CNN: „nulūžus“ Ukrainos elektros tinklams JAV valdininkė atrado rusišką pėdsaką

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/02/cnn-... 2016-02-13 22:04:12, skaitė 3938, komentavo 0

CNN: „nulūžus“ Ukrainos elektros tinklams JAV valdininkė atrado rusišką pėdsaką

elektros tinklai

Dėl Ukrainos elektros tinklų veiklos „lūžimo“, kas įvyko praėjusių metų gruodį, ko pasekoje buvo palikti be elektros energijos 103 gyvenamieji punktai, kalta Rusija, – taip pareiškė JAV energetikos ministro pavaduotoja Elizabeth Sherwood-Randall energijos tiekimo srities vadovų susirinkimo metu. Apie jos pareiškimą CNN papasakojo vienas amerikiečių valdininkų mačiusių jos pasisakymą.

Šis pareiškimas skiriasi nuo likusių aukštų amerikiečių valdininkų žvalgybos ir gynybos sferose nuomonės – jie tvirtina, jog duomenų per mažai ir jog Vašingtonas nėra pasirengęs apkaltinti Rusiją organizavus kiberataką, pažymi TV kanalas savo tinklapio straipsnyje. Kiti valdininkai, pasisakę spaudos konferencijoje, nesiėmė daryti tokių pat „galutinių išvadų“.

Sherwood-Randall atstovė nesugebėjo pateikti jos pasisakymo detalių ir atsisakė šios „pakankamai delikataus pobūdžio informacijos“ aptarimo, o taip pat atsisakė nuo tolimesnių komentarų, praneša CNN.

Amerikos valdžia įdėmiai stebi tyrimo, Ukrainos elektros tinklų atžvilgiu, eigą, kadangi, pasak jų, tai buvo pirmasis, savo esme, kiberatakos aktas, atsiliepęs taikiems gyventojams. Neskaitant to, nerimą kelia tai, jog amerikiečių elektros tinklai ir stambūs pramonės objektai, daugeliu atveju turi tas pačias pažeidžiamas vietas, kaip ir tos, į kurias buvo smogta Ukrainoje.

Į amerikiečių komandą, užsiimančią tyrimu, buvo įtraukti ekspertai iš energetikos ministerijos ir saugumo, o taip pat Valstybės departamento ir FTB. Jie pirmą kartą tiksliai nustatė, jog būtent kiberataka buvo energijos tiekimo atjungimo priežastimi.

Pasak amerikiečių valdininkų situacijos aprašymo, atakos metu kvalifikuotų hakerių (programišių) komanda tuo pačiu metu užpuolė šešis elektros energijos tiekėjus. Kenksmingos programos „nulaužė“ kompiuterių apsaugą ir ištrynė duomenis apie tinklo kontrolės sistemas, dėl ko atstatyti elektros tiekimą buvo dar sunkiau.

Ukrainos valdžia užpuolimu viešai apkaltino Rusiją. Ji taip pat tvirtino, jog pagrindinis numanomas „kaltininkas“ – kenksminga programa BlackEnergy, „kurios šaknys“ Rusijoje. Tačiau amerikiečių valdžia ir tyrime dalyvaujantys privataus sektoriaus atstovai nemano, jog tinklų griūties priežastimi buvo būtent BlackEnergy programa, – jie nurodo į kitas, gerokai labiau griaunamąsias programas, pastebi CNN.

edition.cnn.com