TOTALI PARTIJŲ KRIZĖ LIETUVOJE

Autorius: Agnė Širinskienė Šaltinis: https://www.facebook.com/profi... 2023-02-28 23:09:00, skaitė 257, komentavo 10

TOTALI PARTIJŲ KRIZĖ LIETUVOJE

Seimo tyrimų skyrius šiandien pateikė rinkimų analizę, kuri anaiptol nieko gero nepasako nei apie rinkimuose dalyvaujančias partijas, nei apie demokratijos lygį Lietuvoje.

Daug indikatorių, kurie liudija partijų krizę. Krūva ne vieną dešimtį kartą teistų žmonių, su neišnykusiais teistumais, kas rodo, jog partijoms nesvarbi nepriekaištinga jų keliamų kandidatų reputacija. Yra partijų, ir parlamentinių, kurių sąrašuose - kone pusė kandidatų nepartiniai. Kas rodo, kad savo kadrų taip ir nespėta užauginti. Parlamentinės partijos neranda kandidatų į merus - toks kadrų badas. Vien ko verta laisvės partijos situacija, kuri merus sugebėjo surasti vos 8 apygardose.

Kur kas didesnį nerimą kelia praktiškai sunaikinta galimybė dalyvauti rinkimuose savęs nesiejat su politine partija - rinkimų komitetų veiklą suvaržius iki neįmanomumo ribos rinkimų komitetų (pervadintų politiniais komitetais) dramatiškai sumažėjo. Žinoma, partijoms sumažėjo konkurencijos, kurios jos paniškai bijojo. Tą savo akimis mačiau rinkimų kodeksą rengusioje darbo grupėje. Bet ar taip priartėjome prie vakarų? Nes kažkodėl politinių konkurentų kiekio mažinimas yra labiau rytų tradicija.