Duokite jiems duonos ir cirko, ir jie niekada nesukils

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://medium.com/@lindaellis... 2023-02-12 06:28:00, skaitė 589, komentavo 9

Duokite jiems duonos ir cirko, ir jie niekada nesukils

https://en.wikipedia.org/wiki/Bread_and_circuses

Duona ir cirkas

"Duona ir cirkai" (arba duona ir žaidimai; iš lotynų kalbos: panem et circenses) yra metoniminė frazė, reiškianti paviršutinišką nuolaidžiavimą. Ši frazė priskiriama Juvenalui, romėnų poetui, gyvenusiam I a. pabaigoje ir II a. pradžioje, ir dažnai vartojama kultūriniame, ypač politiniame, kontekste.

Politiniame kontekste ši frazė reiškia, kad visuomenės pritarimą galima sukelti ne dėl puikių valstybės tarnybų ar viešosios politikos, bet dėl dėmesio nukreipimo, išsiblaškymo arba dėl to, kad patenkinami patys artimiausi ar paprasčiausi gyventojų poreikiai, pasiūlant lengvatas, pavyzdžiui, maistą (duoną) arba pramogas (cirkus).

Iš pradžių Juvenalis jį vartojo norėdamas pasmerkti paprastų žmonių "savanaudiškumą" ir jų nesirūpinimą platesniais reikalais. Frazė reiškia, kad gyventojai sumenkina arba ignoruoja pilietinę pareigą kaip prioritetą.

Senovės Roma

Ši frazė kilo iš Romos satyrinio poeto Juvenalio X satyros (apie 100 m. po Kr.). Kontekste lotyniškas panem et circenses (duona ir cirkai) įvardija vienintelį likusį Romos gyventojų, kuriems nebeįdomi jų istorinė prigimtinė teisė dalyvauti politiniame gyvenime, interesą. Čia Juvenalis demonstruoja panieką mažėjančiam šiuolaikinių romėnų didvyriškumui, savo argumentams iliustruoti pasitelkdamas įvairias temas, tarp jų valdžios geismą ir senatvės troškimą. 140 m. po Kr. romėnų politikai priėmė įstatymus, kuriais siekė išlaikyti vargingesnių piliečių balsus, įvesdami grūdų pašalpą: pigaus maisto ir pramogų dalijimas, "duona ir cirkai", tapo veiksmingiausiu būdu iškilti į valdžią.

... Jau seniai, nuo tada, kai pardavėme savo balsą niekam, Tauta atsisakė savo pareigų; nes Tauta, kuri kadaise dalijo kariuomenės vadus, aukštas civilines pareigas, legionus - viską, dabar yra santūri ir neramiai tikisi tik dviejų dalykų: duonos ir cirko.

- Juvenalis, Satyra 10.77-81

Kai kurie komentarai diskusijų svetainėje

https://www.quora.com/What-is-the-quote-of-bread-and-circus-about

Tai reiškia, kad kartais politikai ir įtakingi žmonės bandys atimti iš žmonių konstitucines teises, ramindami juos ir atsilygindami plastikiniais žetonais. Jie duoda jums pigaus maisto ir lengvų pramogų, o iš jūsų atima pilietines teises. Originali citata yra iš romėnų poeto Juvenalio: "Jau seniai, nuo tada, kai mes pardavėme savo balsą niekam, tauta atsisakė savo pareigų; nes tauta, kuri kadaise dalijo karinį vadovavimą, aukštas civilines pareigas, legionus - viską, dabar save suvaržo ir neramiai tikisi tik dviejų dalykų: duonos ir cirko" (šaltinis: Duona ir cirkas - Vikipedija). Taigi tai iš istorijos, bet puikiai tinka ir šiandien...

Trumpas žvilgsnis į Juvenalio "Duoną ir cirkus"

Juvenalis ne tik išreiškė aukštesnės klasės panieką darbo žmonėms, bet ir apgailestavo dėl Romos respublikos, kai žmonės rinkdavo savo valdžios atstovus, praradimo. Kadangi Romos istoriją rašė turtingi senatorių klasės vyrai arba tie, kurie buvo prisirišę prie politinių interesų, romėnų istorikai mažai simpatizavo žemesnėms klasėms. Tačiau frazė "duona ir cirkas" taip pat suteikia mums galimybę pažvelgti į senovės Romos miestiečių masių gyvenimą ir kovas, taip pat yra veidrodis mūsų pačių socialinei ir politinei padėčiai analizuoti.

Pirmasis Romos imperatorius Augustas panaikino prasmingus rinkimus ir bet kokius respublikos požymius. Romėnai nebegalėjo daryti įtakos valdžios sprendimams per renkamus politikus, todėl galėjo kreiptis į imperatorių tik demonstracijomis, o jei šis nepripažindavo jų reikalavimų, kartais griebdavosi riaušių. Romos elitas mases vadino "minia" (tai gali skambėti pažįstamai - "krepšelis apgailėtinų"). Tačiau "minia" nebuvo visuomenės padugnės, ją dažniausiai sudarė parduotuvių savininkai, amatininkai, transporto ir statybų darbininkai, kurie turėjo teisėtų pretenzijų.

