Agnė Širinskienė: Vėjo jėgainės jūroje – „neliečiamųjų“ energetikos planas Nr. 4?

Autorius: Agnė Širinskienė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-12-14 21:43:00, skaitė 204, komentavo 0

Agnė Širinskienė: Vėjo jėgainės jūroje – „neliečiamųjų“ energetikos planas Nr. 4?

Konservatoriams „paėmus“ valdžią, pabyra energetikos projektai, paprastai labai imlūs pinigams.

Konservatorių sandoris dėl Mažeikių naftos pardavimo aplinkybių antikonstituciniu pripažintas du kartus. Tuo tikriausiai viskas pasakyta. 

Paskui sekė vienos AE uždarymas bei kitos AE statybų projektas, kur vien tik konsultacijų bendrovės gautas „sėkmės mokestis“ Lietuvai atsiėjo 2,5 mln eurų, bet, kaip žinia, jokios „sėkmės“ nebuvo ir koncesijos sutartis nepasirašyta. Pinigai „konsultantams“ leisti net tuomet, kai jau buvo aišku, kad VAE projektas žlugo. Reikia priminti ir tai, kad atominio kuro naudojimas, kurio taip siekė konservatoriai, būtų Lietuvą įklampinęs į didžiulę priklausomybę nuo rusijos, o kur dar galimybė šantažuoti, kaip kad dabar rusija elgiasi su Ukrainos atominėmis.

AE projektui žlugus, prasidėjo SGD terminalo statybos. Niekas nesiginčys, projekto tikslas – kilnus ir saugantis valstybės energetinius interesus, bet pats projektas įgyvendintas taip, kad ir Ostapas Benderis didžiuotųsi. Ofšorai nuo Bermudų iki Maršalo salų, milžiniška suma už laivo nuomą, kai nusipirkti jį būtų kainavę kur kas pigiau. 

 Šios kadencijos konservatoriai, neprasukę planuoto pusės milijardo su migrantų nameliais, juda link kur kas stambesnės ir pinigams imlesnės žuvies nei SGD terminalas - ketvirto energetikos Benderio verto projekto. Vėjo jėgainių jūroje statybos. Dviejų. Vietoj pirmiau planuotos vienos. Abiejų jėgainių konkurso sąlygos bus skirtingos, kas kelia ne mažiau klausimų, juolab, kad konkursai bus vykdomi per nedidelį laiko tarpą. Pirmosios statytojai 15 metų prekiaus energija su valstybės remiamu tarifu. Kitaip tariant – valstybei primokant papildomai už jų pagamintą energiją. Valstybė pasirūpins ir visa reikalinga infrastruktūra. 

Čia ir atsiranda valstybės milijardai (posėdžių salėje buvo įvardintas būtent milijardas) skirti kažkieno privataus verslo plėtrai. Iš įstatymo išbraukta net jau ten buvusi norma, kad „konkurso laimėtojas įrengia, eksploatuoja, nuosavybės teise valdo infrastruktūrą, reikalingą atsinaujinančius išteklius naudojančioms elektrinėms prijungti prie elektros perdavimo tinklų, nuo šių elektrinių iki elektros tinklų operatoriaus nurodyto prijungimo taško ir atsakomybės ribų transformatorių pastotėje sausumos teritorijoje ir padengia transformatorių pastotės sausumos teritorijoje plėtros, reikalingos šioms elektrinėms prijungti, sąnaudas.“ Ir to laimėtojui nereikės daryti?! Tad ne veltui, matyt, projektą svarstant vienas konservatorius salėje džiaugėsi, kad „rinkos dalyviai tyliai ruošiasi“. Įdomu, iš kur taip gerai žino, jei konkursas vėjo jėgainės jūroje statyboms bus, tikėkim, skaidrus, o konkurso dalyviai – iš anksto nežinomi ir neaptarti? 

Kitas dalykas – valstybės remiami tarifai jau yra valstybės pagalba ES teisės prasme, kuriai turėjo būti gautas Europos Komisijos pritarimas. Jis iki šiol nėra gautas, nors įstatymas tuoj tuoj bus priimtas, nes viską „susitvarkyti“ konservatoriai skuba kaip įmanoma greičiau, kol viskas skęsta kalėdiniame metų pabaigos šurmulyje.