiesiog viską meta ir bėga. Ir viskas. Ar supranti kodėl? Nes karys nešaudo. Klausiu jo kodėl nešaudai, o jis atsako: „Bijau šūvio garso“. Ir kažkodėl jis niekada nemetė granatos“.