II mūsų eros amžiuje imperatoriškoji Roma buvo miestas, kuriame gyveno apie milijoną gyventojų. Pilnas rūmų, paminklų ir lūšnynų miestas, kuriame greta egzistavo ir spindesys, ir skurdas. Trūkstant vietos, Roma plėtėsi tiek vertikaliai, tiek horizontaliai. Dauguma gyventojų gyveno daugiaaukščiuose, o nuomos kainos buvo didelės - visai kaip šiandieniniuose miestuose. Dauguma daugiabučių namų buvo prastai pastatyti ir dažnai griuvo. Gaisrai taip pat buvo dažni ir niokojantys. Nors Romoje buvo pastatyta daug didelių viešųjų pirčių, sanitarinės sąlygos buvo prastos - šiukšlės iškeliaudavo pro langą, žmonių ir gyvūnų atliekos likdavo gatvėse. Roma buvo perpildyta, jos gatvės buvo siauros ir vingiuotos, o tai savo ruožtu skatino riaušes. Tačiau blogiausias šimtmečius trukusio neplanuoto miesto augimo rezultatas buvo tas, kad aplinkinės kaimo vietovės negalėjo aprūpinti Romos gyventojų maistu. Grūdus (kietuosius kviečius) daugelį šimtmečių teko importuoti šimtais laivų iš Šiaurės Afrikos, Sicilijos ir Sardinijos (žr. Romos prekybos tinklų žemėlapį). [Ta pati situacija yra ir šiandien - sunkvežimiai gabena maistą visoje šalyje į miestus, kurie yra visiškai priklausomi nuo komercinių maisto paskirstymo tinklų].

Ankstyvosios Respublikos (509-287 m. pr. m. e. pr. Kr.) laikotarpiu Romos vyriausybė subsidijavo grūdus sumažintomis kainomis. Nuo 123 m. pr. m. e. prieš Kristų kas mėnesį buvo skiriama pašalpa nustatytam piliečių skaičiui, kuriems buvo išduodamas kvadratinis medinis "talonas", kurį buvo galima iškeisti į penkias modijas grūdų (apie 73 svarus arba 33 kg). 62 m. pr. m. e. prieš Kristų grūdai tapo nemokami. Trečiajame mūsų eros amžiuje grūdai buvo pakeisti duona; į pašalpą taip pat buvo įtrauktas alyvuogių aliejus, vynas ir kiauliena.

Grūdų pašalpa vis dar neteisingai suprantama - tai nebuvo nei socialinė parama, nei netgi filantropija: Šimtus metų tai buvo valdžios tradicija, kuri buvo laikoma paveldima privilegija pasaulį užkariavusių romėnų palikuonims (daugelis iš jų kūrė infrastruktūrą, saugojo miestą ar tarnavo kariuomenėje), todėl turėjo teisę į duoklę. Grūdai buvo skirstomi tik mieste gyvenantiems piliečiams. Tačiau niekas negalėjo pragyventi ar išlaikyti šeimos iš pašalpos - daugiausia tai buvo tik priedas. Nuomai ir drabužiams vis dar reikėjo grynųjų pinigų. Grūdų pašalpą ir jos gavėjus dažnai kritikavo gerai aprūpinti aukštesniųjų klasių atstovai [palyginkite R. Reigano paniekinamąsias tiradas apie vadinamąsias "pašalpų karalienes" aštuntajame dešimtmetyje]. Romos masės buvo ne "tingūs parazitai, besimaitinantys prie valstybės lovio", o sunkiai dirbantys žmonės, kurie iš imperijos diktatūros gaudavo maisto priedą ir nedaug ką kita.

Kaip ir visos tautos, romėnai mėgo spektaklius ir žaidimus, ir kuo jie buvo įspūdingesni, tuo geriau. Pagrindiniai viešųjų pramogų centrai buvo Didysis cirkas ir Koliziejus (abu gerai pavaizduoti filmuose "Ben Huras" ir "Gladiatorius"). Žodis "cirkas" senovės Romoje reiškė daugybę pramogų: paradus, festivalius, gladiatorių varžybas, gyvūnų kovas, vežimų lenktynes. Didžioji dalis, nors ir ne visos, viešų pramogų Romoje buvo nemokamos, o šventės buvo dažnos. Valdant imperatoriui Klaudijui 93 dienos per metus buvo skirtos žaidimams valstybės lėšomis; trečiajame mūsų eros amžiuje šis skaičius beveik padvigubėjo. Apmokėjimas už įspūdingus žaidimus, kruviną sportą, paradus, religines šventes ir vežimų lenktynes Respublikos laikais tapo įprasta priemone politikams laimėti Romos rinkimus. Net ir nesant rinkimų, Romos imperatoriai ir provincijų valdytojai toliau rėmė prabangius pramoginius renginius, kad pademonstruotų savo dosnumą ir pateisintų savo valdžios išsaugojimą.

"Duona ir cirkas" gerai apibūdina, kaip senovės Roma nemokamu maistu ir pramogomis guodė savo piliečius, kurie buvo kritiškai perpildyti, dažnai alkani ir pikti ant politikų. Kad žmonės būtų patenkinti ir nekvestionuotų valdžios, imperatoriai nemokamai tiekė duoną ir kasdienes pramogas. Tačiau čia nebuvo jokio dosnumo, tiesiog pragmatiškai reikėjo išlaikyti savo politinės ir karinės galios struktūrą trijuose žemynuose. Be to, pramogos atspindėjo bendrą imperijos gyvenimą - nuo žiauraus kraujo praliejimo iki vengimo badauti.

Šiandien galime nesunkiai rasti paralelių: "Duoną ir cirką" galima pakeisti bet kuo, kas padeda pasiekti tikslą - atitraukti žmonių dėmesį nuo valdžios kuriamos neteisybės. Pavyzdžiui, duona gali būti maisto talonai, o pramoga - sportas. "Duona ir cirkai" yra sena frazė, kurią galima vartoti bet kuriuo laikotarpiu (net futuristiniame "Žvaigždžių kelio" epizode!) ir vis tiek pritaikyti dabartinėms socialinėms ir politinėms problemoms. Ką Juvenalis pagalvotų apie tai, kad jo frazė vartojama šiandien, ir kokie būtų jo pakaitalai?