Prieš ką atsiklaupė lenkiškasis “Anusas”? Tęsinys

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-02-07 02:47:00, skaitė 358, komentavo 4

Prieš ką atsiklaupė lenkiškasis “Anusas”? Tęsinys

Tęsinys. Pradžia čia.

Dar viena skerdynių Lipnikuose auka – 3 metų Janušas Bełavskis. Kokio laipsnio "kovinių nuopelnų" nusipelnė УПА skerdikas už šį mažylį?

Šiandieniniai banderovcai mėgsta pasakoti apie tai, kaip  УПА. atseit. kovojo ir su vokiškaisiais okupantais...

1944 metų kovo 12 dieną УПА banderovcų gauja ir SS divizijos „Galičina“ 4-asis policijos pulkas kartu užpuolė lenkišką Palikrovų kaimą (buvusi Lvovo vaivadija, dabar – Lenkijos teritorija). Tai buvo kaimas, kuriame gyveno mišrūs gyventojai, apie 70% lenkų, 30% ukrainiečių. Išvarę gyventojus iš namų, policajai ir banderovcai pradėjo juos rūšiuoti pagal tautybę. Atskyrus lenkus, jie buvo sušaudyti iš kulkosvaidžių. Žuvo 365 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Žemiau esančioje nuotraukoje: Palikrovai, 1944 metų kovo mėnesis, vaikas šalia mamos. Motina buvo užmušta per skerdynes, kurias surengė УПА ir ukrainietiškos SS divizijos „Galičina“ baudėjai.

O štai ir socialinė reklama Lvove, 2009 metai. Jie gynė Okrainą, vadinasi…

Volynės skerdynės prasidėjo 1943 metų vasario 9 dieną nuo УПА gaujos Paroslios kaimo užpuolimo, kur buvo užmušta apie 200 lenkų. Volynės žudynių organizatoriai buvo УПА vadai – Romanas Šuchevyčius, Mikola Lebedis ir Romanas Kliačkivskis. Tačiau surengdami lenkų mažumos skerdynes  Vakarų Okrainoje skerdikų vadeivos apie kai ką pamiršo. Apie ukrainiečių mažumas Pietryčių Lenkijoje. Ukrainiečiai tarp lenkų ten gyveno šimtmečiais ir tuo momentu jų buvo iki 30% nuo visų gyventojų. Banderiškųjų skerdikų "žygdarbiai" Okrainoje atsiliepė vietiniams ukrainiečiams Lenkijoje. Nors gal УПА vadeivos taip ir išskaičiavo?

1944 metų pavasarį lenkų nacionalistai įvykdė daugybę atpildo akcijų ukrainiečiams pietryčių Lenkijoje. Kaip įprasta, nukentėjo niekuo nekalti taikūs gyventojai. Įvairiais skaičiavimais buvo užmušta nuo 15 iki 20 tūkst ukrainiečių. Lenkų - УПА aukų skaičius yra apie 80 tūkstančių žmonių.

Pati didžiausia atpildo akcija buvo 1944 metų kovo 10 dienos Armijos Krajovos būrio Sagrynės kaimo (Lenkija, Liublino vaivadija) užpuolimas. Krajovcai tada užmušė apie 800 ukrainiečių, kaimas buvo sudegintas. Nuotraukoje: Armijos Krajovos kariai degančio Sagrynės kaimo fone:

Dar Sagrynė: lenkas iš Armijos Krajovos prie užmušto ukrainiečio lavono.

Antrasis svarbus epizodas buvo žudynės Verchovynos kaime (Liublino vaivadija), 1944 m. birželio 6 d. Kaimą užpuolė NSZ („Norodowych Sil Zbrojnych“), ultradešiniosios pogrindžio organizacijos, konkuruojančios su Armija Krajova (AK), smogikai. Užmušta 194 ukrainiečiai. Žemiau esančioje nuotraukoje - Verchovynos kaimas, tarybiniai karininkai (Rytų Lenkija tuo metu buvo užimta Raudonosios Armijos) tiria masines ukrainiečių žudynes kaime:

O dar Verchovyna. Šis lenkų kareivis nėra iš NSZ ar AK smogikų. Jis atvyko į kaimą kartu su tarybiniais kariais. Greičiausiai Wojsko Polskie, Lenkijos kariuomenė, t.y. lenkai - Raudonosios Armijos sąjungininkai.

Tačiau su УПА skerdikais tarybų valdžia, o taip pat pokario Lenkijos ir Čekoslovakijos valdžios pradėjo nesutaikomą karą. Jau buvo minėta 943 m. rugpjūčio 30 d. banderovcų skerdinių siaubą Volia Ostrovetskaja kaime. Žuvo daugiau nei 500 žmonių, tarp jų 5 metų berniukas, kuris sėdėjo prie motinos lavono ir prašė mamos pakilti ir eiti namo. Visa tai surengęs УПА gaujos lyderis Ivanas Klimčiakas, pravarde „Lysyj“ (plikis), vargu ar pagalvojo, kad vieną dieną jam teks atsakyti už tai, ką padarė.

1944 metais buvusį policajų ir skerdiką užklupo pelnyta NKVD kulka. „Lysyj“ lavonas buvo pakabintas viešam apžiūrai Šacke (Voluinės sritis). Žemiau yra jo pomirtinė nuotrauka. Kaip yra sakoma, šuniui - šuniška mirtis:

1950 metais savo kulką gavo ir УПА „vyriausiasis vadas“ Šuchevyčius.

Lenkijos teritorija taip pat buvo išvalyta nuo nuo banderovcų. Nuotraukoje: Lenkija, 1947 m., lenkų karininkas apklausia belaisvius banderovcus.

Čekoslovakija, 1945 metai. Šitie skerdikai taip pat savo jau atkariavo. Įvertinkite snukius – visi kaip iš vienos pliauskos ištašyti.

1950 metai, Magadanas. Aukso kasyklos. banderovcai užsiėmę visuomenei naudingu darbu, papildo TSRS aukso atsargas.

Na o štai šitam pasisekė mažiau. Okrainos nacionalistų organizacijos saugumo tarnybos referentas Ivanas Dijčiukas, pravarde „Karpatskij“.

Šiuolaikiniame mene tai vadinama instaliacija. Instaliaciją su nudvėsusiu banderovcu ir neštuvais NKVD padarė Tatarjos kaime, Užkarpatės srityje.

Lenkiškas paminklas Volynės skerdynių aukoms atminti.

Apačioje esantis užrašas, išvertus, skamba taip: „Jei aš juos pamiršiu, tu, Dieve danguje, pamiršk apie mane“.

Paminklas 5-mečiui berniukui Romai Taravskiui. Jis stovėjo Velykij Liuben kaime (Lvovo sritis).

Berniuką užmušė banderovcai. Paminklas nugriautas.