Ignas Vėgėlė: kaip atrodo "žodžio laisvė" nepriklausomoje Lietuvoje

Autorius: Ignas Vėgėlė Šaltinis: https://www.facebook.com/Dr.Ig... 2023-03-14 01:19:00, skaitė 723, komentavo 28

Ignas Vėgėlė: kaip atrodo

Kai valdžia praranda įtaką, o galia ima slysti iš rankų, įsismarkauja persekiojimas. Valdžios įtakingieji deda visas pastangas, kad užčiauptų žodžio laisvę. Vieniems keliamos bylos, kiti nutildomi grasinimais išmesti iš darbo, treti tyliai įspėjami dėl karjeros perspektyvų. Galų gale kitiems nieko kito nelieka – tik glaustis prie stipresniųjų ir pritariamai linkčioti. Už paplekšnojimą per petį, pažadą, projektėlį, apdovanojimą ar vienkartinę premiją.

Šiandien skundikams pavyko antrą kartą blokuoti OpTv. Galite šį kanalą mėgti, ar nemėgti, pritarti, ar ne. Galite mylėti, ar nekęsti žurnalistės Janutienės. Tačiau kiekvienas turime mylėti LAISVĘ ir DEMOKRATIJĄ. Vakarų kultūroje puoselėjome teisę į saviraiškos laisvę, kuri apima teisę gauti ir skleisti informaciją, teisę turėti savo pažiūras ar jas viešai skleisti. Džordžas Orvelas pabrėžė ir tai, kad: „Jei „laisvė“ iš viso ką nors reiškia, ji reiškia teisę sakyti žmonėms tai, ko jie nenori girdėti.“

Persekiojamus reikia palaikyti ir jiems padėti: šiandien persekiojami drąsūs, rytoj išmuš valanda tiems, kurie tyli ir nesikiša. Kviečiu visus, kurie sekė OpTV ar kuriems svarbi LAISVĖ, jungtis į „laikiną OpTV priebėgą“ – OpTv plius.

Pirmasis jos reportažas – šokiruoja. LRT generalinė direktorė LRT eteryje transliavusi „valstybės kūrėjo“ Šurajevo apdovanojimą, atvirai persekioja VU Žurnalistikos katedros dėstytoją. LRT vadovės etikos suvokimas šokiruoja: Olegas Šurajevas yra etiškas, o doc. dr. Jolanta Mažylė – tariamai, ne. Nes pastaroji dalyvavo OPTv laidoje. Kviečiu patiems pamatyti, kaip atrodo "žodžio laisvė" nepriklausomoje Lietuvoje: LRT vadovė kreipiasi į Studijų programų komitetą ir reikalauja ne tik nubausti nepaklusnią dėstytoją, bet skatinti studentus ją skųsti, jos dalyvavimą OpTV laidoje prilyginant nekokybiškam dėstymui ir t.t. Jei taip valdomas #LRT, suprantu, kodėl iš visuomeninio pastaruoju metu jis tapo valstybiniu-partiniu.

https://youtu.be/HLJvvkFdfRk